elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Guanyant Torrent proposa la declaració de la vila com a ciutat lliure de desnonaments

    Per a Guanyant Torrent, la crisi econòmica ha tingut com a un dels elements rellevants, la perduda massiva de llocs de treball així com un augment del preu de l’habitatge, l’absència d’una compensació del mateix amb habitatges de lloguer i fonamentalment la reducció dràstica de l’oferta dels habitatges de protecció pública.

    La fi dramàtica d’aquest model ha derivat en la pitjor crisi capitalista des de 1929, que a la ciutat de Torrent ha deixat a més de 10.700 persones en l’atur. Aquesta situació provoca que moltes famílies no puguen fer front al pagament de l’hipoteca, i quan açò passa, l’ordenament jurídic preveu l’execució hipotecària que comporta no sols la perduda de l’habitatge habitual, sinó també que s’embarguen els salaris i altres bens presents i futurs.

    Mentre no es canvie la Llei Hipotecaria, en opinió d’aquesta plataforma ciutadana, “correspon a l’Administració Local en primer lloc, articular mecanismes que oferixquen una solució que allibere a les famílies dels efectes perversos de les hipoteques dels bancs i de les seues condicions abusives”, condicions que segons Guanyant Torrent “contradiu allò exposat a l’article 45 de la Constitució quan es garanteix a tots els espanyols/es el dret a l’habitatge.

    Per aquesta raó, el regidor Jaume Santonja, ha proposat davant el plenari municipal que s’establisca un protocol d’actuació d’urgència per a les famílies desnonades a través d’habitatges socials, d’acord amb les possibilitats econòmiques de les persones afectades.

    Igualment es proposa reforçar la coordinació entre els serveis d’habitatge i els serveis socials municipals, realitzant reunions mensuals sobre les problemàtiques derivades dels desnonaments.

    Per a Guanyant Torrent, s’ha d’elaborar un cens dels habitatges desocupats i abandonats de la vila, sol•licitant als bancs amb seu al municipi una relació dels habitatges embargats i no ocupats que tinguen en propietat inscrits en el cadastre, així com si estan en altres societats vinculades a eixes entitats financeres.

    A més, la Plataforma Ciutadana opina, que s’ha de crear una Oficina Municipal en col•laboració amb la PAH de l’Horta Sud i altres associacions semblants de Torrent que treballen atenent a les persones en situació de risc de perduda d’habitatge, com és el cas de Colisea, amb el recursos suficients per a oferir a aquestes famílies l’assessorament legal necessari per fer front a aquestes situacions.

    Guanyant Torrent considera que l’Ajuntament, ha de fer la funció de mediació amb les entitats financeres per trobar alternatives que no suposen el desnonament per a aquestes famílies. Així mateix, s’insta a la municipalitat torrentina a revisar les relacions econòmiques i institucionals municipals amb cada entitat financera que practique desnonaments, arribant inclús a la retirada dels fons municipals, informant a la ciutadania de quines són les entitats financeres que fan aquestes pràctiques.

    Subir