elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià
Por Jordi Bort
Raons i paraules - RSS

25 Aniversari de la Confraria del Pare Sant Blai

    FOTOS
    25 Aniversari de la Confraria del Pare Sant Blai- (foto 1)

    Immersos plenament en l’hivern, l’hortolana i marinera Burriana es prepara per a festejar al seu patró, el Pare Sant Blai. Enguany sumem a la festa el 25 aniversari de la confraria que s’encarrega de difondre la seua devoció, mantindre en bon estat el seu temple i vetllar per recordar les nostres arrels.

    En una ermita de temps de la reconquesta els nous cristians de  Burriana van decidir dedicar-la al culte de Sant Blai. A principi del segle XVI diu Martí de Viciana en la III part, pàg 331 de la Crònica:

    “Tiene en el arraual una iglesia y hospital so título de sant Blas: esta iglesia fue fundada en tiempo de la conquista y en ella ay fundada cofadria con muchas bullas y priuilegios”.

    Les dades històriques ens mostren la llarguíssima devoció que  el nostre poble li té al nostre estimat Pare Sant Blai:

    - Per concessió de Jaume II se celebrava Sant Blai per Pentecosta durant 20 dies.

    - En 1339 Pere IV trasllada la festa al mes de febrer quan se celebra la seua festa litúrgica.

    - 1587 Primera confraria de Sant Blai.

    - 30 d’abril de 1882 per acord municipal s’aprova l’enderrocament de l’ermita antiga de sant Blai i reedificar una església nova que és l’actual.

    - El 22 d’agost del mateix any s’inicien les obres.

    - El 2 de febrer de 1891 es va beneir la nova església de Sant Blai.

    - 8 de gener de 1893 benedicció de tres campanes per a la torre.

    - 1854 va ser proclamat Patró de Burriana i s’inaugura per primera vegada en la història la Font del Vi.

    - L’actual confraria camina des de 1990.

     

    Com veiem, des de temps enllà, han segut molts borrianencs els qui han venerat a Sant Blai com a protector i han segut testimonis de la devoció, i és que no hem d’oblidar que és la fe popular la que està marcada per les virtuts i els defectes de la gent senzilla.

    Sant Blai és temps de rememorar les nostres arrels, reforçar la fe i identificar-nos com a poble. Estimar les nostres tradicions i possar en valor el nostre patrimoni. Lamentablement Burriana no ha sabut conservar l’antic hospital municipal (annex al temple de Sant Blai) com a testimoni de la història i hui un simple aparcament de cotxes ocupa el seu lloc. No dixem que passe això amb el seu temple. No dixem que es perda la memòria de Sant Blai i siga per sempre una festa secundària. Contribuim a difondre la nostra festa major d’hivern.

    Enguany, amb motiu del 25 aniversari de la confraria del Pare Sant Blai, el dia 3 festivitat del sant, en finalitzar la missa de 9 en l’església de Sant Blai es procedirà a la benedicció i repartiment de coquetes de Sant Blai. Tantmateix a les 11 en la missa major a la Basílica d’El Salvador es repartiran estampetes amb la imatge de Sant Blai representat per la taula gòtica del segle XV que durant tot l’any precidix l’altar major de l’església del pare Sant Blai.

     

    Bon dia i bona festa de Sant Blai a tots els borrianencs!!!!

    Elperiodic.com ofrece este espacio para que los columnistas puedan ejercer eficazmente su derecho a la libertad de expresión. En él se publicarán artículos, opiniones o críticas de los cuales son responsables los propios autores en tanto dirigen su propia línea editorial. Desde Elperiodic.com no podemos garantizar la veracidad de la información proporcionada por los autores y no nos hacemos responsables de las posibles consecuencias derivadas de su publicación, siendo exclusivamente responsabilidad de los propios columnistas.
    Subir