elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

El 22 de febrer se celebrà el Dia de l'Arbust a La Costera de Puçol

El 22 de febrer se celebrà el Dia de l'Arbust a La Costera de Puçol
    MÁS FOTOS
    El 22 de febrer se celebrà el Dia de l'Arbust a La Costera de Puçol - (foto 2)
    El 22 de febrer se celebrà el Dia de l'Arbust a La Costera de Puçol - (foto 3)

    AE-Agró i UVUA protagonitzen una nova reforestació en este paratge natural de la Serra Calderona.

    El passat diumenge, 22 de febrer, el col·lectiu comarcal d'Acció Ecologista-Agró Horta Nord i l'associació Un Voluntari Un Arbre (UVUA) celebraren conjuntament una nova edició del Dia de l'Arbust a La Costera de Puçol (Horta Nord, València), un paratge natural municipal que des de 2011 està custodiat pels ecologistes. Més de 30 voluntaris de totes les edats participaren en esta reforestació, que comptà amb la col·laboració de l'Ajuntament de Puçol. Esta activitat tenia com a repte restaurar la vegetació arbustiva en les dues zones de La Costera que s'han vist més afectades pels treballs realitzats per a combatre la plaga del Tomicus destruens i l'Orthotomicus serosus en esta muntanyeta de la Serra Calderona.

    Després de celebrar en gener el Dia de l'Arbre, el col·lectiu comarcal d'Acció Ecologista-Agró Horta Nord organitzà el passat diumenge, 22 de febrer, una nova edició del Dia de l'Arbust al Paratge Natural Municipal de La Costera, una muntanyeta de la Serra Calderona que des de 2011 està baix la custòdia del territori dels ecologistes. Esta reforestació, que comptà amb la participació de l'associació Un Voluntari Un Arbre (UVUA) i la col·laboració de l'Ajuntament de Puçol (Horta Nord, València), va reunir a més de 30 voluntaris de totes les edats, que van gaudir d'una jornada de natura per a tota la família.

    Pam a pam, els participants en esta reforestació van plantar uns 200 arbustos mediterranis de diferents espècies. Concretament, llentiscles (Pistacia lentiscus), murtes (Myrtus communis), arçots (Rhamnus lycioides ssp. lycioides) i bolquerets (Crataegus monogyna). A més a més, els voluntaris també van regar el centenar de carrasques (Querqus ilex), sureres (Querqus suber) i alborcers (Arbutus unedo) plantats el mes passat, durant la celebració del Dia de l'Arbre a La Costera.

    L'objectiu d'estes reforestacions és restaurar la vegetació autòctona en les dues zones d'esta muntanyeta de la Serra Calderona que s'han vist més afectades per la plaga de barrinadors (Tomicus destruens i Orthotomicus serosus) que està matant els nostres pins. En este paratge natural municipal s'han tallat més de 400 arbres fins al moment i, durant l'extracció amb maquinària pesant dels pins morts o malalts, la majoria de la vegetació arbustiva ha desaparegut, convertint-se així en un dany col·lateral de la plaga, tal i com va advertir AE-Agró Horta Nord a l'Ajuntament de Puçol.

    Dia de l'Arbre dels col·legis de Meliana

    A més a més de convocar dos voluntariats per a celebrar el Dia de l'Arbre i el Dia de l'Arbust de La Costera, el passat 6 de febrer, AE-Agró va organitzar en este paratge natural municipal el Dia de l'Arbre dels col·legis de Meliana (Horta Nord, València). Més d'un centenar de xiquets i xiquetes de sisé de primària van participar en esta activitat, que va consistir a plantar un centenar de carrasques en les dues pinedes afectades per la plaga del Tomicus destruens i l'Orthotomicus serosus.
    Els alumnes dels col·legis Mediterrani, El Crist i Sagrado Corazón de Meliana també van visitar els horts d'oci de La Costera i el viver forestal que AE-Agró ha posat en marxa en un dels antics hivernacles del paratge. Els menuts, a més a més, van tindre l'oportunitat de descobrir la fauna de La Costera, gràcies a les exposicions fotogràfiques "Els artròpodes de La Costera" i "Les Aus de La Costera" que actualment estan instal·lades a l'Aula Multiusos del paratge.

    Pobles abandonats de la Península Ibèrica

    A més a més de totes estes plantacions en el Paratge Natural Municipal de La Costera, el passat divendres 13 de febrer AE-Agró presentà a l'Ateneu de Puçol el llibre Pobles Abandonats de la Península Ibèrica. Este acte, organitzat conjuntament amb Ràdio Puçol, Col·lectiu Trellat i el Grup de Senderisme de Puçol, va comptar amb la participació d'Agustí Hernàndez, autor d'este llibre i de Pobles Valencians Abandonats.
    Unes 30 persones assistiren a esta presentació per a descobrir els 50 nuclis abandonats, desapareguts o submergits de la península que podem trobar en este llibre, que conté més de 450 fotografies i diferents rutes per a recórrer localitats com Belchite (Aragó), Corbera d'Ebre (Catalunya), Peñalcázar (Castella), Granadilla (Extremadura) o Alceo de los Caballeros (Astúries).

    Subir