elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià
Por Gabriel Ferrándiz - Coordinador EUPV Borriana
La Palestra - RSS

Manar no és només gestionar bé els diners de tots

    Aquests dies hem pogut veure al Plenari de l'Ajuntament de Borriana com es votava el pressupost municipal pel 2017. Com ja vos imaginareu no podíem passar el mes sense fer una xicoteta reflexió sobre aquest punt donat que el pressupost és la plasmació de la voluntat de l'equip de govern per dur a terme les seues idees i convertir-les en projectes reals. Vist el document, puc afirmar que d'idees -noves almenys- és veuen ben poquetes.

    Si aquest és el govern del canvi jo encara no ho veig. No almenys en un sentit complet.. I crec que molta gent té, ara per ara, la mateixa sensació. Esperàvem més d'aquest govern i no que continuara fent amb les mateixes formes i usos dels seus nefastos antecessors.

    No veig canvi important en matèria social a on l'anomenat tripartit ha deixat el seu regidor responsable sense quasi capacitat per a maniobrar tot i que seguim patint una forta crisi i que centenars de veïns i veïnes no apleguen a final de mes. Els seus "companys" de govern han preferit invertir els diners locals en inversions dedicades a via pública o cultura (curiosament les regidories que controles Psoe i Compromís en detriment de la principal regidoria baix control de Se Puede Burriana).

    Així doncs jo qualificaria l'acció de govern local com tebieta, com l'aigua que no bull i que, per tant, no fa vapor i és incapaç de moure una màquina. Tèbia i gens compromesa amb un canvi de rumb per a Borriana que ens allunye de l'Espanya del "pelotazo" i ens aprope a l'Europa "dels pobles".

    El dia de hui el govern format per Psoe-Compromís i Se Puede Burriana quasi no ha fet res que no haguera fet o programat ja el govern anterior del PP (potser salvaria d'aquesta crítica la tasca en matèria de Serveis Socials que s'ha anat fent tot i està molt lluny d'allò que van prometre a les eleccions locals i Cultura o Medi Ambient a on sí que s'han introduït canvis visibles).

    Hui dia un promotor musical que tira d'influències a la Generalitat pot fer i desfer al seu gust aconseguint que l'Ajuntament "delegue" les seues competències perquè s'organitze l'Arenal Sound tot i que així s'incompleix la legalitat i els informes elaborats pels tècnics municipals.

    Ara com ara seguim esperant que un macroprojecte constructiu basat en l'urbanisme desmesurat i el somni del golf i els turistes rics tire del carro quan a la major part del País Valencià i Espanya aquest tipus d'iniciatives ja han sigut soterrades als calaixos de la vergonya. L'excusa per fer-nos passar pel forat és que no fer Golf Sant Gregori seria més car a causa de les possibles demandes judicials... En definitiva, un altre xantatge al qual es sotmet de forma disciplinada (pot ser que inclús amb un somriure i tot).

    Hui encara no hem trobat solució al conflicte que existeix a La Serratella entre els veïns i un espai natural que no troba, perdoneu la redundància, el seu espai al terme municipal.
    Hui dia seguim patint la venda de béns i serveis públics a empreses gestores privades d'aigua, d'escoles infantils, de residències de la Tercera Edat i d'altres molts elements que haurien de ser públics pel seu valor social i estratègic. No cal recordar que algunes d'aquestes empreses –per a més INRI d'un govern que es declara progre- estan essent investigades per finançar il·legalment el PP valencià.

    El dia de hui molts dels aturats de Borriana segueixen esperant un treball i aquells que han tingut la "sort" de trobar-ne veuen com els seus salaris són ridículs (per no parlar dels collidors i dones dels magatzems de taronja que en molts casos pateixen una discriminació laboral terrible).

    Els d'abans treien pit per no fer res. Els d'ara trauen pit tot i que tenim una legió de treballadors pobres al País Valencià i a Borriana. Si, ja sé, ja sé... Hem direu que això no és competència de l'Ajuntament però vos recorde que des d'Esquerra Unida fa més d'un any que vam reclamar que l'Ajuntament apliqués criteris socials als seus contractes municipals per afavorir que es contracte a gent de Borriana i encara no s'ha fet absolutament res al respecte (això, almenys haguera significat un impuls i un senyal des del consistori a les empreses i els treballadors locals).

    A on esta l'Acord per Borriana?

    Del famós "Acord per Borriana" que van signar les tres formacions del govern local ja quasi no s'enrecorda ningú (dels que ens governen, vull dir). Ja s'han oblidat del punt que deia "Impostos justos i proporcionals a la capacitat socioeconòmica". Impostos justos? Ara són més elevats que abans en quasi tots els casos. Paguem més per la recollida de brossa i l'IBI no ha baixat ni un punt i vaja per davant que no sóc un d'eixos neoliberals que no volen pagar impostos i que l'Estat siga un fantasma sense serveis. Ben al contrari, crec que hem de pagar impostos i tindre uns serveis públics dignes i de qualitat a canvi. El problema és quan paguem per tindre uns serveis cada volta pitjors... Aleshores alguna cosa no quadra. L'auditoria dels comptes municipals s'ha esfumat als calaixos de la Sindicatura de Comptes i ja no sabem en què s'han gastat els nostres diners durant l'etapa del PP (i a ningú el sorprén això?, que l'actual govern no tire de la manta? Per què? La pregunta fa esgarrifar-se i el no obtenir resposta encara més).

