elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià
Por Silvia Ureña - Compromís per Ontinyent
La Palestra - RSS

La Creuà: passem comptes a les festes. També al govern municipal

    Fa una setmana celebràvem a les comparses el cap de setmana de la “Creuà”, en què donem per acabades les festes del 2017 i comencem a dissenyar ja les del 2018. A la meua comparsa, els Moros Espanyols (com supose que fan a la resta) celebrem una assemblea de tots els components en què passem comptes a l’equip de govern de la comparsa (la Junta). Després, sopem tots junts i repassem jugades... passem comptes també a les festes en general de 2017.

    Estes han estat unes festes espectaculars certament en quèKàbiles, Fontanos, Berberiscos i Bucaners van fer gala del bon fer i saber fester. El dia de l’entrada fou un desplegament d’elegància i d’estima al nostre poble que va deixar el llistó molt alt als càrrecs de 2018. El dia de les ambaixades, les veus apassionades d’ambaixador i ambaixadora ens van emocionar tots recitant els versos de Cervino. Enhorabona a les quatre comparses per les espectaculars capitanies, per les emocionants ambaixades i, sobretot, pel talant fester de les quatre comparses.

    Enhorabona, per descomptat, a la Junta de Festers. La setmana gran va transcórrer sense cap problema, i si n’hi va haver algun, ni festers ni espectadors ens hi vam adonar. Darrere d’això hi ha moltíssima faena, temps, energia i voluntat. Enhorabona per la faena feta, per la que feu i per la que fareu. La festa som molta gent i vosaltres en sou part indispensable.

    Altra part indispensable, per descomptat, són els festers i els músics. El món fester a la nostra ciutat sap què és la festa. Sap com gaudir-la, però sap també com respectar-la. Per això, enhorabona a totes i a tots per aquestes festes que hem passat, hem gaudit i hem respectat. I què dir dels músics... quina festa tindríem sense vosaltres? Sense cap dubte, sou part indestriable de les comparses. Del nostre dia a dia. Gràcies!

    I els altres protagonistes de la festa: els espectadors. Amb l’edat, els valores moltíssim més. Valores que matinen per a veure les dianes, amb un bon somriure, i que aplaudisquen al pas en dia de l’entrada... L’aplaudiment el mereixen ells! A Ontinyent tenim uns espectadors magnífics i, sense cap dubte, la festa no seria la mateixa (n’hi hauria?) sense ells.

    Després de passar comptes a la festa, cal passar-la també al govern municipal. I ahi els comptes ja no ixen tan bé com haguérem esperat.

    No pose en dubte que el govern s’ha posat a disposició de la Junta en tot allò que ha calgut. Per descomptat... però, només faltaria! Són les festes grans del nostre poble, i això ha de ser necessàriament així. Per aquesta part, no seré jo qui pose en dubte aquesta col·laboració, perquè si la Junta està satisfeta, no hi ha res a al·legar.

    Ara bé, ja és una altra cançó tots aquells actes en què la faena no recau sobre la Junta sinó sobre el govern directament .

    Parle, per exemple, del concert de David Bisbal. On ha d’anar la gent que va pagar l’entrada (inclús les persones que van fer nit tres dies davant la taquilla) perquè els tornen la meitat del que va costar l’entrada? Si van obrir les portes a meitat concert, significa que la meitat és debades, no? Molta gent molesta amb açò... Sembla que la foto no quedava massa bé si no obrien les portes. Sempre, la foto. Des d’ací, a tots els qui m’heu preguntat, ja veieu que no sé on heu d’acudir. No obstant això, us anime a reclamar-la. A mi també m’hauria molestat. 

    Continuem passant comptes. Parlem de l’alternativa al Meruts? Eixa que no va tindre lloc? És evident que organitzar un Meruts possiblement se’ls escapa de les mans a este govern municipal. No són el seu públic? No és la seua música? Doncs per què anuncia el senyor Borrell (el d’Educació, no el de Cultura) que organitzarien un festival alternatiu amb grups com Zoo, algun grup valencià i DJ electrònics? Per què ho anuncia si després no ho han de fer? Saben la de joves que han quedat esperant eixa alternativa alMeruts?Ja no ens hauria d’estranyar aquesta manera de treballar: 1. foto anunciant “el que siga”; 2. “El que siga” no es fa; 3. Muuuuuuut! Ja se n’oblidaran. I ací ningú dóna explicacions, ni demana disculpes per no fer el que diria que faria.

    Respecte al dissabte a la Glorieta, les crítiques a les xarxes socials no han sigut poques. Els joves són molt més que música dels 90 de discoteca. On havien d’anar doncs, els nostres joves en festes? Bisbal o música electrònica dels 90? Són conscients, el govern municipal, de la quantitat de gent que queda fora d’aquest mapa musical?

    No es tractava de fer “cultura per a tots i no només per als nostres”, com va afirmar la senyora Rebeca Torró al Debat de la Ciutat? On està eixa “cultura per a tots”? Com em va dir una persona molt sabuda de la nostra ciutat: si no és per a tots, no és cultura.

    Molt bon desplegament de seguretat el dia de l’entrada, sí. Vam entrar en la màxima de “si hi ha murs de contenció, ja estem salvats”. Però bé, xe. Almenys, va ser un tema que va preocupar i es van agafar mesures. No va preocupar tant qui retransmetia l’entrada (ni els alardos, la nit anterior). Dir noms de comparses malament (Gusmanos?? Per favor! Ara que,ben pensat, després d’haver escoltat “Puente Nuevo”, hauríem d’haver esperat de tot), confondre comparses, ordre de desfilada, no conéixer la història de la festa ni d’Ontinyent... va ser molt decebedor rebre missatges amb les barbaritats (des de quan porten al Crist els Mariners?). Em sembla una falta molt greu de respecte a la festa, als festers i al poble d’Ontinyent. Més encara quan a eixe mitjà de comunicació li paguem totes i tots, amb diners públics, perquè faça la seua faena. Espere que no torne a passar i s’exigisca, per part de qui contracta (el govern municipal) uns mínims de professionalitat. Crec que la festa i els espectadors ho mereixen.

    Qüestions que, segons una part del poble i la coalició a qui represente, cal millorar i molt. Per part nostra, sempre estarem disposats a parlar, proposar i treballar conjuntament per fer que la setmana gran ho siga per a tots i totes. D’això, que no quede cap dubte. Ací estem.

    I, ja fent camí ja cap a les Festes de Moros i Cristians 2018: avant, Manuel Penadés i Quique Galbis!

    AVANT, ONTINYENT!

    Elperiodic.com ofrece este espacio para que los columnistas puedan ejercer eficazmente su derecho a la libertad de expresión. En él se publicarán artículos, opiniones o críticas de los cuales son responsables los propios autores en tanto dirigen su propia línea editorial. Desde Elperiodic.com no podemos garantizar la veracidad de la información proporcionada por los autores y no nos hacemos responsables de las posibles consecuencias derivadas de su publicación, siendo exclusivamente responsabilidad de los propios columnistas.
    Subir