elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià
Por Javier Navarro Andreu
Tots a una veu - RSS

La lluita dels Maulets continua

    El 25 d'Abril de 1707 es va produir la batalla d'Almansa dins de la Guerra de Successió. S'enfrontaven l'Archiduc Carles i Felipe d'Anjou, en l'únic objectiu de conseguir el tro d'Espanya. Entre els dos aspirants, havien grans diferències, Carles respectava els Furs del Regne de Valéncia i la nacionalitat valenciana, pero en canvi Felipe volia impondre una monarquia centralisadora de tall francés.

    El Regne de Valéncia es va dividir en dos bandos: Maulets i Botiflers. Els Maulets eren els partidaris de la dinastia dels Àustria i lluitaren per la llibertat nacional valenciana i els Botiflers, eren els partidari dels Borbons, que terminaren guanynat la batalla i suprimint els nostres Furs.

    310 anys despuix, els valencians seguim commemorant esta data, una data de duel, ya que va significar la supressió de les nostres llibertats com a poble. Enguany els actes s'han passat al dissabte 29 d'Abril, per un costat esta el Grup d'Acció Valencianista que convoca a les 12:30h en l'Avinguda Regne de Valéncia (Monument als Maulets), un emotiu Homenage als Maulets i a tots els patriotes valencians que nos han deixat i, per un atre costat el pancatalanisme organisa per la vesprada una manifestació, per a reclamar que es veja TV3 en el territori valencià i l'independència dels "Paisos Catalans".

    La societat valenciana seguix dividida igual que en el 1707, uns recorden als Maulets i defenen l'identitat valenciana, mentres els atres manipulen l'història i seguixen estant al servici d'una força externa que no respecta les nostres llibertats, fa 310 foren els Borbons, hui són els Pujols, Mas, Puigdemont i companyia.

    Elperiodic.com ofrece este espacio para que los columnistas puedan ejercer eficazmente su derecho a la libertad de expresión. En él se publicarán artículos, opiniones o críticas de los cuales son responsables los propios autores en tanto dirigen su propia línea editorial. Desde Elperiodic.com no podemos garantizar la veracidad de la información proporcionada por los autores y no nos hacemos responsables de las posibles consecuencias derivadas de su publicación, siendo exclusivamente responsabilidad de los propios columnistas.
    comentario 1 comentario
    Vigorhumus
    Vigorhumus
    26/04/2017 06:04
    Maulets i botiflers

    Tengo entendido que maulet viene del árabe "maula" que significa: sin alcurnia, de muy bajo nivel social. Parece ser que botifler viene de "botiró" , presumido, arrogante. Dice vd. muy bien que los maulets seguimos luchando por nuestros derechos, igual que lo hicieron los de la época. Y los botiflers, aquellos que se unieron al rey para oprimir a la clase baja, rinden vasallaje hoy a Cataluña pasando por encima de los derechos de todos los valencianos. Y así como entonces nos quitaron los fueros, hoy pretenden quitarnos nuestra lengua, nuestro himno, nuestra bandera y nuestro "derecho a decidir". Y digo derecho a decidir porque, al contrario de lo que desean para sus amos los catalanes, a los valencianos nadie nos ha preguntado nunca si queremos que nuestra bonita y dulce lengua se llame valenciano o preferimos que se llame catalán; que nuestra real senyera lleve la franja azul o preferimos que sea la misma que ellos copiaron de Aragón. Pregunten y verán que sorpresa se llevan.

    Subir