elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Benilloba es retroba amb els seus avantpassats a través del llibre d’una filla d’emigrants als Estats Units

Benilloba es retroba amb els seus avantpassats a través del llibre d’una filla d’emigrants als Estats Units
    MÁS FOTOS
    Benilloba es retroba amb els seus avantpassats a través del llibre d’una filla d’emigrants als Estats Units - (foto 2)
    Benilloba es retroba amb els seus avantpassats a través del llibre d’una filla d’emigrants als Estats Units - (foto 3)
    Benilloba es retroba amb els seus avantpassats a través del llibre d’una filla d’emigrants als Estats Units - (foto 4)

    Més d’un centenar de persones van omplir dissabte el pati de les Escoles Velles de Benilloba per a assistir a la presentació del llibre de Camelia Doménech O’Connor, «Benilloba. La tierra de mis antepasados», filla de benillobers emigrats als Estats Units a principis del s.XX.

    Els assistents van tenir l’oportunitat de reviure la història del municipi que l’autora ha recopilat a través de llibres, articles de diversos autors i de la seua pròpia investigació en geneaologia, que li han permés reconstruir la història de Benilloba i escriure-la des de la seua residència a Califòrnia.

    La seua neboda, Mercedes Camps, ha sigut l’encarregada de dur a terme la traducció al castellà de l’obra que es va presentar dissabte i que està dividada en dues parts, una primera en la qual l’autora reconstrueix la història de Benilloba i una segona en què, Camelia, relata llegendes populars anècdotes, costums, folklore i fets històrics que recorda a través de les narracions de son pare i altres familiars.

    El llibre recorda les cançons de batre, jocs i cançons infantils o la narració d’un miracle de S.Vicent que es contava per Benilloba a començaments del s.XX. Costums, vigents a principis del s.XX, elements de la cultura i folklore perduts hui en dia.

    Al llibre també es pot trobar un llistat d’expressions i frases fetes, algunes d’elles encara es conserven, però altres han desaparegut i un gravat del poble de l’any 1943, a més de moltes imatges històriques on, molts dels veïns actuals han pogut reconèixer familiars i habitants de l’època.

    L’autora va escriure el llibre com un exercici de memòria històrica de la seua Benilloba natal i amb l’objectiu que els seus descendents no perden la memòria dels seus orígens, com ella mateix esmenta al pròleg «el nostre major perill és perdre els orígens».

    L’obra constitueix una imatge intacta que conserva l’emigrant de la seua terra i època. Els pares de Camelia, Rafael i Matilde, es van casar a Benilloba, encara que ràpidament van emigrar a Filadelfia, on ja va nàixer Camelia i va viure l’ambient dels benillobers emigrats al Estats Units, tema que ja ha sigut tractat en una investigació de l’historiador Enric Morrió i que va esdevenir una novel·la de mans de l’escriptor Joaquim Espinós.

    Camelia Doménech O’Connor va estar present de manera virtual a la presentació del llibre a Benilloba amb un vídeo enregistrat especialment per a l’ocassió, que es va projectar al finalitzar de l’acte i que va finalitzar dient «Visca Benilloba!!».

    Subir