elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià
Por Jordi Bort
Raons i paraules - RSS

La Mare dels valencians en Borriana

    FOTOS
    La Mare dels valencians en Borriana- (foto 1)

    Faré este article en diverses fases perquè és bo aprofundir en el sentit que evoca esta advocació mariana dela Marede Déu dels Desemparats, Mare i Patrona dels valencians.

    La imatge pelegrina dela Mare de Déu dels Desemparats va ser esculpida l’any 1966 per l’artista valencià Octavio Vicent. La finalitat era que la imatge original no eixira del seu cambril, per recórrer carrers i pobles, excepte per suprema necessitat. L’any 1998, amb motiu del 75è aniversari de la coronació dela Marede Déu, es creà el “Maremòbil”, per transporta-la amb més facilitat.

    I és ara, per primera vegada en la història de la nostra ciutat, que el pròxim 26,27 i 28 de setembre la imatge pelegrina dela Marede Déu dels Desemparats visitarà Borriana. Darrere d’esta visita no hi ha un objectiu de lluïment merament superficial.La Marede Déu visitarà el nostre poble gràcies a un reduït grup d’unes 26 persones, que a base de treball, esforç, dedicació i compromís, lluiten per un món millor, ja que es dediquen a ajudar els marginats, els desesperats i els desemparats de la nostra ciutat.

    La Parròquiaila Confrariadela Mare de Déu de la nostra vila vol festejar a sa mare, però també li vol oferir al poble de Burriana l’oportunitat de tindre més a prop, durant unes hores, el consol d’una mare. Que s’acosten a ella tots aquells que vulguen agrair-li un favor o demanar-li una súplica, festejar-la o plorar-li, ja que ella és la mare de la gent que no té treball, dels malalts mentals, dels impedits, de les persones que viuen en la exclusió social o en la marginació.

    El nom de la patrona dels valencians és el de Mare de Déu dels Innocents, Folls i Desemparats i la seua advocació partix del frare Joan Gilabert Jofré. El 24 de febrer de 1409, quan fra Gilabert es dirigia ala Seu de València, va vore uns xiquets que feien burla a un malalt mental indigent. Va ser a partir d’ací, que fra Gilabert es va posar a treballar en la fundació d’una confraria que tinguera cura de persones amb malalties mentals.

    D`esta manera es va crear el primer hospital psiquiàtric de la història i és des d’aleshores que tenim dades de la primera atenció humanitària a malalts mentals. L’hospital va ser posat baix l’advocació d’esta Mare de Déu, des de 1414.

    El motiu de la inclinació del cap és perquè la posició inicial de la Marede Déu era gitada. Açò era degut al fet que la imatge de la Marede Déu dels Desemparats era col·locada sobre els fèretres dels pobres “ignocents e desemparats” que eren ajusticiats i que, una vegada morts, eren atesos per la confraria.

    Dit açò, s’explica la vocació de servei i ajuda a favor de la societat amb la que naix esta advocació mariana. Una obra feta a favor dels altres, ja quela Confrariaestà destinada a mirar, acollir i atendre als més necessitats de la societat.

    Per això la visita de la imatge dela Marede Déu a Borriana, ens convida a participar en este peregrinatge amb fe viva. Amb la fe d’un poble i amb la necessitat ardent d’escampar l’amor que necessita el nostre món.

    Elperiodic.com ofrece este espacio para que los columnistas puedan ejercer eficazmente su derecho a la libertad de expresión. En él se publicarán artículos, opiniones o críticas de los cuales son responsables los propios autores en tanto dirigen su propia línea editorial. Desde Elperiodic.com no podemos garantizar la veracidad de la información proporcionada por los autores y no nos hacemos responsables de las posibles consecuencias derivadas de su publicación, siendo exclusivamente responsabilidad de los propios columnistas.
    comentario 1 comentario
    Juanvi
    Juanvi
    05/09/2014 06:09
    Una pregunta

    La Mare de Dèu del any 1966, es la que está actualment en la basílica? O es una altra? Gracies

    Subir