Dimarts 24 de Abril de 2018

-Borriana celebra el 9 d’octubre :: Raons i paraules :: elperiodic.com

Versió Clàsica
Edició
Raons i paraules
Raons i paraules
Por Jordi Bort

Borriana celebra el 9 d’octubre

10/10/2016
a mis favoritos
disminuir letra
aumentar letra
comentar

Amb la passada celebració del 9 d’octubre, Borriana pren un altre rumb. Una festa marcada en roig al calendari des de 1982, però que en la etapa del PP no es manifestava res d’extraordinari fora d’actes institucionals al saló de plens de l’ajuntament. Amb la nova corporació municipal clarament se li dona un impuls a la festa de caràcter popular, on el protagonista és el poble, perque se celebra el naixement d’este poble. Del poble valencià. Enguany complim 778 anys. Música, balls, gegants, cabuts, tabal, dolçaina ,Pep Gimeno “Botifarra”, elements que ens han ajudat a dignificar més esta festa del 9 d’octubre.

9 d’octubre de 1238 - 25 d’abril de 1707. Són les dos dates que representen els moments essencials d’una història, la nostra, que ja té una profunditat de més de set segles i mig. Som un poble que té una data de naixement i una de mort o supresió institucional, però que va saber renàixer i tornar a la vida. I amb tot el que ha plogut continuem sent poble, perquè s’ha viscut i subsistit, sobreviscut i resistit, s’ha avançat i reculat fins als nostres temps, arrelats a la terra com la mata de jonc. Nosaltres com a poble i la passada celebració del 9 d’octubre, n’és una prova de la contundent història que representa el ser i l’existència del nostre poble.

Els valencians tenim una història col·lectiva pròpia, una història que comença quan el Rei Jaume entrà vencedor a la ciutat de València. És per això, que des d’aquell moment celebrem el naixement del poble valencià i l’inici del procés constitutiu d’un regne que va tindre un sistema legal propi, amb institucions polítiques, dret civil, justicia i llengua. Els valencians som hui fruit de l’evolució històrica d’aquell antic regne, que s’anà configurant com a poble diferenciat, amb unes característiques pròpies i que de nosaltres depèn continuar llaurant la terra per a que el fruits que done el nostre País Valencià siguen de primera.

  • Currently 3.26/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Puntuación: 3.3/5


RSS elperiodic.com Comunidad Valenciana
Facebook elperiodic.comTwitter elperiodic.com
Amb la col·laboració de la Consellería d'Educació, Investigació, Cultura i Esport. Generalitat Valenciana.

Avís Legal | Publicitat | Correu

 
Actualmente está en la versión en Valenciano de "elperiodic.com".
Si desea cambiar a la versión en Castellano, puede hacerlo pulsando en la bandera.

Actualment està en la versió en valencià de "elperiodic.com".
Si desitja canviar a la versió en Castellà, pot fer-ho fent click a la bandera.No mostrar de nuevo este mensaje
Esta web utiliza cookies propias y de terceros para ofrecerle una mejor experiencia y servicio. Si continua navegando estará aceptando su uso.
OK
Versión Móvil