elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La nova edició de Mar Natura ofereix visites guiades els dilluns a llotja de peix del Grau

La nova edició de Mar Natura ofereix visites guiades els dilluns a llotja de peix del Grau
    MÉS FOTOS
    La nova edició de Mar Natura ofereix visites guiades els dilluns a llotja de peix del Grau - (foto 2)
    La nova edició de Mar Natura ofereix visites guiades els dilluns a llotja de peix del Grau - (foto 3)
    La nova edició de Mar Natura ofereix visites guiades els dilluns a llotja de peix del Grau - (foto 4)
    La nova edició de Mar Natura ofereix visites guiades els dilluns a llotja de peix del Grau - (foto 5)

    El regidor de Gestió Responsable del Territori de l'Ajuntament de Gandia, Xavier Ródenas, acompanyat del subdirector de Promoció del Campus de Gandia de la UPV, Josep Àngel Mas, el president de la Confraria de Pescadors del port de Gandia, Domingo Ciurana i de l'enginyer tècnic forestal, educador ambiental i coordinador del programa, Emili Piquer, ha presentat aquest matí les noves activitats del programa ambiental "Mar Natura" per als mesos d'abril i maig. El projecte, que es va encetar al mes de gener, està elaborat conjuntament entre l'àrea Gestió Responsable de Territori de l'Ajuntament, el Campus de Gandia de la UPV i la Confraria de Pescadors del Port de Gandia, i busca apropar el treball dels pescadors, la biodiversitat marina i les investigacions científiques a tota la societat.

    "El programa Mar Natura s'emmarca en la línia encetada pel govern local d'anar mostrant a la ciutadania els nostres diferents espais naturals. En aquest cas, explicar la importància de la nostra mar, des del punt de vista natural, del treball que hi realitzen els pescadors i els estudis marins que es realitzen des de fa anys a la nostra universitat. Tot això, en el marc d'un programa europeu", ha destacat Ródenas.

    Per la seua banda, Ciurana ha ressaltat les bones relacions amb el Campus de la UPV i l'Ajuntament que permetrà "fer moltes iniciatives conjuntes en benefici de la ciutat i la comarca. El port ha d'estar obert. Tenim instal·lacions magnífiques per fer-hi activitats, la llotja, etc...". I ha anunciat que la confraria ha obert una línia de col·laboració amb la Conselleria de Medi Ambient per recollir animals ferits i reintroduir-los a la mar una vegada recuperats.

    Per a la UPV aquest programa és també una oportunitat per obrir-se a la societat. "Un objectiu que ens hem marcat des del principi el nou equip directiu. Hi estem fent unes investigacions molt interessants i és una bona ocasió per mostrar-les. De fet, en aquesta segona edició el professor i investigador del Campus, Miguel Rodilla, realitzarà un interessant taller/pràctica de Plàncton. També volem ajudar a difondre els treballs de final de carrera, màsters, etc... dels nostres estudiants. Tenim un alumnat de molta qualitat que està aconseguint premis i distincions a totes les titulacions. Prova d'això és la xarrada que es realitzarà al maig a càrrec de dos exalumnes sobre la modelització de les dunes de Gandia i Oliva. També estem treballant altres vies per obrir-nos al màxim a la societat que anirem presentant.

    El programa

    Piquer ha recordat que les activitats van dirigides al públic en general, a les famílies, però també als centres educatius de la ciutat, perquè hi puguen complementar la formació de l'alumnat. A més, es realitzen a les instal·lacions de la Confraria de Pescadors, al port mateix.

    Una de les novetats, és que tots els dilluns hi haurà una visita guiada a la llotja de peix del port, a les 15.45 h, on s'hi podrà veure la tradicional subhasta. Cal reserva prèvia al 962842919.
    El programa es va encertar dilluns passat, amb el taller "Taurons Mediterranis", a càrrec del vici director de l'IES Joan Fuster de Bellreguard, Luis Nieto.

    Dilluns, 10 d'abril, hi haurà una "Reintroducció de Tortugues Marines Recuperades a l'ARCA de l'Oceanogràfic". Organitza l'Oceanogràfic i Aguas de Valencia. Està dirigit a la Fundació Espurna i al públic en general. A les 10.30h Conferència en el Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València sobre els dispositius de seguiment via satèl·lit que portaran incorporats les tortugues en el moment de tornar al mar i la seua aplicació en conservació d'espècies marines (Dirigida a professionals i estudiants). A les 12.30 h, xarrada educativa per al públic general sobre les amenaces que afecten a les tortugues i sobre la conservació del mar en el punt d'alliberament, a càrrec del departament d'educació de l'Oceanogràfic recolzada amb mostres biològiques i altres materials. Tot seguit, es procedirà a la solta de 5 tortugues amb transmissor incorporat. (Platja Nord de Gandia. C/ Canàries. Enfront de la posta sanitària de la Creu Roja).

    El dimarts, 11 d'abril, a les 11.30 hores: "Taller/pràctica de Plàncton", a càrrec del professor del departament d'Enginyeria Hidràulica i Medi Ambient de la UPV-Campus Gandia, Miguel Rodilla. Al Campus UPV-Gandia. Està dirigit a estudiants de secundària i cal reserva prèvia al Departament de Gestió Responsable del Territori de l'Ajuntament (962959554).

    Dijous, 27 d'abril, a les 15.45 h, visita guiada a la llotja de peix del port, a càrrec de la Confraria de Pescadors de Gandia. Cal reserva prèvia (962842919).
    Divendres 5 de maig, a les 10.30 h, "Visita guiada a l'Aula Natura de la Marjal de Gandia i als Ullals", a càrrec d'Ideari. Cal reserva prèvia al Departament de Gestió Responsable del Territori de l'Ajuntament (962959554). Preu: 2€.

    Divendres 12 de maig, a les 11 hores: "TFC Modelització Dunes Safor mitjançant gps d'alta precisió". A càrrec dels graduats en Ciències Ambientals del Campus de Gandia de la UPV, Vicent Alborch i Daniel Santillana. A l'aula de la Llotja de peix.

    Divendres 26 de juny, a les 10.30 h, "Troballes a la voreta de la mar", a càrrec d'Emili Piquer, enginyer tècnic i educador ambiental. Cal reserva prèvia al Departament de Gestió Responsable del Territori de l'Ajuntament (962959554). Lloc: Marenys de Rafalcaid.

    Pujar