elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Gandia acull durant dos dies unes jornades per abordar la problemàtica del TDAH

Gandia acull durant dos dies unes jornades per abordar la problemàtica del TDAH

    Liduvina Gil, regidora delegada de Sanitat Pública i Polítiques Saludables, ha presentat aquest matí les jornades sobre Identificació i intervenció en alumnat amb Trastorns per Dèficit d'Atenció i Hiperactivitat ,TDAH, que se celebrarà els dies 29 i 30 de maig a la Casa de Cultura Marqués González de Quirós.

    Unes jornades gratuïtes obertes al públic en general que començaran el dia 29 i que han estat organitzades per la Generalitat Valenciana, el Cefire de Xàtiva, i l'Ajuntament de Gandia des del departament de Salut i polítiques Saludables amb la col·laboració de l'Associació de Familiars de xiqutes i adolescents amb Dèficit d'Atenció i Hiperactivitat de Gandia (AFNADAH) i de València (APNADAH).

    Durant la presentació, Gil ha estat acompanyada de la presidenta i vicepresidenta de AFNADAH, Amparo Martínez i Encarna Lloret, respectivament i de Mª José Ferrer i Lola Pérez de APNADAH València.

    Liduvina Gil ha volgut agrair el treball de tots dos col·lectius i dels professionals que col·laboren amb ells. "Fan una feina incansable perquè la Comunitat Valenciana tinga un protocol de detecció i actuació".

    El TDAH és un trastorn del neurodesenvolupament amb una potent càrrega genètica sent el de major prevalença que es manifeste durant la infància. Es caracteritza per un patró permanent d'inatenció, hiperactivitat i impulsivitat que interferix significativament en la vida de la persona afectada i del seu entorn.
    Es calcula que la prevalença del TDAH en la Comunitat és del 6,4% en els menors i un 3% en adults. A prop de 55.000 nens i adolescents menors de 18 anys i 120.000 adults estan afectats per aquest trastorn a la CV.

    Gil ha destacat que malgrat les xifres, només un 10% dels menors i un 0,5 dels adults reben el tractament adequat, el que pot acabar derivant en fracàs escolar primer i en laboral després.

    Amparo Martínez ha explicat que AFNADAH és una associació de familiars de xiquets i adolescents afectats pel TDAH que té com a objectiu conscienciar la societat en general i als docents i metges que es tracta d'un trastorn neurobiològic. "Amb la jornada pretenem formar els docents perquè puguen detectar el trastorn de la manera més ràpida possible per poder actuar i abordar les pautes necessàries per a evitar els problemes que pot arribar a causar el trastorn. Els pares també han de ser conscients del problema i conéixer com abordar-perquè el dia de demà puguen desenvolupar una vida normal".

    Per la seua banda, Mª José Ferrer va destacar que "és molt important dotar els professors de recursos i eines per facilitar una educació inclusiva. La jornada està oberta a docents d'infantil, primària i secundària a més de tots els pares que vullguen conéixer una mica més el TDAH. A més de les xerrades i ponències dels especialistes, també explicarem els recursos de la nostra web dins del projecte "Escoles 360", amb el qual acudim als centres escolars per explicar l'abast del TDAH i per què aquests nens es comporten així".

    Finalment, Encarna Lloret, va explicar el resultat de les jornades que ahir van tenir lloc en Les Corts sobre l'abordatge multidisciplinari en la Comunitat Valenciana on representants de totes les associacions relacionades amb el TDAH, a més de polítics i especialistes en la matèria, on es va abordar la necessitat d'establir un protocol clar d'actuació on tots els departaments d'Educació i Sanitat actuen de manera conjunta perquè quan es detecte un cas de TDAH es posen a disposició d'educadors i metges tots els recursos necessaris.

    Pujar