elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Les Falles de Torrent tanquen la seua II Setmana Cultural amb una Taula redona sobre Indumentària

Les Falles de Torrent tanquen la seua II Setmana Cultural amb una Taula redona sobre Indumentària
    MÁS FOTOS
    Les Falles de Torrent tanquen la seua II Setmana Cultural amb una Taula redona sobre Indumentària - (foto 2)

    Les Falles de la capital de l’Horta Sud han tancat la seua II Setmana Cultural, organitzada per la Junta Local Fallera, amb un col•loqui al voltant del món de la indumentària per tal de donar llum sobre què és vestir de valenciana i què és vestir de fallera. Tres experts van donar la seua visió sobre allò que és correcte, el que no ho és, diferenciant entre invents i tradició en el vestir. Les Falleres Major de Torrent, Ester Veguer i Maria Bartual, junt amb les sues Corts d’Honor van estar presents, junt amb el regidor de Cultura, Modest Muñoz, qui es van interessar pel món de la indumentària.

    L’acte va comptar amb la participació de Sergio Esteve, Raul Catala i María Cantos. Sergio Esteve és la segona generació d'un conegut establiment d'Indumentària Fallera i Roba Tradicional Valenciana amb més de 40 anys de trajectòria professional a Torrent. Va ser un dels comerços degans en indumentària en aquesta localitat i organitzador del concurs d’indumentària Narci Garcia, de la falla Barri Cotxera. A través de fotografies originals de dones de Torrent del selge XIX i amb gravats antics es va fer una demostració de com vestien a l’antiga i les diferències amb el vestit actual “de fallera”: A la vegada que va ressaltar que no tot val en la indumentària. Esteve també va voler fer menció a cóm l’home en els últims anys ha deixat de banda el tratge de “cucaracha” i va vestit més acord a la tradició que la dona.

    Per la seua banda, Maria Cantos, llicenciada en Història per la Universitat de València, especialitzada en Història Moderna, va donar importància a peces que no poden faltar a l’hora de vestir de valenciana. Maria Cantos va obtindre el seu diploma d'Estudis Avançats del Departament d'Història Moderna d'aquesta universitat amb el treball "La indumentària: indicador econòmic i sociocultural. Torrent, segle XVIII", un gran treball que va comentar i per al qual va consultar vora 600 documents relatius a Torrent, entre cartes de dot, testaments i inventaris post mortem. “La quantitat d’informació que he trobat a Torrent ens fa reflexionar de la importància que tenien les peces, eren joies en el segle XVIII, tant com podia costar una casa, per això és llegaven de mares a filles”-comentà la historiadora.

    I per últim, relacionat en el món de les teles valencianes, va participar Raul Mora, qui pertany des de 2009 al departament de vestit regional de Rafael Catalá, sent actualment el responsable. Raul Mora va remarcar el valor dels cartonatges antics, dels dibuixos catalogats i com no, de les joies de la indumentària valenciana: els espolins, així com el seu procés de creació, alhora que va alertar sobre les copies i la creixent intromissió de teixits provinents de la India i Xina. “Des de la meua empresa treballem per conservar un catàleg de dibuixos originals en més de cent anys”, afirmà Raul Mora.

    D’esta manera Junta Local Fallera conclou la seua setmana cultural, tot un periple d’activitats que començà dissabte i diumenge amb les Gales de la Cultura infantil i major, així com la presentació de monuments, xerrades sobre comunicació fallera i la presentació del cartell guanyador de les falles de 2015.

    Subir