elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Albiol defensarà a Europa una depuració adequada de les aigües residuals a Moncofa

    Albiol denuncia que els vessaments directes a la mar d’aigües sense tractar contravenen clarament les directives europees en tractament d’aigües residuals i provoquen la contaminació de la mar amb greus perjudicis per a la salut i el medi ambient. “Durant anys, tant l’Ajuntament com la Generalitat han mirat cap a altre lloc, deixant que zones de bany es contaminaren per la manca de depuració”.

    L’eurodiputada recolza la demanda de l’entitat veïnal de La Torre de Moncofa de què no es tanque l’expedient obert per la Comissió de Peticions del Parlament Europeu i que es continue investigant aquests delictes contra la salut i el medi ambient amb l’aportació de nova documentació. “Recentment vam descobrir que la Comissió de Peticions tenia la intenció de tancar l’expedient d’investigació obert, per la qual cosa, ens vam posar en contacte amb els veïns i veïnes i els vam traslladar la notícia. Tant l’associació com Esquerra Unida hem manifestat la nostra negativa a aquesta decisió i demanat la realització d’una reunió per a tractar el tema que tindrà lloc el dia 26 de gener. Exigim depuració de responsabilitats i que s’investigue fins al final aquesta situació clarament irregular”.

    La representant d’esquerres informa que actualment pareix ser que degut a les queixes i denúncies veïnals, “les aigües residuals de tot un polígon industrial, de varies urbanitzacions i un càmping es traslladen en contenidors a l’única depuradora operativa”, i continua, “ens pareix un pegat que no soluciona per a res aquest problema i no impedeix que es produïsquen nous vessaments donada la manca de vigilància. L’única solució factible és que es pose en funcionament una segona depuradora que porta anys d’endarreriment”.

    La parlamentària afirma que els nous desenvolupaments urbanístics dels últims anys a Moncofa ha provocat la saturació d’un sistema obsolet de depuració i que les aigües residuals es vessen directament a la mar sense un tractament adequat, “una situació que no és exclusiva de Moncofa i que es repeteix en altres poblacions de la costa castellonenca, com Peníscola, on la depuració és molt deficient per manca d’infraestructures adequades”.

    L'europarlamentària urgeix a les autoritats valencians a través de l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües Residuals (EPSAR) a posar fi a aquesta situació d'il·legalitat, “14 anys d'endarreriment exemplifiquen que no estem davant d'una situació d'allargament creïble dels terminis, sinó d'una absoluta manca d'implicació per part de la Generalitat d'adequar-se als estàndards europeus”.

    Subir