elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Benassal, punt de partida de l’Any Carles Salvador

Benassal, punt de partida de l’Any Carles Salvador
    MÁS FOTOS
    Benassal, punt de partida de l’Any Carles Salvador - (foto 2)
    Benassal, punt de partida de l’Any Carles Salvador - (foto 3)

    Carles Salvador és un símbol del conreu de la llengua i va ser un exemple de compromís, tolerància i mestratge per a tots els valencians ha declarat hui a Benassal el president de l’Acadèmia Valenciana de la llengua, Ramon Ferrer, amb motiu de la presentació de l’Escriptor de l’Any 2015, que la institució normativa dedicarà al mestre, poeta i gramàtic valencià.

    Ferrer, acompanyat per l’alcaldessa de Benassal, Mari Luz Monterde, també ha ressaltat en la seu de la Fundació Salvador la transcendència que per a Benassal té la figura del seu mestre. “Els prop de 20 anys en què va exercir el magisteri en l’escola d’aquell Benassal dels anys vint i trenta del segle passat marcaren una generació de xiquets i xiquetes, i una bona part dels valencians que estimaven la terra, la cultura i la llengua”. Mari Luz Monterde ha agraït l'elecció de Carles Salvador i de Benassal per donar inici a este reconeixement al Mestre de Benassal.

    L’AVL unix el nom de Carles Salvador al de Constantí Llombart, Manuel Sanchis Guarner, Enric Valor, Teodor Llorente o Vicent Andrés Estellés, juntament amb els Escriptors Valencians de l’Edat Moderna i els autors castellonencs del primer terç del segle XX, autors i etapes literàries que l’ens normatiu ha destacat dedicant tot un any a revitalitzar, rescatar i posar en valor les seues vides i obres.

    D’altra banda, l’acadèmic Lluís Meseguer ha avançat les activitats per a honorar el mestre. La programació amb motiu de l’Any Carles Salvador i el seu temps girarà al voltant de dos exposicions, una d’elles itinerant a partir del mes de gener, la publicació de les obres completes, un volum d’estudis, una unitat didàctica, un cicle de conferències, jornades i un aplec per a remarcar la vinculació de l’escola del seu temps amb el territori.

    L’Acadèmia Valenciana de la Llengua preveu la realització d’una sèrie d’activitats pedagògiques: participació en les Festes per la Llengua, presència en els centres educatius amb el nom de Carles Salvador, actes d’homenatge a l’ensenyament del valencià, propostes relacionades amb l’excursionisme i el territori, i representacions teatrals amb textos del mestre.

    L’acte ha continuat amb una conferència a càrrec del professor Ferran Archilés, de la Universitat de València, centrada en l’anàlisi de la societat valenciana en el període que va de l’inici del segle XX a les primeres dècades de la postguerra. Un temps que Archilés ha qualificat com la ‘modernitat’ cultural, política i econòmica, període que es va trencar amb l’inici de la guerra civil.

    La presentació de l’Any Carles Salvador s’ha tancat amb la intervenció del president de la Comissió de l’Any Carles Salvador, l’acadèmic Emili Casanova, que ha remarcat el compromís del mestre amb la llengua i la cultura. Després un grup de xiquetes de Benassal ha llegit uns poemes, seguit d’una ofrena floral davant del monument del mestre i, finalment, la banda de música ha interpretat l’himne de Benassal, amb lletra del propi Salvador i música de Perfecte Artola.

    Subir