Diumenge 22 de Abril de 2018

-Una foto memorable :: Parotets i Xuplamel·los :: elperiodic.com

Versió Clàsica
Edició
Parotets i Xuplamel·los
Parotets i Xuplamel·los
Por Roberto Roselló

Una foto memorable

12/04/2012
8 comentarios
a mis favoritos
disminuir letra
aumentar letra
comentar
He decidit deixar temporalment la temàtica dels bitxos que m’ha inspirat els últims articles, per no pecar d’excessivament acadèmic i previsible. Per més que tractes de presentar les coses d’una forma amena, sempre aguaita el perill de caure en un cercle viciós: previsible és equivalent a avorrit, i i avorrir els lectors és fer-se l’harakiri.

D’altra banda tampoc em sent inspirat, ni menys encara ganós per a queixar-me de com de mal estem. En traducció infame al castellà, diria que “tengo perro” de escribir. El problema és que els milions de seguidors que tinc es poden sentir decebuts, i cansats d’esperar la última parida parotero-xuplamel•lera que no aplega mai, em deixen tirat, com en el bolero, en el fang de l’oblit.

L’altre dia, fussant entre carpetes de fotos, se’m va ocòrrer una fòrmula per a eixir momentàniament del pas, és a dir distraure els lectors però sense deixar de “hacer el perro” (que com els valencianoparlants saben, no vol dir lladrar). El fet és que vaig trobar una foto de Borriana dels anys 50, d’eixes mereixedores de dir-se històriques. Molts de vostés la coneixeran, però no tots. Al voltant del cardenal Tarancon i de l’alcalde Pepe Esteve, apareixen disposats en doble fila (a mode d’equip de futbol) un total de 27 personatges, en llur majoria del nostre poble, membres d’això que en els discursos diuen “distinguidas autoridades”, figures que recorde agegantades des de la perspectiva del xiquet que encara era jo en aquells temps del Franquismo. Eren autoritats polítiques i membres del consistori borrianenc (gent molt coneguda) i del govern civil provincial d’aquella època, a més d’un oficial de la Benemèrita.

Falta Enric Safont, a qui imagine darrere de la càmera en el paper de fotògraf anònim a què ens té habituats. Jo ja conexia la instantània gràcies a mon pare, però me la va recordar —i regalar també— Berta Balaguer, que la lluïx a l’oficina emmarcada en versió gran format, acompanyada d’altres imatges d’època en blanc i negre.

He siluetejat i numerat els 27 de la foto, i aprofitant la interactivitat d’aquest medi de comunicació vos propose un joc: que identifiqueu cadascú dels fotografiats per a publicar els seus noms ací mateix, a peu d’article. Com més majors més fàcil ho teniu. A part que, com és habitual, serà benvingut tot comentari complementari que ens puga ampliar qualsevol informació sobre la foto i les seues circumstàncies. Jo els conec quasi tots, ai, exceptuant-ne tres o quatre (el nº 18, evidentment, no compta entre els meus desconeguts).


  • Currently 3.04/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Puntuación: 3.0/5

 
Trotamundos
Va de nombres.
el nª 1 ¿Framel hijo? Nª 3 ¿Paco Villanova? Nª 5 D. Ramón Montero. Nª 21 Francisco Montoliu Gascó. A ver si alguien confirma.
Enviado el 18/04/2012    
 
RR
a Trota
Et confirme les identificacions nº 5 i 21 (de les altres que dius no estic segur).

De la meua part afegesc: nº 22 Batiste Ballester; nº 17 Castañer (?); nº 19 Ríos (?).
Enviado el 19/04/2012    
 
Juanvi
Una cosa..
En cuant estiguent tots feu la llista, hi han que no se qui son
Enviado el 16/04/2012    
 
C. Vidal
23- Ramón Boix
24- César Vila
25- Pepe Blanch
26- Manolo Gómez
Enviado el 15/04/2012    
 
Enrique
Algunos que conozco ( de pie, en la segunda fila )
4- Manolo Corell
8- Ramón García Tejedo
10- Carlos Torres Cruz (Gobernador civil que tiene dedicada una avenida en el puerto)
12- David Monfort Domingo
13- Vicente Enrique Tarancón (obispo de Solsona)
15- José Esteve Patuel (alcalde)
18- Roberto Roselló Gasch
Enviado el 14/04/2012    
 
He estat investigant sobre la foto, i he trobat informació al Buris-ana nº 34, de maig de 1960.
Els actes van ser un 25 d’abril de 1960, i Tarancon, que aleshores encara era Bisbe de Solsona, va vindre a inaugurar la placa de sa casa natalícia i l’edifici de la Caixa Rural de la Cooperativa S. José.
Probablement la foto és va fer després del dinar, i va tindre per escenari la finca del Palaciet a prop del Millars, quan encara n’eren propietaris els Casanova de València (ja sabeu, els de Cifesa ..)
Enviado el 13/04/2012    
 
Batistet
Creo recordar, según me contaron, que esa comida en el Palaciet se realizó para celebrar la onomástica de Don Vicente Tarancón, aprovechando que su estancia en Burriana.

Felicidades por tus artículos, siempre tan interesantes y entretenidos para el lector.
Enviado el 13/04/2012    
 
Un distraido
A ojo de pésimo cubero, pero algo se sabe: la foto y sus personajes: D.Gonzalo Blay Cortés (cS), Don Manuel Corell Nebot, D. Antonio Montero, Sr. Gual ?), Don Vicento Font, Excmo. Don Carlos Torres Cruz, posible Don Antonio Fortea, Excmo. Sr. Obispo D. Vicente Enrique y Tarancón, Don José Esteve Patuel, Sr. Castañer, D. Roberto Roselló, D. Enrique Rios, D. Vicente Pallarés Simarro, Don Manuel Góemez Chordá, D. José Blanch, Don César Vila Vidal, Don Ramón Boix, Don Bautistas Ballester y Don Fancisco Montoliu.
Tres o cuatro que al "catalejo" no le
ha dado la real gana de decir quienes podian ser. Saludos y felices pascuas.
Enviado el 23/04/2012    

RSS elperiodic.com Comunidad Valenciana
Facebook elperiodic.comTwitter elperiodic.com
Amb la col·laboració de la Consellería d'Educació, Investigació, Cultura i Esport. Generalitat Valenciana.

Avís Legal | Publicitat | Correu

 
Actualmente está en la versión en Valenciano de "elperiodic.com".
Si desea cambiar a la versión en Castellano, puede hacerlo pulsando en la bandera.

Actualment està en la versió en valencià de "elperiodic.com".
Si desitja canviar a la versió en Castellà, pot fer-ho fent click a la bandera.No mostrar de nuevo este mensaje
Esta web utiliza cookies propias y de terceros para ofrecerle una mejor experiencia y servicio. Si continua navegando estará aceptando su uso.
OK
Versión Móvil