elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Beniopa. Història d’un poble

Beniopa. Història d’un poble
    MÁS FOTOS
    Beniopa. Història d’un poble - (foto 2)

    Beniopa. Història d’un poble. Aquest és el títol del llibre de Frederic Aparisi que es presentarà el pròxim dimarts, 26 d’abril, a partir de les 20 hores, a la Casa de la Marquesa. Ho ha anunciat aquest matí en roda de premsa la presidenta de la Junta de Districte de Beniopa, Laura Morant, acompanyada del regidor de Cultura, Joan Muñoz i l’autor.

    Cal recordar que fa uns mesos es van organitzar les jornades commemoratives dels 50 anys d’annexió de Beniopa a Gandia. Dins els actes, el 18 de desembre tingué lloc a l'Església de santa Maria Magdalena de Beniopa, la presentació del llibre, el qual fou encomanat per l’Ajuntament de Gandia i la Junta de districte de Beniopa ja fa un parell d'anys.

    "Gandia és una ciutat envoltada de l'encant de diferents pobles, Beniopa és i serà una bona mostra d'eixe encant. I ara era l’hora d’apropar als veïns i veïnes de Gandia eixa part de la història”, ha declarat Morant.

    Ja fa 51 anys. Podríem dir que Beniopa va deixar de ser poble, aleshores, el 1965. Però com diu Frederic Aparisi, “Beniopa és un poble que sobreviu en la traça dels carrers, en la força de la seua pròpia història i en les petjades silencioses dels arxius”. Per a la presidenta de la junta de districte és tot un plaer que qui és l’autor del llibre estiga entre el nostre veïnat i descendents de Beniopa.

    Per a Muñoz “no és una casualitat trobar un historiador o un escriptor, atès que a Beniopa tenim la sort de comptar amb molts d’ells. Considere important conèixer els pobles que envolten Gandia, com ara Beniopa o Benipeixcar, per entendre millor Gandia”.

    L’autor del llibre ens ha explicat que Beniopa. Història d’un poble fa un recorregut per la seua història des de baix imperi romà fins a l’actualitat. Es tracta d’un llibre de divulgació i científic, pensat per què puga resultar interessant als lectors i una eina útil, alhora, als historiadors. “Està centrat en la vida quotidiana al llarg dels temps, però també en aspectes més professionals com la relació entre Beniopa i Gandia”. Aparisi ha estat més d’un any treballant en l’obra i ha recorregut els arxius del Regne de València, de la Catedral i el Municipal de València o el dels Osuna de Toledo. “Cal recordar que els Ducs de Gandia van ser també senyors de Beniopa”. No ha estat una tasca fàcil, ja que molts arxius desaparegueren durant la Guerra Civil.  

    Finalment, Morant ha recordat que, tot i que el llibre està esgotat a les llibreries, encara es podrà adquirir a un preu simbòlic el dia de la presentació a la Casa de la Cultura de Gandia.

     

     

     

    Subir