elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

En marxa les VI Jornades de Museus I Col·leccions Museogràfiques de la Comunitat Valenciana

En marxa les VI Jornades de Museus I Col·leccions Museogràfiques de la Comunitat Valenciana
  • Pretenen reconéixer els museus com centres d’investigació. Se celebren entre hui divendres i demà dissabte al Palau Ducal. Es poden seguir en directe (conferències, taules redones, tallers i debats diversos) a través del canal de Youtube de l'Ajuntament

MÉS FOTOS
En marxa les VI Jornades de Museus I Col·leccions Museogràfiques de la Comunitat Valenciana - (foto 2)
En marxa les VI Jornades de Museus I Col·leccions Museogràfiques de la Comunitat Valenciana - (foto 3)
En marxa les VI Jornades de Museus I Col·leccions Museogràfiques de la Comunitat Valenciana - (foto 4)
En marxa les VI Jornades de Museus I Col·leccions Museogràfiques de la Comunitat Valenciana - (foto 5)

L'alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, ha presentat aquest matí les VI Jornades de Museus i Col·leccions Museogràfiques de la Comunitat Valenciana a la Sala de Corones del Palau Ducal. Ha estat acompanyat pel director territorial de Patrimoni de la Generalitat Valenciana, Ximo López, i la directora del Centre Internacional de Gandia de la Universitat de València, Carmen Melo. A l’acte també ha acudit la regidora de Patrimoni Històric Artístic i Cultural, Alícia Izquierdo, i altres membres del consistori.

Les VI Jornades de Museus i Col·leccions Museogràfiques de la Comunitat Valenciana s’anomenen ‘Museus i Recerca’ i són una iniciativa gratuïta que pretén reivindicar el reconeixement formal dels museus com centres d’investigació. Aquest esdeveniment es desenvolupa al Palau Ducal de Gandia entre hui divendres i demà dissabte amb totes les mesures de seguretat vigents.

La iniciativa ha sigut impulsada per la Direcció General de Cultura i Patrimoni, de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana i compta amb la col·laboració del Centre Internacional de Gandia (CIG) i la Universitat de València (UV). Inclou activitats lúdiques, la presència d’aproximadament una vintena de responsables de museus valencians que es complementa amb una taula redona on participaran responsables d’alguns dels grans museus valencians de referència com el Museu de Prehistòria de València, el Museu Nacional de Ceràmica o el Museu de Belles Arts de València, entre altres, a més del paper que aporten els representants del CIG o del vicerectorat de Cultura de la UV.

Aquest encontre anual marcarà una fita molt destacada amb la presentació de la nova Llei de Patrimoni Cultural Valencià, una normativa que s’actualitza després de vint-i-tres anys des que va entrar en vigor.

L’acte ha sigut introduït per Ximo López, qui ha assegurat que “investigar és una de les funcions principals dels museus, així ho diuen tots els organismes internacionals i així ho ratifica la legislació valenciana i espanyola. Tanmateix, això no s’ha traduït fins ara en un reconeixement dels museus com a centre d’investigació”. Sobre aquest debat giraran les Jornades.

Melo s’ha mostrat interessada en seguir col·laborant amb l’Ajuntament de Gandia per “portar cada vegada més exposicions de la Universitat i que arriben a la ciutat de Gandia” perquè des de la institució “volem afavorir tota la investigació relacionada amb la museística i en l’àmbit cultural i de la informació”.

Per la seua part, la màxima autoritat de l’Ajuntament ha afirmat que “durant dos dies, la capital de la Safor es convertirà en epicentre de la discussió sobre el necessari paper que juguen els museus com a instruments de primera mà per a connectar la cultura amb la ciutadania”. A més, ha reivindicat la necessitat d’abordar debats pendents en l’àmbit de la museografia, com ara la importància de superar les actuals limitacions i facilitar que els museus puguen equiparar-se, en matèria de finançament i de projecció”.

Prieto ha convidat a reflexionar sobre quina hauria de ser “la fórmula perquè els museus siguen encara més un pol d’atracció, un espai cultural al qual el públic, cada vegada més exigent i amb tot al seu abast a només un clic, es decidisca a entrar, a admirar, a entretenir-se i a aprendre en els museus com a una part més del seu temps d’oci”.

D’altra banda, la regidora de Patrimoni ha manifestat que “enguany tenim la sort i l’honor que se celebren [les jornades] a la ciutat de Gandia”. Actualment, “som el quart municipi valencià que ha rebut la distinció de Servei Arqueològic Municipal”. A més, “estem justament ara refent totes les instal·lacions del Museu Arqueològic de la ciutat, que passarà a ser ‘Museu Arqueològic d’Història de la comarca de la Safor’ i en els últims anys el govern ha treballat per l’impuls pel patrimoni i la restauració d’elements patrimonials. Crec que aquests són els motius pels quals la Conselleria ens va demanar ser els amfitrions d’aquestes jornades”, ha explicat Izquierdo.

Per últim, López ha recordat que les jornades s’estan emetent per streaming a través del canal de YouTube de l’Ajuntament de Gandia i es poden comentar per la xarxa social de Twitter amb el hashtag #MuseusGandia: “Més enllà d’una cosa moderna i ocurrent, té el màxim interés perquè moltes de les coses de les quals anem a parlar tenen suficient entitat perquè el debat siga intens i continue”. També ha recordat que durant les jornades s’han de mantenir totes les mesures de seguretat pertinents.

Pujar