elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Climent critica que "després de 14 anys només està en funcionament el 44% del Plà Eòlic"

  • Anuncia que la conselleria aclarirà els expedients pendents

El conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha comparegut hui en les Corts per a explicar en comissió la situació del actual de Pla Eòlic i les actuacions que des de la conselleria s' estan duent a terme.

En la seua exposició el conseller ha resaltat que "les previsions fetes quan es va aprovar el Plà Eòlic en juliol de 2001 estan molt allunyades de la situació actual" i ha recordat que estava prevista la instal·lació de 67 parcs eòlics repartits en 15 zones que en total sumarien una potència instal·lada de 2.300 MW. Aquests parcs eòlics produirien de l'ordre de 5.500 GWh a l'any i suposarien una inversió directa en parcs de 2.000 milions d'euros.

Així mateix, el Pla Eòlic portava associades una sèrie d'actuacions de caràcter industrial per part dels promotors, amb una forta inversió i la generació d'entorn de 2.000 nous llocs de treball.

Segons Climent "aquestes eren les previsions abans de dur a terme el Pla Eòlic, però la realitat ha sigut ben diferent". En aquest sentit, ha afirmat que, "després de 14 anys des que es va produir la primera convocatòria, hui solament hi ha en funcionament un 44% de la potència adjudicada".

Tal i com ha afirmat el conseller, "molts expedients han estat afectats per declaracions d'impacte ambiental desfavorables, com és el cas de la zona 4, alguns expedients tenen pendents alguns tràmits, com en la zona 5 que no s'ha emès declaració d'impacte ambiental, la zona 9, en que no s'ha resolt l'expedient de línies i subestacions associats a l'evacuació de l'energia, la zona 13 que està, encara esperant que el promotor presente el projecte, i per finalitzar, les zones 14 i 15, en les quals, després de l'informació pública està pendent de resolució".

Per al conseller, aquestes dades posen de manifest "la criticable planificació en quant a la situació de les zones previstes, ja que algunes han tingut la declaració d'impacte ambiental desfavorable, per voler instal·lar-se en zones protegides".

A més, ha afegit, "es posa de manifest la fragmentació dels parcs en uns altres més xicotets amb l'objectiu que no superaren els 50 megavats de potència perquè les empreses que els gestionen pugueren cobrar per ells primes del règim especial de producció d'energies renovables, afavorint així el brot d'un oligopoli al nostre territori que va fer difícil l'access de nous operadors en aquest sector.

Davant aquesta situació, Climent ha explicat les actuacions que des de la conselleria d' Economia van a dur-se a terme. En aquest sentit, la prioritat ha destacat "és desbloquejar tots els expedients pendents de resolució, així com tindre reunions amb les empreses per vore si van a dur a terme les instal·lacions de les que son adjudicataries".

A més, ha continuat "hem fet una consulta a l'Advocacia de la Generalitat per a valorar la vigencia dels drets eòlics de les empreses que no han executat les actuacions previstes".

El conseller ha posat l'accent en la importància que té pera a la nova conselleria d' Economia el canvi a un model energètic on les fonts d' energia no conaminants tinguen un paper fonamental. I per això "anem a reconduir la situació, identificant la possibilitat d'aprofitar el recurs renovable encara disponible en les zones on siga sostenible, i també el possible canvi de model de desenvolupament de parcs eòlics per a donar entrada a xicotets inversors".

"Tot això tenint en compte les seues afeccions socials, territorials, de rendibilitat econòmica, així com l'eficiència energètica, la sostenibilitat i la generació d'ocupació, punts ineludibles per a la seua implementació" ha afegit.

Situació actual del Plà Eòlic

El desenvolupament del Pla Eòlic de la Comunitat Valenciana es va realitzar, a través de dues convocatòries públiques resoltes, respectivament, en 2003 i 2009, pel conseller competent en matèria d'energia.

De les 15 zones aptes per a albergar parcs eòlics en què es va dividir el territori de la Comunitat Valenciana, únicament en 9 d'elles, les zones 1, 2, 3, 6, 7, 8, 10, 11 i 12 s'ha aconseguit explotar, en general parcialment, el recurs energètic disponible. Quedant pendents, per tant, les zones 4, 5, 9, 13, 14 i 15.

La primera convocatòria va adjudicar una potència total de 2.357,45 MW, a un total de cinc promotors estant actualment en marxa 1.172,75 MW, mentre que la segona convocatòria va atorgar, si ben solament es va limitar a les zones 1, 2 i 3, situades en el nord interior de la província de Castelló, a dos promotors una potència total de 340 MW, dels quals no hi ha cap engegat.

Quant a la segona convocatoria no s'ha dut a terme res en les zones afectades, la 1, 2 i 3, ja que, cap dels dos promotors que van guanyar el concurs va arribar a presentar sol·licituds, perquè la Direcció General d'Avaluació Ambiental de la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient va emetre un informe, en el qual bàsicament es va concloure que aquesta zona no admet potència addicional".

Subir