elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià
Por Jordi Pla - Concejal de 03820-Compromís Cocentaina
La Palestra - RSS

9 d'Octubre: per un finançament just!

    Sense diners no hi haurà sanitat, ni educació, ni ajudes a la dependència. Sense recursos, una societat no pot assolir el benestar. És una obvietat, però fins fa poc nosaltres érem, juntament amb els economistes, els únics que reclamàvem un finançament just per al País Valencià. Ara, a poc a poc, s'hi van sumant organitzacions empresarials, sindicats i altres partits polítics. No es pot negar l'evidència: els números parlen i la injustícia en el finançament s'ha de resoldre.

    Espanya és un Estat quasi federal. Cada comunitat autònoma tenim una miniconstitució denominada Estatut, elegim unes Corts que formen un Govern, aproven lleis i gestionen els serveis públics. La Generalitat gestiona la majoria dels serveis que són importants per a la vida de les persones: paga els metges, els hospitals, el professorat, les universitats, les ajudes socials, la dependència, etc. Els valencians tenim totes aquestes competències i moltes més: agricultura, medi ambient, creació d’ocupació, cultura... Tanmateix, a diferència dels bascos i navarresos, no disposem d'una agència tributària pròpia. La majoria dels impostos que paguem les valencianes i els valencians es recapten des de Madrid. I no tornen.

    A Alemanya, cadascun dels länder que componen l'Estat disposa dels seus impostos. De la recaptació que fa, una part es destina a les despeses comunes de l'Estat federal i a la solidaritat amb els länder més pobres, seguint una sèrie de criteris que contribueixen al desenvolupament de totes les regions sense empobrir-ne cap. Espanya ho fa tot justament al revés: recapten els nostres impostos des de Madrid i els distribueixen amb criteris polítics, sense tenir en compte les necessitats reals de cada territori. Així, mentre ací passem necessitat, ens trobem que molts dels nostres recursos van a parar a comunitats autònomes més riques, a ministeris buits de competències i organismes inútils com el Senat.

    Els valencians som pobres en relació amb la mitjana espanyola. Però paguem com a rics i no rebem les transferències i inversions que ens pertocarien. Reclamem una Agència Tributària valenciana i un sistema de finançament just, solidari amb els que ho necessiten. En aquest cas, els que ho necessitem som nosaltres. Aquest és el repte al qual s'enfronta el Poble Valencià en l'actualitat: disposar dels recursos per assegurar la sanitat, l'educació, el suport a la dependència i tots els serveis públics a les generacions presents i futures.

    Elperiodic.com ofrece este espacio para que los columnistas puedan ejercer eficazmente su derecho a la libertad de expresión. En él se publicarán artículos, opiniones o críticas de los cuales son responsables los propios autores en tanto dirigen su propia línea editorial. Desde Elperiodic.com no podemos garantizar la veracidad de la información proporcionada por los autores y no nos hacemos responsables de las posibles consecuencias derivadas de su publicación, siendo exclusivamente responsabilidad de los propios columnistas.
    Subir