elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

El Club Piragüisme Silla s’ha proclamat campió al Campionat Autonòmic

El Club Piragüisme Silla s’ha proclamat campió al Campionat Autonòmic
    MÁS FOTOS
    El Club Piragüisme Silla s’ha proclamat campió al Campionat Autonòmic - (foto 2)
    El Club Piragüisme Silla s’ha proclamat campió al Campionat Autonòmic - (foto 3)
    El Club Piragüisme Silla s’ha proclamat campió al Campionat Autonòmic - (foto 4)
    El Club Piragüisme Silla s’ha proclamat campió al Campionat Autonòmic - (foto 5)

    Amb gran afluència de públic vingut de tota la Comunitat Valenciana es va celebrar aquest diumenge 8 de març, Dia de la Dona Treballadora, el Campionat Autonòmic de Piragüisme 2015 i la primera prova de SUP organitzada per la Federació de Piragüisme de la Comunitat Valenciana.

    Un total de 190 piragüistes van competir, al camp de regates de l’Assut d’Antella, en aigües del riu Xúquer. Es van disputar la 4a prova de la XVII Lliga d’Aigües Tranquil·les i el Campionat Autonòmic de Piragüisme de la Comunitat Valenciana amb categoria internacional, en participar el piragüista danés Jony Holms, atret per la fama de la competició, junt amb 43 palistes de SUP que van disputar la 1a Carrera de SUP RACE en Aigües Tranquil·les Comunitat Valenciana.

    Els últims anys, el piragüisme, en les seues diferents modalitats, ja siga caiac pista, ascensos, descensos i travessies, marató, caiac pol i caiac de mar, ha aconseguit un important creixement a la Comunitat Valenciana i ha proporcionat excel·lents piragüistes a nivell nacional i internacional.

    Aquest creixement ha permés que enguany, junt amb la Federació Aragonesa de Piragüisme, la Federació Catalana de Piragüisme i la Federació de Piragüisme de la Comunitat Valenciana s’organitze la Lliga Est de Piragüisme. Tot un esdeveniment esportiu que s’iniciarà dissabte 14 de març al Pantà de Mequinenza (Saragossa). Competiran 14 clubs de piragüisme de Catalunya, Comunitat Valenciana, Navarra, Galícia i Aragó.

    Enguany, el Campionat Autonòmic De Piragüisme 2015 ha sigut tot un èxit en èxits esportius per al piragüisme de la Comunitat Valenciana. El Club Piragüisme Silla s’ha proclamat doble campió al Campionat Autonòmic i a la 4a prova de la XVII Lliga d’Aigües Tranquil·les, amb 4 trofeus. Dos trofeus en la Classificació General per Clubs i 2 trofeus més en la Classificació per Clubs Veterans, a més d’obtindre, molts dels seus piragüistes, el títol de Campions i Campiones Autonòmics 2015 en piragüisme. I és que el Club Piragüisme Silla és el club amb més piragüistes qualificats per la Generalitat Valenciana com esportistes d’elit, amb un total de 20 esportistes d’elit.

    En la distància de 1.000 metres, els tres millors temps van correspondre a: José García Àvila, Aleví A, k-1, del Club Nàutic Canet en Berenguer amb un temps de 6'23''; María Carreres Chulilla, Aleví B, K-1 amb 6'55'' del Club Regates Burriana i amb 6'57'' Pablo Pitarch Font, Aleví A, K-1.

    En la distància de 2.000 metres, els tres millors temps van correspondre a 3 dones infantils del Club Piragüisme Silla: Aitana Gastaldo Ariza amb un temps d’11'40'', Carmen Martínez Valero amb 11'48'' i Yaiza González Santos amb 12 minuts.

    En la distància de 5.000 metres, els tres millors temps van correspondre a Pedro Narbona Romero, sènior, del Club Piragüisme Silla amb 21'27''; seguit de Nelson Pascual Martí amb 21' 20'', sènior també del Club Piragüisme Silla i el tercer millor temps per a Carlos Moreno Baixauli amb 21'31'', sènior del AD Scooter Algemesí.

    Una hora abans es va celebrar també la 1a prova de SUP a l’Assut d’Antella, amb un total de 43 participants i gran expectació del públic piragüista per contemplar per primera vegada la competició. El SUP és una modalitat que va nàixer a la mar, però que comença a créixer i ser practicat en rius, llacs i pantans. Està tenint molt bona acceptació pel públic jove i no tan jove; encaixa molt bé als camps de regates de món del piragüisme.

    Ambdós esports es practiquen en plena naturalesa, en zones aquàtiques de manera sostenible i respectuosa amb el medi ambient. S’afavoreix la seua conservació i se sensibilitza el públic i esportistes en el reciclatge i retirada de residus, sense generar cap tipus de fems en la pràctica esportiva.

    Al SUP es van disputar les distàncies de 1.000 metres per a la categoria de Prebenjamí, 2.000 metres per a la categoria d’infantil masculina i femenina, 6.000 i 9.000 metres en la categoria absoluta masculina i femenina. Va destacar Santiago Cano en la categoria masculina absoluta, que va realitzar un temps de 38 minuts i 44 segons en els 6.000 metres; José Juan Rumbeu González en la distància de 9.000 metres amb 54 minuts i 27 segons; així com el Prebenjamí Thiago Cano que va ocupar un temps d’11 minuts i 25 segons per realitzar els 1.000 metres, a pesar de la seua curta edat i xicoteta envergadura.

    SUP és l’abreviatura d’Estand Up Paddle Surf, que significa “surf de rem”, és una antiga forma de lliscament en què el navegant utilitza un rem per desplaçar-se per l’aigua mentre roman de peu en una taula de surf. Aquesta disciplina té el seu origen en les arrels dels pobles polinesis. La de l’idioma hawaià és Ku Hoe He'e NALU: posar-se de peu, remar, navegar una onada.

    Recordem que per piragua s’entén qualsevol embarcació tripulada per un o diversos individus que s’impulsen per mitjà de pala (no de rem o rems). La diferència és que aquest instrument (la pala) no va fixat, lligat o unit a la pròpia embarcació sinó només a les mans de qui ho maneja, açò ho diferencia del rem.

    D’aquesta manera, si al caiac el palista va assegut, a la canoa de genoll, al SUP, va de peu sobre l’embarcació. Després de finalitzar la competició es va aplicar a totes les embarcacions, sense excepció, el protocol de neteja i desinfecció per evitar la propagació de la clòtxina zebra, tal com estableix la Resolució de la Presidència de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer publicada en el BOE núm.: 22 del 26/01/2015.

    Subir