elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Gandia recupera el Consell Municipal de l’Arbratge

Gandia recupera el Consell Municipal de l’Arbratge

    El Consell Municipal de l’Arbratge de la ciutat de Gandia és reuneix per primera volta després de 7 anys. La reunió es va celebrar el passat dimarts, 9 de febrer. En la mateixa taula van estar presents els representants de l’equip de govern, de l’oposició, funcionaris de l’administració, ecologistes i representants de la població civil. L’objectiu és rescatar el Catàleg d’Arbres Singulars de la ciutat i ampliar-lo i donar a conèixer a tota la població el valor del patrimoni natural de Gandia.

    La recuperació i reactivació del Consell Municipal de l’Arbratge és una iniciativa del regidor de Gestió Responsable del Territori, Xavier Ródenas, per a qui “per fi donem solució a un problema que venia de lluny i que molta gent reclamava. Hem recuperat la dignitat de la sobirania popular, els instruments de gestió i participació. Recuperem la voluntat d’educar i donar veu a la societat civil. L’any 2009 es va celebrar l’última reunió del Consell Municipal de l’Arbratge i des d’eixe moment han passat 7 anys sense cap reunió més. Ara he fet una crida a la responsabilitat de tots els partits polítics perquè aquesta situació no es torne a produir governe qui governe, que no deixem de banda organismes de participació com aquest tant importants, tant difícils de crear i que en el seu dia va aconseguir protegir 37 arbres i 7 arbredes o jardins, com és el cas del de la Casa de la Marquesa, el Cementeri o l’Alqueria Laborde.”.

    A pesar dels anys en què no hi ha hagut voluntat política d’avançar en aquest assumpte sí que s’ha mantingut la protecció del patrimoni natural de Gandia, segons Xavier Ródenas, “gràcies als funcionaris del departament de medi ambient de l’Ajuntament. El seu treball i compromís ha garantit la protecció dels arbres públics i també que els acords de protecció amb la propietat privada d’arbres singulars es compliren. Això dignifica aquests treballadors. Al llarg dels últims 4 anys de l’anterior legislatura no hi va haver cap intenció política de protecció, ben al contrari foren 4 anys d’assetjament continu als arbres, de política d’eliminació de massa d’arbres i de menyspreu als qui estimen la natura i els arbres”.

    El nou Consell Municipal de l’Arbratge, conscients de la importància d’aquest organisme per a la protecció de la nostra natura, acordaren el sistema de funcionament d’aquest Consell, un repàs de tots els arbres protegits fins ara i proposar nous elements a protegir. Així la llista d’arbres a estudiar per a protegir és de més de 30. Alguns són molt coneguts per la ciutadania com és el cas del llentiscle del Castell de Bayren, una morera del Fort Llopis, un xop del Riu Serpis, la carrasca de darrere de l’Ajuntament, els arbres del Parc Sant Pere, uns garrofers de la Font de Lloret, la palmera de 4 peus del Parc Joan Fuster o el xiprer de la Plaça Major, entre altres.

    Les propostes ja estan al departament de Gestió Responsable del Territori de l’Ajuntament que ara avaluarà si cal incloure les noves propostes al Catàleg d’Arbres Singulars de la ciutat. També es parlarà amb els propietaris en cas que els arbres no siguen públics per arribar a compromisos de protecció. En mes i mig se reunirà de nou el Consell Municipal d’Arbratge per analitzar els resultats dels informes.

    L’elaboració d’un Catàleg d’Arbres Singulars per a la ciutat de Gandia és una projecte clau i fonamental per protegir el patrimoni d’arbres de la ciutat. Com ha explicat el regidor de Més Gandia, “l’arbrat gandià és molt jove, la majoria no superen els 100 o 150 anys d’antiguitat, cal dir que hi ha arbres de 600 i 700 anys, i per tant no poden acollir-se a la Llei de Protecció Forestal de la Generalitat, així depenen de la voluntat municipal de protegir-los. És la nostra faena arribar acords amb els propietaris i posar en marxa els mecanisme necessaris per a la seua protecció. A més de la recuperació del catàleg també volem recuperar l’educació medi ambiental. Volem reeditar un fullet antic, que ja existia en el passat, on es parlava de la importància del nostre arbrat”. Ródenas també ha assegurat que treballen per posar en marxa una campanya escolar per fer arribar a tots els xiquets i xiquetes la conscienciació medi ambiental i informar sobre el nostre patrimoni natural.

    Subir