elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

L’Ajuntament llença una col·lecció didàctica de Cartografia de l’Arxiu Històric

L’Ajuntament llença una col·lecció didàctica de Cartografia de l’Arxiu Històric
    MÁS FOTOS
    L’Ajuntament llença una col·lecció didàctica de Cartografia de l’Arxiu Històric - (foto 2)
    L’Ajuntament llença una col·lecció didàctica de Cartografia de l’Arxiu Històric - (foto 3)

    Els regidor de Gestió Responsable del Territori i Cultura, Xavier Ròdenas i Joan Muñoz, respectivament, acompanyats de l’Arxiver Municipal, Jesús Alonso, han presentat aquest matí un nou projecte transversal dels dos departaments, en col·laboració també amb el d’Educació: la Col·lecció de Cartografia de l’Arxiu Històric de Gandia. L’objectiu és doble: Difondre el potencial documental i didàctic dels arxius i, alhora, donar a conèixer la transformació, l’evolució que ha patit el nostre territori, així com donar eines didàctiques als centres educatius. En definitiva, garantir la transferència dels coneixements. “La nostra geografia és una de les grans desconegudes, a l’igual que l’important fons de l’Arxiu Històric i el treball que s’hi realitza. Per això hem llençat aquesta col·lecció sobre cartografia amb joies com mapes històrics. Una excusa perfecta per parlar de la transformació del territori”, ha destacat Ròdenas.

    Núm 1: Les marjals de Bairén.
    El primer número de la col·lecció és un preciós plànol de les marjals de Bairén (Gandia-Xeresa-Xeraco) “que ens mostra la nostra zona costanera i els marjals en el seu estat primigeni, molt abans del traçat de les modernes vies de comunicació i els processos urbanitzadors del darrer segle. L'edició conté un text explicatiu que emmarca la confecció del plànol en l'impuls colonitzador dels arrossars del segle XVIII i que estableix la seua datació (en principi desconeguda) l'any 1784”, tal i com ha explicat Alonso.

    Així mateix, donat que el plànol s'ha de distribuir en els centres d'ensenyament, s'han realitzat 4 propostes didàctiques per a què el professorat d'instituts i escoles puguen utilitzar-lo com a material de classe o motive excursions pel terme.

    Fitxa del plànol i la seua edició:

    Col·lecció: Dibuixar el terme: Cartografia històrica de Gandia i de la Safor, I

    Títol atribuït: Plànol per al projecte de desguassament
    i dessecació dels marjals de Bairén [1784]

    Títol original: Plano que expresa el terreno de que trata el expediente y demás cosas notables [sense datació]

    Autors: Thomas Casanova i Juan Bautista Romero

    Text explicatiu: Borja Fuster i Jesús E. Alonso

    Disseny: Borja Pons i Tarrazó

    Proposta Didàctica: Joan B. Malonda.

    Arxiu: Sección Nobleza del Archivo Histórico Nacional (Toledo). Casa de Osuna. Caixa de plànols número 18, document 1.

    Per la seua banda, Joan Muñoz ha destacat que el treball didàctic proposat és molt interessant i “d’alguna manera pot despertat la curiositat i les ganes de l’alumnat d’aprofundir sobre aquests temes”.
    Finalment, Ròdenas ha anunciat que el segon número eixirà als mesos de setembre-octubre, però no ha avançat el contingut, ja que hi ha moltes possibilitats.

     

    Subir