Dimecres 22 de Novembre de 2017

-Benlloch acull les II Jornades per la Memòria Històrica :: elperiodic.com

Versió Clàsica
Edició
Cultura y Espectáculos -  pcastellon
25/09/2017 | elperiodic.com  

Benlloch acull les II Jornades per la Memòria Històrica

recomendar
imprimir
a mis favoritos
disminuir letra
aumentar letra
comentar
ver en PDF

Benlloch celebra els dies 29 i 30 de setembre la segona edició de les Jornades per la memòria Històrica, organitzades per l'Ajuntament i amb la col·laboració de l'UJI.

Les jornades començaran el divendres a les 18 h i continuaran el dissabte fins al migdia, en aquest transcurs es realitzaran exposicions, xarrades i projeccions al voltant del que va ocórrer a Benlloch durant la Guerra Civil, donant especial importància al paper de les dones en aquell moment.

La inauguració de les jornades serà a les sis de la vesprada, i estarà marcada per una exposició molt especial per al poble, veïns i veïnes de Benlloch. La mostra estarà formada per imatges, textos, audiovisuals, i troballes de documents de l'època que han fet els tècnics de l'Ajuntament. L'exposició romandrà oberta durant tot el transcurs de les jornades.

Tot seguit es projectarà un curt documental a partir d'una sèrie d'entrevistes a testimonis femenins de Benlloch que van viure en primera persona la Guerra Civil al municipi, "Relats en femení" ens transporta a través dels records de les protagonistes al Benlloch del 1938.

L'últim acte per al divendres serà la presentació del llibre «Tragèdies silenciades» de Raül González. Una publicació, que segons descriu l'escriptor "rescata com va ser la repressió franquista durant la conjuntura del maquis i l'enorme impacte que tingué en l'interior rural castellonenc. Entre les paraules claus, Maquis, repressió franquista, guerrilla, món rural, violència, Ley de Fugas, desertització política o comarques del nord del País Valencià".

La segona jornada obrirà amb la intervenció de Rosa Monlleó, que parlarà sobre el paper de les dones al front i la rereguarda, una figura poc reivindicada. A través de la xarrada
«Les dones milicianes a la Guerra Civil», aquesta especialista en investigació històrica explicarà precisament aquest aspecte del conflicte bèl·lic i especialment el paper de les dones en la defensa dels drets democràtics.

La Plana Alta va acollir moltíssims refugiats, i també en va generar. Què va passar amb ells, on es van refugiar o qui els va acollir són algunes de les preguntes que ens resoldrà Alfredo Fornàs en una interessant xerrada - «L'exili interior: els refugiats de la plana alta»
-, en un moment com l'actual en què la problemàtica dels refugiats treu els colors als governs dels països europeus.

L'Ajuntament pretén, amb aquestes jornades, despertar l'interés dels veïns i veïnes tant de la localitat com dels voltants, pel seu passat i la seua història, amb evidències escrites i testimonis orals de persones del municipi que poden contar-nos fets històrics importants ocorreguts a Benlloch.

  • Currently 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
: 0.0/5

14/11/2017 - Tribuna Naranja
Circos, tramas y vergüenzas
18/11/2017 - Columna de Michel
Futurología a corto y medio plazo
21/11/2017 - Reflexionando, que no es poco
Se deshincha el independentismo
15/11/2017 - Picos Pardos
Los muros que nos rodean
21/11/2017 - La Columna de Jomeve
Un mundo de Fantasía
21/11/2017 - La Palestra
Volver a empezar
18/11/2017 - Solo es una opinión, Ud. perdone
Mis dos amigos (y 2)
16/11/2017 - Raons i paraules
Homenatge al Cardenal Tarancón en Madrid
20/11/2017 - Chuzos de Punta
#FinançamentValenciàJust
20/11/2017 - Editorial
El fracaso colectivo de Barcelona
Actualmente está en la versión en Valenciano de "elperiodic.com".
Si desea cambiar a la versión en Castellano, puede hacerlo pulsando en la bandera.

Actualment està en la versió en valencià de "elperiodic.com".
Si desitja canviar a la versió en Castellà, pot fer-ho fent click a la bandera.No mostrar de nuevo este mensaje
Esta web utiliza cookies propias y de terceros para ofrecerle una mejor experiencia y servicio. Si continua navegando estará aceptando su uso.
OK
Versión Móvil