elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La visita del Tribunal de les Aigües suposa una gran jornada per a la preservació del patrimoni viu de Potries

La visita del Tribunal de les Aigües suposa una gran jornada per a la preservació del patrimoni viu de Potries
    MÉS FOTOS
    La visita del Tribunal de les Aigües suposa una gran jornada per a la preservació del patrimoni viu de Potries - (foto 2)
    La visita del Tribunal de les Aigües suposa una gran jornada per a la preservació del patrimoni viu de Potries - (foto 3)

    El municipi de Potries va rebre ahir la visita de tots els síndics del Tribunal de les Aigües de València, que varen gaudir d'una visita especialment dissenyada per a el membres de la que es considera la institució de justícia més antiga d'Europa, encara viva; i que va ser inclosa dins la llista de Patrimoni Cultural Immaterial de la humanitat en setembre de 2009.

    La visita es va encetar amb una recepció a la casa ajuntament, on a més de signar al llibre d'or del municipi, se'ls va explicar l'origen de la casa, i els fonaments del sistema hidràulic del poble que regava les terres del Ducat de Gandia i del Comptat dels Centelles. L'alcaldessa els va lliurar una còpies fotogràfiques del document de la "Concòrdia" signat el 28 de febrer de l'any 1.511 per la duquessa de Gandia, Maria Enríquez, i el comte d'Oliva, Serafí de Centelles, on s'acorden les bases del sistema "modern" de reg del marge dret del riu d'Alcoi, que ha perdurat fins l'actualitat.

    L'alcaldessa, Assumpta Domínguez, va voler que en la recepció l'ex-alcalde de municipi, José Aznar, explicara els orígens del procés de recuperació patrimonial que ha permès conservar i posar en valor la Ruta de l'Aigua: "aquest Patrimoni Viu que hui hem tramés al síndics –deia l'alcaldessa- no és un projecte de ningú en particular, ni de cap grup polític, és un projecte de que ve temps i es patrimoni, mai millor dit, de totes les potrieres i de tots els potriers".

    La jornada va continuar amb la visita als principal elements del sistema hidràulic, com els partidors de la Casa Clara i la Casa Fosca, documentats a la "Concòrdia" com els elements encarregats de distribuir de forma uniforme els cabdals d'aigua assignats al comptat i al ducat, les diverses sèquies i files i per finalitzar el Molí Canyar, com a màxim exponent de l'ús "industrial" de la força de l'aigua al sistema.
    El president del Tribunal, l'Il·lustríssim Sr. Manuel Ruíz, va manifestar que "ens ha sorprès gratament l'acollida que hem rebut al poble, ens hem sentit com a casa i hem comprovat la cura que es té a es té a Potries pels seus elements del patrimoni de l'aigua, però també als edificis i la recuperació dels elements etnològics".

    Per la vesprada la jornada va acabar amb la visita teatralitzada a la Cassoleria d'Àngel Domínguez on "ha sigut mot bonic compartir amb els síndics del tribunal i les seues parelles i acompanyants les sensacions que els produïen les diverses escenes etnològiques que hem reproduït al sí del museu, on hem pogut aprendre molt també de les seues aportacions", comentava l'Alcaldessa.

    La jornada, que va comptar amb l'acompanyament del Subdirector General de Patrimoni de la Generalitat Valenciana, el Sr. Antonio Bravo, va suposar per a Potries "una fita importantíssima en aquest procés de recuperació i valorització del que nosaltres considerem el nostre "Patrimoni Viu", perquè vàrem podem comptar amb la presència i la complicitat d'un dels màxims exponents del patrimoni viu de la humanitat: el Tribunal de les Aigües, al que es consolida, dia a dia, com a la capital del patrimoni cultural de l'aigua a la Safor", concloïa Domínguez.

    Pujar