elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

En marxa fins al 21 d’abril la matrícula per al nou model de proves de la JQV

En marxa fins al 21 d’abril la matrícula per al nou model de proves de la JQV

    La vicealcaldessa i regidora de Normalització i Promoció Lingüística, Lorena Milvaques, acompanyada de la tècnica de l'Agencia Municipal de Promoció del Valencià (AVIVA Gandia), Imma Canet, han comparegut davant els mitjans de comunicació per tal d'informar la ciutadania del nou model de proves de la Junta Qualificadora de Coneixements del Valencià: quins seran els nous certificats, el calendari d'aplicació, l'homologació dels títols i certificats anteriors, així com les novetats respecte al personal examinador.

    En primer lloc, Milvaques ha destacat que, amb este nou model de proves de la JQCV, tal i com ja van anunciar el Conseller d'Educació, Investigació, Cultura i esports, Vicent Marzà, i el DG de Política Lingüística i Gestió del multilingüisme, Rubén Trenzano, "hem aconseguit situar-nos, els valencians i valencianes, definitivament, en tan sols 1 any i mig del Govern del Botànic, i després de quasi 16 anys, al nivell d'altres espais europeus. I és que hem aconseguit per fi, que la societat valenciana, que s'havia quedat al marge, que estava fora, del Marc Europeu Comú de Referència per a les Llengües, i que no s'havia incorporat pel que fa a la formació i acreditació del coneixement del valencià, des d'enguany, la JQCV ja pot emetre certificats que estiguen a nivell europeu, i això, imagine que coincidireu amb mi, és per als qui estimem la nostra llengua i la defensem com un tret identitari tan valuós, un grandíssim pas endavant. I en eixe sentit crec que l'aposta del nou govern valencià en defensa de la nostra llengua ha sigut primordial". Cal recordar que el Marc Europeu Comú de Referència per a les Llengües és una guia exhaustiva, transparent i coherent que va crear el Consell d'Europa l'any 2001 per a comparar els diferents nivells de llengües entre les persones. De fet, s'està treballnat per formar part de la Institució Europea d'Acreditació de Llengües (ALTE.)
    En segon lloc, el que es pretén amb este nou model de proves és ajudar a la gent a parlar i escriure en valencià, i no només a obtindre un títol acreditatiu i oblidar-se'n després de la llengua. "Perquè de res serveix un certificat que diga que tenim un nivell determinat d'una llengua, si després en la realitat del dia a dia som incapaços de comunicar-nos amb eixa llengua".

    És per això que les proves fugen de valorar tan sols l'aprenentatge dels usos gramaticals, i reforcen i se centren més en la part comunicativa i oral. I a més a més, amb una relació estreta entre el que seran els textos orals i els textos escrits. Estan concebudes com a punt de partida de l'aprenentatge i ús de la nostra llengua, i no com a punt i final per a simplement aconseguir un títol.

    Finalment, la regidora de Més Gandia ha destacat que fet que s'haja tornat a instaurar l'homologació de títols expedits per altres institucions amb les qual compartim una àrea lingüística (des de 1995 s'havien deixat de fer). Amb una novetat, els títols expedits per les 5 universitats públiques valencianes. Per totes les que formen part de la Comissió Interuniversitària d'Acreditacions de Coneixements de Valencià (CIEACOVA). "També és una passa més endavant el que s'haja inclòs l'exempció de quota a les persones que acrediten ser víctimes de la violència masclista", ha conclòs.

    Des d'un punt de vista tècnic el sistema fa un graduació de 6 sis nivells des de l'A1 (que s'incorpora com a nou i que seria elemental o inici de l'ús social) fins al C2 (equival al Superior). Així, l'A2 equival a la prova de coneixements orals. El B1 equival a l'actual elemental. S'introdueix un certificat B2 que valora la interacció amb l'entorn en diferents contextos. El C1 és l'actual Mitjà (ampli repertori lingüístic) i el C2 el Superior (comunicació fluïda i espontània amb l'entorn). Enguany es manenten les proves de Grau Mitjà i Superior i s'incoporen les noves de A2 i B1. L'any 2018, ja estaran totes les proves noves (A2, B1, B2, C1 i C2) i s'eliminen les anteriors nomenclatures. També començaran atorgar-se els certificats A1, només amb l'assistència a formació per part de l'Escola d'Adults, l'Ajuntament, les Universitats, etc...

    Calendari de matrícula

    Ahir dilluns es va iniciar el primer període de matriculació (que permet presentar-se a les dues convocatòries) el qual finalitza el 21 d'abril. La matriculació del segon període serà de l'1 a l'11 de setembre.

    El primer i segon període comprenen les següents dates:
    - 27 de maig / 4 de novembre: A2, primera fase del certificat de greu mitjà i certificat de llenguatge administratiu (València).
    - El 3 de juny / 11 de novembre: Certificat de nivell B1 i primera fase del certificat de Grau Superior.
    - El 10 de juny / 18 de novembre: Segona fase del certificat de Grau Mitjà i certificat de llenguatge als mitjans de comunicació (València).
    - 17 de juny / 25 de novembre: Segona fase del certificat de grau superior. Certificat de correcció de textos (València).

    Els preus són els mateixos que en convocatòries anteriors.

    Més informació: http://www.ceice.gva.es/web/jqcv

    La UPG es reforça

    Finalment, Canet ha anunciat que davant l'elevada demanda dels cursos de valencià la Universitat Popular ha organitzat un curs INTENSIU DE VALENCIÀ MITJÀ. El curs consistirà en preparar la prova del Nivell Mitjà de València que convoca anualment la Junta Qualificadora de Coneiximents del Valencià, els mesos de juny i novembre.

    El període de matrícula serà fins el dia 31 de març i les classes es desenvoluparan de l'1 d'abril al 10 de juny, els dilluns i dimecres de 17.00 a 18.30 h.

    Per a més informació i formalització de la matrícula caldrà passar per les oficines de la UPG, a la pl. Loreto, núm. 4-pb.

    Pujar