elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Les falles de Torrent presenten en Conselleria el seu expedient per a ser declarades d’Interès Turístic Autonòmic

Les falles de Torrent presenten en Conselleria el seu expedient per a ser declarades d’Interès Turístic Autonòmic
  • Més de 1.000 pàgines, 6 CD’s amb informació audiovisual, llibres i catàlegs, al costat de la col·lecció completa de la revista oficial de la festa, “El Granerer”, completen l’expedient

  • Les 29 falles de Torrent i les principals entitats culturals i festives del municipi han signat un certificat d’adhesió

MÁS FOTOS
Les falles de Torrent presenten en Conselleria el seu expedient per a ser declarades d’Interès Turístic Autonòmic - (foto 2)

Les falles de Torrent donen un pas més per a ser declarades Festa d’Interès Turístic Autonòmic. Aquest matí s’ha presentat en la Conselleria d’Economia, Indústria, Turisme i Ocupació l’expedient per a iniciar la seua tramitació: una artilleria festiva de més de 1.000 pàgines, al costat de documents audiovisuals digitalitzats, llibres, catàlegs i resums de premsa que demostren la importància històrica de la festes, així com les sinergies econòmiques que generen en l’actualitat.

Durant un any una comissió d’experts ha estat redactant l’expedient on s’arrepleguen aspectes històrics d’aquesta festa centenària, però a més únics i destacables, com l’episodi de la Tombà de les falles de 1957, la seua importància en el context festiu, així com actes propis dins del calendari. Un altre dels pilars que sustenta l’expedient és l’impacte de l’activitat fallera durant els 365 dies a l’any.

L’expedient s’ha completat amb els certificats d’adhesió de les principals entitats culturals i festives del municipi, on destaquen -a part de les 29 falles de Torrent-, la Junta Central de Germandats de Setmana Santa, la banda de música i Orfeó del Cercle Catòlic, la confraria de la Mare de Déu dels Desamparats, així com la pròpia institució del Cercle Catòlic. El procés d’adhesió a la causa no està tancat, de manera que qualsevol altra institució que ho desitge pot sumar el seu suport a la candidatura a través de l’Ajuntament de Torrent.

L’alcaldessa de Torrent, Amparo Folgado, ha animat a totes aquelles institucions que es vulguen sumar a la causa i ha destacat la labor de les 29 falles de la ciutat, perquè “gràcies al treball realitzat pels fallers al llarg de la història, podem dir que Torrent té falles els 365 dies a l’any. Festes generadores de riquesa i empelo en la ciutat, creadores de sinergies beneficioses per als nostres ciutadans i també per a curiosos i visitants que gaudeixen de la nostra activitat cultural durant tot l’any”.

Més d’1.000 pàgines d’expedient

En l’expedient s’arreplega més d’un miler de pàgines dedicades a la història de la festa en la ciutat (la primera falla plantada data de 1900), la seua evolució, així com l’episodi singular de la Tombà dels falles de 1957, quan les autoritats -influïdes per l’església-, van prohibir els balls. Els fallers, amb caràcter temperamental, van decidir tombar els seus propis monuments. Així doncs, en l’apartat de certificats l’expedient inclou: l’antiguitat i periodicitat de les celebracions, carregada de concursos culturals, esportius i festius durant els 365 dies a l’any. També s’arreplega el cens faller, que compta amb més de 7.000 membres. Un altre punt a destacar és el certificat que s’ocupa de l’atracció de visitants, infraestructures de la ciutat i allotjaments turístics que avalen l’augment de població de Torrent durant les festes falleres.

L’expedient es tanca amb recerques sobre la imatge de les falles a través dels seus cartells de falla; la importància de la festa en la premsa valenciana i local, així com un apartat destacat amb totes les publicacions falleres locals: revista oficial (El Granerer) que s’edita anualment des de 1973; la Revestisca d’Informació Fallera (RIF) i una completa catalogació sobre els llibrets de falla de la capital de l’Horta Sud. El catàleg va ser editat enguany, on s’incloïa un profund estudi de les etapes i els exemplars més destacats d’aquest gènere de la literatura fallera torrentina, en 85 anys d’història. El primer llibret editat a Torrent data de 1928.

L’expedient ha sigut redactat per un grup multidisciplinari, on destaquen treballs de recerca sobre l’origen i singularitat de les falles de la capital de l’Horta Sud. Aquest grup està format pel bibliotecari arxiver del consistori, Ramón Sanchis, al costat del cronista de Torrent, Pepe Royo, així com investigadors locals, com Salvador Ciscar, Aitor Sánchez, Emilio García, Adrià Besó i la correcció lingüística d’Anna Gascó.

Subir