elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Adéu al 5%

    El percentatges ens perseguixen sempre. Dades, mossegades, estudis i corrupcions diverses es medixen amb percentatges. El 3% dels Pujol és un bon exemple. Ací, en casa, també en tenim un quants. Ara bé, si hi ha un percentatge que ens fa mal als valencians, perquè lastra la nostra democràcia i la fa més reduïda és el percentatge que indica quan es pot, o no, entrar a Les Corts Valencians. PSPV, Compromís, Podem i Ciudadanos tenen la paraula, el PP ja ha dit que no. 

    La barrera electoral, com s'ha conegut històricament al percentatge de vots necessaris per a obtindré representació en la cambra autonòmica valenciana pot estar davant dels seus últims dies. Caldrà vore com s'acaba d'executar. Dependrà, i molt, de si té una configuració autonòmica o provincial. El que està assegurat és que la pluralitat augmentarà, i que, el tauler polític pot canviar moderadament.

    Si fem repàs històric podrem vore com formacions com el Bloc, ara refugiat en eles sigles de Compromís, la extinta Unió Valenciana repartida hui en més de sis partits o Esquerra Unida recentment amb prou més d'un 4% tots ells, s'han quedat fóra de Les Corts i per tant fóra del debat parlamentari des del lloc on se poden millorar les condicions de vida dels valencians.

    Hui són molts els partits que miren la reforma amb esperança, després d'una llarga espera. Els partits del Botànic no deurien defraudar i tindrien que tindre preparada la reforma abans de les eleccions del pròxim any 2019. D'esta manera, amb un escenari molt més favorable, caldrà estar atents als moviments en Esquerra Unida. Hi haurà que vore si acudix a les eleccions amb Podem o per separat. Si tria la segon opció podríem estar parlant del sext grup parlamentari sempre i quan repetiren els resultats de 2015.

    Altres formacions podrien estar acariciant el tres per cent necessari. És el cas de tres partits que, amb diferents programes, idearis i maneres de créixer, van fent camí. Per un costat, i sense cap classe d'implantació municipal, l'animalisme ecologista de PACMA pot estar molt prop d'entrar a Les Corts. Esta formació, cada vegada més votada, és una de les favorites a entrar al Parlament Europeu des d'Espanya, amb l'ajuda de la circumscripció electoral única que no deixa que es perda cap vot. Si ens fixem bé, els animalistes ja han fregat el 2% en molts municipis valencians en les ultimes cites electorals.

    Des del valencianisme moderat, i amb una implantació municipal cada dia més visible arriba Demòcrates Valencians, una aposta per un valencianisme allunyat de frontismes i velles disputes que, amb l'Estatut com a bandera, posa el seu objectiu en ser clau a l'hora de conformar governs i en arribar a Madrid a negociar els Pressupostos a l'estil de Coalició Canària. Tampoc podem perdre de vista, encara que des d'un prisma molt més estatal, la formació Contigo, liderada pel diputat provincial José Enrique Aguar, i que ja ha fet el salt a diverses comunitats autònomes.
    Tots estos partits, i els que ja estan dins del parlament valencià, han iniciat ja les seues maquinàries electorals. Facen les seues apostes, per que al 5% cal dir-li ja adéu.

    Elperiodic.com ofrece este espacio para que los columnistas puedan ejercer eficazmente su derecho a la libertad de expresión. En él se publicarán artículos, opiniones o críticas de los cuales son responsables los propios autores en tanto dirigen su propia línea editorial. Desde Elperiodic.com no podemos garantizar la veracidad de la información proporcionada por los autores y no nos hacemos responsables de las posibles consecuencias derivadas de su publicación, siendo exclusivamente responsabilidad de los propios columnistas.
    Subir