elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Projecte Emys localitza huit Emys orbicularis i dues Mauremys leprosa en els Ullals de Senillera d’Albalat

El Projecte Emys localitza huit Emys orbicularis i dues Mauremys leprosa en els Ullals de Senillera d’Albalat

    El Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró ha tornat enguany a La Ribera per a realitzar el seguiment d’una de les poblacions de tortugues d’estany europees (Emys orbicularis) del Parc Natural de l’Albufera. Concretament, la dels Ullals de Senillera en Albalat de la Ribera, on es va reintroduir esta espècie autòctona en 2017. En esta edició​​ hem aconseguit censar 8 Emys orbicularis i dues tortugues d’aigua ibèriques (Mauremys leprosa).

    Del 16 de maig al 9 d’octubre, el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró, iniciativa de ciència ciutadana, que compta amb el suport de la Generalitat Valenciana i, per tercer any consecutiu, també amb el de Caixa Popular, ha protagonitzat el seguiment de la població de tortugues d’estany europees (Emys orbicularis) dels Ullals de Senillera del Parc Natural de l’Albufera de València, ubicats en el terme municipal d’Albalat de la Ribera (La Ribera Baixa, València).

    ​​La tortuga d’estany europea va ser reintroduïda en Albalat l’any 2017 quan, en el marc del Projecte Emys, es van soltar quatre Emys orbicularis amb ràdio-transmissors en l’Ullal de Senillera B. En 2020  i 2021 la Generalitat Valenciana va reforçar esta població amb la solta de 10 i 6 juvenils, respectivament, en l’Ullal de Senillera A. 

    Durant el seguiment realitzat esta temporada, el Projecte Emys ha pogut recapturar i censar en Senillera A 8 tortugues d’estany europees: set de les Emys orbicularis alliberades fa tres anys i una de les reintroduïdes el 2021. Els resultats de la campanya són bons i afiancen la correcta evolució d’esta població, que hem volgut reforçar amb la solta de 8 individus juvenils d’E. orbicularis amb xips a l’Ullal de Senillera A. La reintroducció es va realitzar el passat 15 de novembre amb l’ajuda del Servei de Vida Silvestre de la Conselleria d’Agricultura i de l'Oceanogràfic, encarregats de la cria en captivitat dels exemplars. Hi va assistir l’alumnat de l’IES El Saler, que va tindre l’oportunitat de conéixer, de la mà de la coordinadora del Projecte Emys, en què consisteix este voluntariat ambiental.

    A més a més, destacar que en l’Ullal de Senillera A, hem localitzat les dues tortugues d’aigua ibèrica (Mauremys leprosa), que tenim identificades des del 2020 i 2021. Finalment, cal comentar també que no s’ha trobat cap tortuga exòtica invasora, no obstant sí altres espècies co​m percasols (4), blackbass (5) i carpins (1)​.

    Esta temporada en La Ribera, però fora del Parc Natural de l’Albufera, el Projecte Emys també ha realitzat el seguiment de la població de tortugues autòctones del Riu Magre. Concretament, al seu pas per la subcomarca del Marquesat, on sobreviu encara la tortuga d’aigua ibèrica (Mauremys leprosa). Pròximament informarem dels resultats d’este cens.

    ​​Des d’AE-Agró volem agrair la participació de les persones voluntàries​ que han fet possible el Projecte Emys 2023 a Albalat de la Ribera. També la implicació i el compromís de la resta de persones que des del Tancat de la Pipa, el Barranc de l’Horteta de Torrent, la Marjal de Rafalell i Vistabella, la Marjal d’Almenara tant als Estanys com a Moncofa, el riu Canyoles, el barranc del Carraixet, el Marquesat, el barranc del Pelós o Begís han contribuït a la conservació de les nostres tortugues autòctones.   

    Pujar