elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Gandia crea lligams amb la regió romanesa de Timis

Gandia crea lligams amb la regió romanesa de Timis

    Gandia i la regió de Romania estrenyen llaços. La Federació Valenciana de Municipis i Províncies i la Conselleria d’Economia  han organitzat la visita a Gandia d’una delegació formada per 7 alcaldes de la regió de Timis (Romania) i el Cònsul Honorari d’Espanya a Timisoara, José Miguel Viñals, dins del seu recorregut per terres valencianes per a establir relacions econòmiques i comercials entre els dos territoris. També han acudit la vicesecretària general de la FVMP i alcaldessa de Godella, Eva Sanchis, i el Director General de Pol de Creixement de Timisoara, Vasile Ruset.

    Un dels objectius de la delegació es potenciar l'exportació de productes valencians a Romania a través de la regió de Timis i la seua capital, Timisoara (segona ciutat més gran i important de Romania). Els representants romanesos van demanar visitar i conèixer diversos alcaldes i alcaldesses de la Comunitat Valenciana per a determinar les bases d'una futura col·laboració. Així, han escollit les localitats de València, Oliva i Gandia pel seu potencial econòmic i per la seua nodrida comunitat romanesa.

    A Gandia, han visitat Dulcesol i han comprovat que és una empresa capdavantera. El Grup Dulcesol és el primer fabricant en volum de pastisseria i brioixeria a Espanya. Després l’expedició romanesa ha acudit a l’Ajuntament de Gandia, on han estat rebuts en Alcaldia per l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, i per la regidora de Polítiques Econòmiques, Alícia Izquierdo.

    Morant ha destacat que a Gandia hi ha 1.650 romanesos i que és una comunitat totalment integrada a Gandia, “una ciutat acollidora, hospitalària i oberta al món”. A més a més, ha indicat que és “un honor que ens hagen triat per a la seua visita perquè Gandia compleix perfectament estes característiques que buscaven”.

    L’alcaldessa ha remarcat que esta és una molt bona oportunitat per a estrènyer llaços amb esta regió. “Estic convençuda que les relacions econòmiques i l’intercanvi cultural i d’experiències entre dos pobles sempre és enriquidor. Amb la visita de hui hem parlat de futur; hem tendim ponts entre Gandia i la regió de Timis. Sempre dic que la cultura genera enteniment, i d’eixe enteniment sobrevenen altres intercanvis com els comercials”.

    Morant ha manifestat que espera que sorgisquen línies de treball futures, “tant en l’àmbit institucional, com la possibilitat d’establir algun tipus d’agermanament amb alguna de les seues ciutats, com a nivell de programes educatius, culturals o econòmics”.

    En són moltes les coses que hi ha en comú entre els espanyols i els romanesos. “Ambdues civilitzacions estaven en les fronteres de l’Imperi Romà, i després de la seua caiguda, les dues van mantindre la seua llatinitat. Compartim arrels latins i el caràcter obert”, ha apuntat l’alcaldessa.

    L’Ajuntament de Gandia va establert els primers contactes amb esta regió de Romania fa una dècada. L'any 2008 la ciutat presentava una taxa de població estrangera del 26%. Bona part d’aquesta població provenia de diferents ciutats de Romania, fonamentalment de les Províncies de Timisoara i limítrofs. En este context, el govern de la ciutat va iniciar una ronda de reunions institucionals, amb la finalitat d’intercanviar experiències i establir lligams que possibilitaren l’inici de projectes en l’àmbit de la Promoció Econòmica i el desenvolupament local.

    Fruit d’aquestes reunions va estar el Projecte Let’s Adapt. Un projecte europeu, liderat per l’Ajuntament de Gandia entre els anys 2008 i fins a 2010, en el marc de la Iniciativa Leonardo Da Vinci (Transferibilitat). L’objectiu del qual va ser crear i transferir a altres territoris i contexts europeus, una sèrie d'eines i metodologies dirigides a aconseguir un millor ajust entre l'oferta de formació professional existent en cadascun dels territoris i les necessitats de les empreses i del mercat de treball.

    El Cònsul Honorari d’Espanya a Timisoara, José Miguel Viñals, ha manifestat la seua intenció d’anar més enllà d’esta visita per establir relacions amb la Comunitat Valenciana i els seus municipis.

    La vicepresidenta de la FVMP ha destacat el lloc capdavanter de la Federació en la defensa dels interessos dels municipis valencians. “Ens hem oferit com a interlocutors davant les propostes que s’han abordat com les ajudes europees, agermanaments i intercanvis. La internacionalització d’allò valencià és molt important”.

    Per últim, el Director General de Pol de Creixement de Timisoara ha dit que s’ha organitzat esta visita per desenvolupar a la regió de València col·laboracions en l’àmbit cultural, econòmic i acadèmic, “la qual cosa ens posa una base molt bona per a la Capital Cultural Europea de 2021. Estem encantats de trobar total disposició per a estes relacions en les ciutats valencianes”.

    Pujar