elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià
Por Gabriel Ferrándiz - Coordinador EUPV Borriana
La Palestra - RSS

El repte d’un transport urbà i interurbà sostenible i àgil

    Borriana no viu aïllada de la resta del seu entorn. No som eixa aldea d’Asterix rodejada de fortins romans i, per sort, carreteres, camins rurals i vies de tren ens uneixen a Almassora, Vila-real, Nules o Castelló de La Plana.

    Tot i això la sensació que tenim molts veïns i veïnes és la de aïllament si a transport públic ens referim. I resulta curiós que tenint les infraestructures per arribar a aquestes altres ciutats això passe, no?. La resposta podria estar en un sistema de transport públic interurbà que, el dia de hui, és prou ineficaç per a dir-ho suaument.

    Les rodalies de Renfe han anat de mal en pitjor des de fa uns anys –sobretot d’ençà que Adif va iniciar les obres del misèria i vergonyós tercer fil- i, tot i les reformes fetes a l’estació de Borriana per augmentar la seua seguretat, segueix sent una de les estacions més tètriques del recorregut entre Castelló i València. Aquesta estació està “comunicada” per una línia d’autobús que en moltes ocasions no coincideix amb els horaris de més ús del tren –almenys en la realitat, altra cosa en sobre el paper-. Això provoca que l’autobús torne de buit a Borriana i que cinc minuts després d’anar-se’n de l’estació aplegue un tren carregat d’estudiants i treballadors que han de buscar-se la vida per arribar a Borriana a peu o en cotxes privats.

    No vaig a fer referencia a la inseguretat que causa arribar a aquesta estació en hivern a les 9 de la nit i no tindre a ningú esperant… Supose que els que ens governen ara i abans no han hagut de fer este recorregut mai a peu (i no vull ni pensar si tens algun tipus de discapacitat). I pitjor em sembla si han hagut de fer-ho i encara no han pres mesures. Siga per desconeixement o per desídia la qüestió és que seguim tenint un transport entre Borriana i l’estació molt precari.

    Els autobusos entre Borriana i Castelló no són una excepció. Tots passen, obligatòriament per Vila-real i l’Hospital de La Plana. En aquest aspecte no puc tindre cap queixa, ja que és una línia molt necessària… Allò que em pregunte és si alguna vegada s’han platejat la necessitat d'enllaçar directament Borriana amb Castelló o de millorar els temps de passada dels autobusos així com les parades a Borriana (altre aspecte que segur que els nostres governants o han hagut de patir mai… Estar a les 8 del matí a vora riu amb un fred que pela o una calor sufocant en una parada que quasi no dona cabuda a 4 persones assegudes i sense cap protecció contra les inclemències del temps) no és agradable senyors regidors.

    Com pensen que la gent va a gastar el transport públic si el servei és lent, car i incomode? Si de veritat creuen en el transport públic enfront del privat i en la reducció de la contaminació gràcies a l’ús de transports col·lectius a baix preu ja va sent hora d’assumir que cal posar-se en marxa en este camp.

    El trajecte entre Borriana i Castelló de La Plana dura, aproximadament 45 minuts en bus. En cotxe, per la carretera d’Almassora són uns 15 minuts. Massa marge de diferència, massa voltes abans d’arribar a Castelló per a que el bus actual siga una competència seriosa al cotxe. S’ha de millorar i no hi ha excuses.

    No parlem del preu perquè este servei té un cost d’1,5 euros per trajecte indistintament si un usuari va a l’Hospital de La Plana o a Castelló. Per posar exemples de preus a altres localitats assenyale que el preu del bitllet senzill no passa d'1,3 euros a moltes ciutats de major grandària que Borriana com Tarragona o Córdoba.

    Promeses sense complir

    Quan el govern local va arribar (i inclús abans, en campanya electoral) les promeses per millorar el transport públic de Borriana van ser moltes. De moment –i ja ha passat un any i mig de govern tripartit- no s’ha complit cap.
    Seguim sense tindre un bus a la Universitat Jaume I mancomunat amb Almassora I Vila-real. Això implica que els alumnes han de seguir utilitzant el transport privat o Renfe (amb els problemes d’horaris que han patit d'ençà que es va posar en marxa les obres del tercer fil ferroviari). El bus a la UJI segueix sent una promesa incomplida sense data d’inici com ho és també l’autobús urbà de Borriana.

    A aquest bus, l’intern, s’ha destinat una partida pressupostaria de 50.000 euros i seguim esperant que s’acaben els informes i proves prèvies. Confie que s’acaben prompte i l’autobús promés pel Govern de l’Ajuntament de Borriana siga una realitat ben prompte. És un projecte il·lusionant perquè molta gent no pot anar caminant d’un costat a l’altre de Borriana (una Borriana que, no oblidem, ha crescut prou els últims 20 anys i que té pedanies i barris com Santa Bàrbera o Port i Grau a on cal una freqüència major i constant de autobús).

    Altres ciutats de l’entorn estan fent alguns esforços per millorar la seua xarxa de transport públic. Vila-real posa en marxa un bus gratuït que circumval·la la ciutat en estiu de forma gratuïta i Castelló ha incrementat les seues línies de bus intern. Només Borriana segueix “passant” olímpicament del transport públic i dona molta pena perquè una ciutat que s’autoanomena turística –potser amb massa supèrbia donat la falta d’infraestructures i serveis com el transport públic de qualitat- no pot quedar-se al marge d’això.

    Un carril bici oblidat

    Per recordar fites del passat vull recuperar una idea de l’anterior govern municipal, del PP, que va prometre que posaria en marxa un carril bici des de l’estació de trens de Borriana al nucli urbà per l’antic traçat de la Panderola. Ni aquell govern va fer res al respecte excepte una foto a la premsa ni el d’ara sembla que estiga interessat en aquest assumpte. Una llàstima perquè un carril bici segur i allunyat de la carretera a Les Alqueries faria molt més agradable anar o tornar des de l’estació als usuaris (i incrementaria l’ús del tren com a forma de connectar amb Castelló o València).

    En definitiva I fent resum del punt dit fins ara… Seguim tenint el mateix transport públic i amb la mateixa ineficiència i lentitud que fa 30 anys. Quan es posarà l’administració local a treballar en això d’una vegada?. No tothom té cotxe i no tots volem anar sempre en cotxe.

    Elperiodic.com ofrece este espacio para que los columnistas puedan ejercer eficazmente su derecho a la libertad de expresión. En él se publicarán artículos, opiniones o críticas de los cuales son responsables los propios autores en tanto dirigen su propia línea editorial. Desde Elperiodic.com no podemos garantizar la veracidad de la información proporcionada por los autores y no nos hacemos responsables de las posibles consecuencias derivadas de su publicación, siendo exclusivamente responsabilidad de los propios columnistas.
    Subir