Divendres 23 de Març de 2018

-Calculem la nostra petjada hídrica i recordem la nostra història :: La Palestra :: elperiodic.com

Versió Clàsica
Edició
La Palestra
La Palestra
Xavier Tro - Regidor de Cicle Hídric de Benissa

Calculem la nostra petjada hídrica i recordem la nostra història

22/03/2018
a mis favoritos
disminuir letra
aumentar letra
comentar

Anualment cada 22 de març es commemora el Dia Mundial de l’Aigua declarat per la UNESCO l’any 1993, una data que sempre és bona recordar per deixar ben clara la immensa sort i com som de privilegiats, si parlem en clau local, els usuaris connectats a la xarxa municipal d’aigües potables de Benissa per poder obrir una aixeta qualsevol a casa i que ens brolle una aigua potable abundant i d’una qualitat excepcional. I per apreciar-ho com cal no hi ha res millor que valorar en justa mesura allò que tenim i, sobretot, tindre ben present que en qualsevol moment una possessió com aquesta es pot acabar. Per desgràcia, en bona part del món on es concentren els països subdesenvolupats o en vies de desenvolupament no poden dir el mateix i la falta d’aigua potable és un dels principals problemes als quals s’enfronten a diari.

I per a que reflexionem i sobretot valorem el que tenim ací recomane que calculem cada un de nosaltres, sempre de manera aproximada, i còmodament des de casa, allò que es coneix com la petjada hídrica, que no és ni més ni menys que el volum total d’aigua utilitzada per a la fabricació de productes o serveis, a més de la que consumim a diari per necessitats bàsiques, tot i que la petjada no proporciona informació sobre l’impacte d’aquest consum sobre els recursos locals i hàbitats. És a dir, un mateix valor de petjada hídrica d’un producte o servei pot representar un impacte ambiental baix o elevat en funció dels recursos hídrics del lloc on es produeix. Per fer este càlcul, a dia de hui hi ha multituds de pàgines web on fer-ho, per exemple: https://www.watercalculator.org/wfc2/esp/

A través d’alguna d’estes aplicacions i responent a preguntes com: quants minuts tardem en dutxar-nos, quantes vegades posem el rentaplats, què mengem cada dia, etc., podrem visualitzar quanta aigua gastem en els hàbits d’higiene personal i també en els nostres hàbits alimentaris. El resultat del càlcul de la petjada hídrica és orientatiu, ja que la internalització dels consums d’aigua en la producció d’aliments varia de manera molt significativa entre uns països i altres en funció de variables diverses com la disponibilitat d’aigua, els costos de tractament i potabilització o de sanejament, els costos energètics, etc.

Perquè es feu una idea la petjada hídrica mitjana d’un ciutadà de l’estat espanyol és de 2.300.000 lítres a l’any, més de 6.000 litres per habitant i dia, tres vegades més que un ciutadà de Xina, i lamentablement, estes xifres pugen any darrere any.

Al meu parer, utilitzant un comptador de petjada hídrica i vore les xifres se’ns convida a la necessària reflexió sobre els nostres hàbits de consum i el seu impacte sobre els recursos naturals, i en la mesura del possible promoure l’acció cap a uns hàbits cada vegada més sostenibles.

Aquest xicotet exercici tan sols pretén ajudar-nos a reflexionar sobre l’impacte que els nostres hàbits de vida, domèstics, d’higiene personal o alimentaris poden tindre en termes de consum de l’aigua directa (la que ix per l’aixeta quan l’obrim) i la virtual (la que es gasta, evapora o contamina, fruit de la producció d’aliments en funció del tipus d’aliments de què es tracte o la seua procedència).

No voldria acabar aquest escrit sense aprofitar per donar gràcies als qui fa vora 50 anys van ser uns visionaris i ens permeten ser uns privilegiats a Benissa en matèria hídrica, com he dit abans, cal conèixer dades i la història per valorar-la, i el nostre poble li deu molt si parlem d’aigua a la corporació municipal formada per Salvador Ivars com alcalde, Domingo Iborra, José Marco, Ricardo Vicente, Felipe Cardona, José Ribes, Pedro Soliveres, Vicente Baidal, Clemente Arjona, Juan Antonio Ivars i Francisco Ginestar, responsables d’una de les obres i infraestructures més importants per a Benissa, que van permetre que el pròxim 10 de maig del 2019 és complisquen 50 anys de la cerimònia d’inauguració oficial del subministrament d’aigua potable per a la nostra població.

Se’ns dubte, esta corporació municipal es mereix un reconeixement oficial i popular i tot el nostre afecte i respecte, perquè sense ells Benissa no seria el que és a dia de hui.

La Palestra
13/03/2018 - Adrián Sorribes - Teniente de Alcalde de Nules
2 monedas y 16 billetes y un acto de cobardía
 
05/03/2018 - Imma Orozco - Concejala de Urbanismo de Altea
¿Qué busca el PP engañando al pueblo?
 
24/02/2018 - Adrián Sorribes - Teniente de Alcalde de Nules
El pepero siempre miente tres veces
 
22/02/2018 - Rafael Candela - Coordinador general PP Provincia Alicante
Ya está bien
 
20/02/2018 - Mar Ramos - Concejala No Adscrita en Numancia de la Sagra
Que poco honor hace este alcalde a su apellido
 
09/02/2018 - Rafael García Berenguer - Concejal de Cultura de Mutxamel
Trabajamos por la cultura
 
  • Currently 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Puntuación: 0.0/5


RSS elperiodic.com Comunidad Valenciana
Facebook elperiodic.comTwitter elperiodic.com
Amb la col·laboració de la Consellería d'Educació, Investigació, Cultura i Esport. Generalitat Valenciana.

Avís Legal | Publicitat | Correu

 
Actualmente está en la versión en Valenciano de "elperiodic.com".
Si desea cambiar a la versión en Castellano, puede hacerlo pulsando en la bandera.

Actualment està en la versió en valencià de "elperiodic.com".
Si desitja canviar a la versió en Castellà, pot fer-ho fent click a la bandera.No mostrar de nuevo este mensaje
Esta web utiliza cookies propias y de terceros para ofrecerle una mejor experiencia y servicio. Si continua navegando estará aceptando su uso.
OK
Versión Móvil