    L'anomenada al mateix acord "Auditoria dels processos de privatització i externalització dels serveis públics i les concessions municipals actuals" ha sigut substituïda per les fotos dels regidors a tots els carrers pavimentats per la concessionària de l'aigua potable o a la futura carretera del Port, construïda per l'empresa heretera d'aquella que aquesta sent investigada per finançar il·legalment el PP.

    El codi ètic... Bo, podríem parlar llarg i ample del regidor que ha d'impulsar-ho i que encara està per dir-nos (com va prometre al primer ple del nou govern) a on ha destinat la part del seu salari que ell mateix considerava que "és un donatiu" (podeu veure-ho al vídeo del Ple de 29.06.2015 aprox. Minut 44.50).

    La part d'aquest Acord per Borriana anomenada "Model de ciutat" millor ni la toquem perquè podríem dir que s'ha incomplit quasi en la seua totalitat. De fet vull remarcar els punts "Gestió pública de l'Escola Infantil Municipal" i "L'Acord per Borriana consensuarà una idea de projecte per a l'Arenal", que en el dia de hui ni estan ni s'esperen.

    En el primer cas l'escola ha sigut posada a pública subhasta perquè siga gestionada per una empresa privada –i ningú ens ha explicat realment el motiu excepte que l'Ajuntament no podia pagar eixa despesa (però si que pot deixar-se 24.000 euros cada Misericòrdia en comprar bous tot i que les penyes ja tenen els seus o 50.000 en mobiliari per un museu faller, per exemple)-.

    En el segon cas ja tenim les primeres declaracions des de l'Ajuntament assenyalant molèsties davant el fet que el Consell declare la protecció de la nostra costa excusant-se en un futur "ús dotacional" de l'Arenal. Fa pudor i no és en Dinamarca com Hamlet sinó a Borriana, a on olora ja a nou "pelotazo" i ni alcaldessa ni regidors responsables diuen res a favor de protegir l'Arenal amb claredat i contundència de futurs "promotors" com els que van impulsar Golf Sant Gregori. Por dona este silenci pesat. De nou tebiesa -diria falsa tebiesa- i falta de transparència en urbanisme.

    Hui dia l'Ajuntament gestiona, sí, però no governa. O almenys no governa per a la gent treballadora i que ha de lluitar dia a dia per trobar treball, estudiar, traure un sou digne o tirar de la seua xicoteta pensió. El govern local de Borriana gestiona pensant exactament igual que els seus predecessors de dretes.

    Disculpeu-me si semble dur en les meues apreciacions però crec sincerament que el canvi anunciat pel Tripartit no s'ha produït encara perquè el govern actual sembla que pateix una espècie de "Síndrome d'Estocolm" respecte al PP i ha donat per bons els seus criteris i projectes. I s'equivoquen... No els van triar per seguir adorant el ciment (almenys això crec jo que pensem tots aquells que ens situem a l'esquerra i que tenim uns ferms criteris ètics sobre la protecció del nostre entorn i els drets socials).

    Merits es clar, projectes de ciutat no es veuen enlloc

    No vull llevar-los a aquells que ens governen ara els mèrits que puguen tindre en qüestió de protecció social –que alguna cosa s'ha avançat respecte al PP- o per reduir l'endeutament del poble i per arrencar-li a Europa 5 milions d'euros en projectes que poden significar un canvi substancial però, ara com ara, crec que al govern local de Borriana no hi ha lideratge en matèries fonamentals com l'urbanisme, l'agricultura, la creació de treball o en matèria de transports (excepció feta de la nova línia de bus urbà, que podria significar un bon canvi pels veïns).

    El fet més preocupant és que no hi ha cap projecte de ciutat que no siga el que ja va marcar el PP de les bombolles urbanístiques i això em preocupa... I molt. Perquè a on no hi ha projecte ja vindran altres a posar-ho sobre la taula i no crec que eixos siguen germanetes de la caritat.

    Elperiodic.com ofrece este espacio para que los columnistas puedan ejercer eficazmente su derecho a la libertad de expresión. En él se publicarán artículos, opiniones o críticas de los cuales son responsables los propios autores en tanto dirigen su propia línea editorial. Desde Elperiodic.com no podemos garantizar la veracidad de la información proporcionada por los autores y no nos hacemos responsables de las posibles consecuencias derivadas de su publicación, siendo exclusivamente responsabilidad de los propios columnistas.
    Subir