elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

El Cor de la Generalitat inaugura el festival "Música al monestir de Sant Jeroni de Cotalba"

    El Cor de la Generalitat València, unitat artística dependent de CulturArts Música, inaugura demà divendres 17 de juliol el festival Música al monestir de Sant Jeroni de Cotalba.

    El programa d'este concert té dos parts ben diferenciades la primera de temàtica religiosa i la segona profana.

    El concert s'inicia amb tres motets de Palestrina el més important representant de l'escola polifònica romana i un dels més grans compositors del renaixement. Les seues obres destaquen per la seua claredat i equilibri harmònic i gran part de les seues melodies estan preses directament del cantus firmus gregorià.

    El següent compositor present en el programa és Domenico Scarlatti que ocupa una posició intermèdia entre el contrapuntisme barroc i l'estil galant posterior. En la peça interpretada, coneguda com a missa de Madrid, l'autor demostra la seua capacitat per a la melodia i, al mateix temps, una gran mestria i un excel·lent coneixement de la polifonia del segle XVI.

    L'últim compositor d'aquesta primera part és Maurice Duruflé un dels més importants organistes i compositors de música religiosa del segle XX francés, la seua obra està influenciada pel cant gregorià i la música renaixentista, connotacions estilístiques apreciables en les obres que s'interpreten en este concert.

    La segona part del concert està dedicada a la música coral profana a capella d'autors espanyols del segle XX entre ells els valencians Óscar Esplá, María Teresa Oller i Eduardo López Chavarri, compositors especialment bolcats en la difusió de la música folklórica de la seua terra de la qual prenen melodies per a elaborar les seues composicions.

    En els Tres epitafis de Rodolfo Halffter, primera peça de la segona part, el mestre Halffter és capaç d'unir sonoritats renaixentistes sense renunciar a un llenguatge harmònic molt personal, per a la següent peça la Balada de Mallorca Manuel de Falla es va basar en la primera part de la Balada núm.2 de Chopin que este va compondre durant la seua estada en Valldemosa en 1839.

    Completen el programa tres obres representatives del folklore popular valencià, les Dos tonades Llevantines d'Óscar Esplá, la Cançó Festívola de Maria Teresa Oller i la peça Rondell d'Eduardo López Chavarri, totes elles bells exemples d'harmonització i tractament coral de la monodia popular.

    El monestir de Sant Jeroni de Cotalba, en el que se celebra este concert, és un dels més notables i millor conservats de la Comunitat Valenciana, fundat en 1388 pel Duc Alfons el Vell es troba en la localitat d'Alfauir, va ser el primer cenobi de l'orde dels Jerónimos establit en la Corona d'Aragó i es va convertir en el centre espiritual i cultural de la cort del ducat de Gandia.

    Subir