elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià
Por Jordi Bort
Raons i paraules - RSS

Tres bisbes, tres corones

    Borriana és un bon planter de bisbes. Al llarg de la seua història, la nostra vila ha exportat bisbes com si foren taronges. Tenim una bona collita de mitres borrianenques; A més del nostre patró Sant Blai (+316) (tot i no ser borrianenc ostenta el seu patronatge), Borriana ha donat a l’Església dos bisbes: el Sr. Bisbe Juan Bautista Luis Pérez (1874-1934) i el Sr. Cardenal Vicent Enrique i Tarancón (1907-1994). A la sagristia es poden contemplar els seus retrats.

    Enguany se complixen 1700 anys del martiri de Sant Blai, i el 125 aniversari de la benedicció de l’església de Sant Blai. Efemèrides que cal celebrar-les amb joia i alegria. Amb esperit lliure, amb el cor pacificat i la ment oberta a nous horitzons.

    Tres corones porta la nostra bandera, com tres bisbes té Borriana; Sant Blai, Juan Bautista Luis Pérez i Vicent Enrique i Tarancón. El rei Pere II concedix un privilegi a la ciutat de Borriana el 13 de març de 1348, premiant la fidelitat de la vila real de Borriana, durant la guerra de la Unió. També els tres bisbes van ser fidels al seu poble i ho van demostrar en vida. Tres bisbes que son un privilegi que té Borriana.

    Tant Luis Pérez com Tarancón, han tingut una destacada relació amb el nostre patró. El bisbe Luis Pérez va nàixer al carrer Mare de Déu d’Agost i els últims anys abans de la seua eixida de Borriana cap a Oviedo, va viure al carrer de Sant Blai. Durant uns anys, va ser ell qui presidia la missa major i el trasllat, que en aquells anys es feia immediatament després. També ha celebrat l’eucaristia en l’església de Sant Blai, moltes vegades, quan venia de visita a la nostra ciutat. Amb motiu de la seua consagració episcopal, l’ajuntament de Borriana va fer obsequi al bisbe Pérez d’un bàcul. Per la seua part, el bisbe va fer donació al pare Sant Blai, del seu anell episcopal, que amb motiu de la seua consagració episcopal li va regalar l’alcalde de València, i un pectoral, que el nostre patró lluix el dia de la seua festa. Este mateix anell el va utilitzar el dia de la consagració episcopal el bisbe de Solsona (1946), Vicent Enrique i Tarancón, un obsequi que li van fer els familiars del bisbe Pérez. De tal manera que ixe anell ha segut utilitzat pels tres bisbes que té Borriana: Sant Blai, bisbe Juan Bautista Luis Pérez i el Cardenal Vicent Enrique i Tarancón. Cal recordar com a cosa curiosa, que tant Juan Bautista Luis Pérez (1922-1934), com Vicent Enrique i Tarancón (1964-1969) van ser arquebisbes d’Oviedo.

    També el cardenal Tarancón comptava que de menut, feia d’escolà a l’església de Sant Blai, i després, com a sacerdot va prologar una edició de la novena del patró l’any 1976. L’actual sagrari de l’església del nostre patró està dedicat a Jesús sacramentat per l’aleshores bisbe de Solsona, amb motiu del seu 25 aniversari d’ordenació sacerdotal (3/11/1929 - 3/11/1954), i que és propietat de l’església de Sant Blai.

    L’any 1946 encara no sent bisbe de Solsona, però ja preconitzat, Tarancón va oficiar la missa major del patró, on va fer una homilía especial, ja que en el mes de gener d’eixe any, Borriana havia patit una gran gelada. En aquella època, Borriana era una ciutat agrícola i per això, de l’oratge depenien molts jornals.

    Amb motiu del seu nomenament com arquebisbe d’Oviedo, l’ajuntament de Borriana li va regalar a Tarancón, un calze amb els escuts de la ciutat, l’episcopal, i dos icones dels patrons; Mare de Déu de la Misericòrdia i Sant Blai.

    En el fons, qualsevol element patrimonial o cultural és un sentiment i una aventura. Este llibret és senzill i autèntic. La seua lectura ajuda a facilitar el camí com si el lector caminara sempre de baixada. Les imatges donen suport al text i naveguem entre la nostàlgia i la realitat per construir un futur dialogant, de comprensió i de diàleg.

    Elperiodic.com ofrece este espacio para que los columnistas puedan ejercer eficazmente su derecho a la libertad de expresión. En él se publicarán artículos, opiniones o críticas de los cuales son responsables los propios autores en tanto dirigen su propia línea editorial. Desde Elperiodic.com no podemos garantizar la veracidad de la información proporcionada por los autores y no nos hacemos responsables de las posibles consecuencias derivadas de su publicación, siendo exclusivamente responsabilidad de los propios columnistas.
    Subir