elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià
Por Jordi Bort
Raons i paraules - RSS

La festa de la Mercé

    FOTOS
    La festa de la Mercé- (foto 1)

    S’acosta la festa de la Mare de Déu de la Mercé. Una de les festes de barri més populars de la nostra ciutat, i que menuts i grans se divertixen amb els coneguts i famosos gegants i cabuts.

    Enguany s’incorporen varies novetats a la festa. Per una banda la Confraria de la Mercé recupera el caràcter popular de la vetlla del dia 23 de setembre amb l’actuació d’una rondalla. D’altra banda, s’han restaurat els onze cabuts per part de la Regidoria de Cultura i Turisme. La confraria tenia interés en preservar esta popular festa de barri i va demanar col·laboració a l’Ajuntament de Borriana per a la seua rehabilitació. Estes figures restaurades están exposades en la Casa de la Cultura La Mercé i el dia 23 eixiran d’allí per fer el tradicional i famós recorregut.

    Des de la Falla Barri la Mercé s’ha organitzat un porrat popular per a tots aquells que vullguen participar. Serà a les 22:00h. El casal de la falla de la Mercé està situat en el mateix carrer la Mercé. La imatge d’este carrer que es venera en l’església de Sant Blai serà traslladada en acompanyament fins al casal de la falla on s’exposarà la Mare de Déu en un dosser. Allí, tot aquell qui vullga podrà fer-li una ofrena d’aliments.

    Des de la Falla Barri de la Mercé s’agraix la col·laboració de l’Ajuntament de Borriana, de la Confraria de la Mare de Déu de la Mercé, al veïnat del carrer la Mercé i a la Confraria de Sant Blai.

    Si la festa de la Mercé ha arribat fins als nostres dies, no ha segut per casualitat!! L’eix vertebral i vital d’esta festa, ha segut la voluntat d’un poble que, amb amor, ha llaurat la tradició i la cultura.

    Va ser la voluntat dels veïns del barri de la Mercé, fonamentalment d’un grup de dones, qui van reiniciar el culte. Per mitjà de col·lectes, rifes i donatius, es van reposar els ornaments, la imatge de la processó i la peana per entendre la festa tal i com la coneixem hui. Esta festa de barri, la més popular que se celebra en l’actualitat a Borriana, consta del novenari, vetlla a la Mare de Déu (la vespra del dia 24 de setembre) missa solemne i processó. Però esta festa té una peculiaritat que la convertix en única dins del panorama festiu: els gegants i cabuts que amenitzen el barri de la Mercé el dia 23 i 24 de setembre, al toc i ball de tabal i dolçaina.

    Gràcies a tots per ajudar a recuperar, mantindre i rehabilitar la nostra festa popular.

    A disfrutar i a passar bon dia i bona festa de la Mercé.

    Elperiodic.com ofrece este espacio para que los columnistas puedan ejercer eficazmente su derecho a la libertad de expresión. En él se publicarán artículos, opiniones o críticas de los cuales son responsables los propios autores en tanto dirigen su propia línea editorial. Desde Elperiodic.com no podemos garantizar la veracidad de la información proporcionada por los autores y no nos hacemos responsables de las posibles consecuencias derivadas de su publicación, siendo exclusivamente responsabilidad de los propios columnistas.
    Subir