elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

I Congrés Internacional sobre Diversitat Cultural i Conflictes en la Unió Europea

    Els dies 2 i 3 d’octubre se celebra el I Congrés Internacional sobre Diversitat Cultural i Conflictes a la Unió Europea, organitzat per l’Institut de Drets Humans de la Universitat de València (IDH) sota la direcció de la professora Ángeles Solanes. La trobada pretén contribuir a propiciar el debat científic i l’intercanvi d’opinions sobre la integració i la igualtat en els drets en les actuals societats multiculturals d’Europa.

    Les sessions, que estan obertes al públic prèvia inscripció, comencen aquest dijous a les 9:30 hores al saló d’actes de la Facultat de Ciències Socials de la Universitat de València del Campus dels Tarongers.

    Al grup consolidat de professors que integren el projecte I+D+i ‘Drets humans, societats multiculturals i conflictes’, finançat pel Ministeri d’Economia i Competitivitat, s’uniran reconeguts juristes i especialistes provinents d’Espanya, Itàlia, França i Regne Unit, així com diversos professionals de l’àmbit social. Les polítiques urbanes, les violències inter-ètniques, les relacions familiars, la mediació intercultural i la representació de les minories en el cinema són algunes de les temàtiques de gran actualitat i rellevància que s’abordaran des de diferents perspectives d’anàlisis i escenaris geogràfics.

    El professor Javier de Lucas, fundador de l’IDH, que participa en la sessió inaugural, creu que, “més que resolució de conflicte a la manera clàssica de la decisió vinculant, coactiva i jeràrquica pròpia de la manera d’entendre més simplista del Dret, l’arquetip del qual seria el Dret Penal, cal pensar en les exigències de la lògica del reconeixement, que exigeix el ‘tractament’ dels mateixos, que posa l’èmfasi a ajudar a la negociació i a la integració dels interessos en conflicte des de l’observança dels límits indicats. En la seua conferència el professor de Lucas dedicarà una atenció específica “a un equívoc que s’està generalitzant sobretot quan es parla dels conflictes derivats de l’exigència de reconeixement de el ‘dret a decidir’ en conflictes derivats de realitats plurinacionals que pugnen per superar el vell model de sobirania i, paradoxalment, insisteixen a reproduir el no menys vell arquetip de l’Estat nacional, segons el conegut principi vuitcentista que a tota nació correspon un Estat”.

    Sobre l’IDH

    Creat en l’any 2005, i dirigit en l’actualitat per la professora Consuelo Ramón, l’Institut de Drets Humans de la Universitat de València (IDH) ha rebut del Ministeri d’Educació l’Esment d’Excel·lència pel seu programa de doctorat Drets Humans, Democràcia i Justícia Internacional. L’IDH va obtenir en 2008 una ajuda dins del programa Consolider-Ingenio 2010. L’institut forma part d’un projecte en el qual participen dotze grups d’investigació de diferents universitats espanyoles, coordinat per l’Institut de Drets Humans Bartolomé de las Casas de la Universidad Carlos III de Madrid. El projecte seleccionat es denomina ‘El temps dels drets’ i el seu investigador principal ha estat el professor Gregorio Peces-Barba.

    Consolider-Ingenio 2010 és la principal via de finançament del Pla Nacional d’Investigació Científica, Desenvolupament i Innovació Tecnològica 2008-2011 per a projectes d’alta qualitat. Va ser la primera ocasió en què un equip format per investigadors pertanyents a l’àmbit jurídic va obtenir una ajuda d’aquest tipus, majoritàriament dirigida a contextos científics allunyats de les Humanitats i de les Ciències Socials.

    Subir