elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

La Unió denuncia que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència fa de “vocera oficial” de la gran distribució

    La Unió de Llauradors denuncia l’actitud de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) en la seua defensa contínua dins de la cadena agroalimentària de la gran distribució en detriment dels productors agraris quan hauria de ser un organisme independent.

    La CNMC ha fet públic un informe sobre la proposta d'acord sobre el Codi de bones pràctiques mercantils en la contractació alimentària a petició del Ministeri d’Agricultura. cal indicar que aquest Codi està regulat per la Llei de mesures per a millorar el funcionament de la cadena alimentària i impulsat pel Ministeri d’Agricultura amb el consens del sector per a aconseguir un major equilibri i transparència en les actuals relacions comercials.

    En aquest informe qüestiona diverses mesures que porten reclamant els productors agraris insistentment a través d’organitzacions agràries com La Unió en tots els fòrums. Per a aquesta Comissió Nacional dels Mercats i la Competència no tota pràctica comercial suposadament problemàtica presenta efectes negatius, de fet pot augmentar l’eficiència de la cadena de valor i per tant diu que “resulta poc raonable prohibir o criticar de forma generalitzada la venda a pèrdua, ja que en determinades situacions podria resultar avantatjosa per al consumidor”. No s’ha d'oblidar que frenar la venda a pèrdua és una de les principals demandes dels llauradors i ramaders i s’ha convertit en una reivindicació que ha sigut traslladada ja en nombroses ocasions a les institucions europees. “Tolerar la venda a pèrdua i fins i tot parlar dels seus beneficis com pretén induir la CNMC en el seu informe és un despropòsit majúscul i una autèntica burla cap als productors perquè aquestes pràctiques clarament beneficien a la distribució comercial per un augment de les vendes a costa del treball dels llauradors i ramaders”, assenyala el Secretari General de La Unió, Ramón Mampel.

    L’informe de la CNMC també qüestiona la venda de productes agraris de proximitat. Així, la veu com una pràctica que pot afectar a la lliure competència i que pot alterar negativament les decisions de compra, introduint restriccions geogràfiques indegudes que han de ser evitades.

    Ramón Mampel considera que “amb aquesta actitud que expressa en l’informe la Comissió Nacional de la Competència es converteix ja de facto en la “vocera oficial” de la gran distribució, circumstància que ja es podria intuir però que ara es plasma per escrit”. En aquest sentit és paradoxal que un organisme que ha de vetlar per la lliure competència “treballe per a aconseguir que els grans continuen sent cada vegada més grans i evitant l'entrada de xicotets competidors”, conclou el secretari general de La Unió.

    Subir