elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Gandia i Benirredrà celebren el Porrat de Sant Antoni

Gandia i Benirredrà celebren el Porrat de Sant Antoni
    MÁS FOTOS
    Gandia i Benirredrà celebren el Porrat de Sant Antoni - (foto 2)
    Gandia i Benirredrà celebren el Porrat de Sant Antoni - (foto 3)
    Gandia i Benirredrà celebren el Porrat de Sant Antoni - (foto 4)

    Gandia i Benirredrà tornen a unir esforços per celebrar el Porrat de Sant Antoni. Des de 1999 ho fan conjuntament amb gran èxit de participació, s’estima que cada any visiten aquest porrat més de 8.000 persones. És un dels més històrics i tradicionals ja que se té constància de la seua celebració des del segle XVII. La seua importància, dins de la ruta de porrats que tenen lloc a la Safor, va ser reconeguda l’any 2010, quan aquesta fira tradicional va ser declarada Festa d’Interès Turístic Local. Amb tots aquest ingredients d’història i tradició s’ha presentat aquest matí la programació per a enguany que es desenvoluparà els pròxims dies 15, 16 i17 de gener.

    Aquest és un porrat peculiar i especial, com ha explicat el regidor de Cultura, Joan Muñoz, “perquè es fa entre dos ajuntaments, ja que se celebra en el poble de Benirredrà i en l’Ermita de Sant Antoni que és del terme municipal de la ciutat de Gandia. L’Ermita es converteix en un punt clau de la celebració, allí es farà la cremà de la foguera, hi haurà un concert de música clàssica i rebrà nombroses visites. Hem preparat un horari especial perquè tota la gent puga visitar-la, ja que la resta de l’any està tancada. Així aquestos dies estarà oberta de 11.00h a 13.30h i de les 16.00h a 19.30h. També hem traslladat la figura de Sant Antoni perquè es puga veure a l’Ermita, cal recordar que la figura del Sant està guardada tot l’any a l’Arxiu de Gandia”.

    Els dos Ajuntaments tenen un conveni de col·laboració signat per tal de mantindre i conservar l’Ermita de Sant Antoni. Recentment s’ha procedit a restaurar i arreglar els desperfectes ocasionats fa uns mesos per un grup de vàndals que van ser després detinguts per la policia. Així ara ja està tot arreglat per a la celebració del porrat d’enguany.

    L’alcaldessa de Benirredrà, Loles Cardona, ha volgut destacar el plat fort per aquestes festes “el dia clau és el divendres, 15 de gener, a la Plaça de l’Ajuntament es farà la inauguració oficial del Porrat a partir de les 20.00h. Els pregoners seran el Tio Pep de la Terreta, Vicent el cego i Paquita i Dolors, les filles del mestre, que contaran històries, acudits i xafarderies a tots els qui estiguen presents. Serà un pregó divertit i original i esperem que agrade a tots. Després ens traslladarem a l’Ermita de Sant Antoni on es cremarà la foguera de Sant Antoni i podrem assaborir dolços i mistela. Aquest porrat es una cita festiva, cultural, lúdica i d’oci a la que convidem a tots”.

    D’altra banda, el dissabte 16, a les 11.00h, s’obrirà el Porrat. Hi haurà parades de tot tipus des de gastronòmiques fins a les d’artesania. Els carrers estaran molt ambientats amb espectacles de lluites medievals, danses d’època, personatges fantàstics, exhibicions de falconeria i cavalls nans. A més els xiquets i xiquetes tindran l’oportunitat de participar en tallers infantils per aprendre a fer figures amb goma eva i ambientadors ecològics. Als carrers del porrat també es podrà gaudir de les actuacions del Grup de Cabuts de Danses Roís de Corella i d’un cercavila i actuació del Grup de Dansa de l’Escola de Formació de Benirredrà, que recrearan el món del ball de Bollywood.

    El diumenge 17, de nou torna tota l’activitat del Porrat i dels tallers infantils. A aquesta activitat se sumarà la tradicional exhibició i doma de cavalls, un concert de música clàssica a l’Ermita i la missa en honor a Sant Antoni a l’Església de Sant Llorenç. En acabar es repartirà el pa beneit i es procedirà a la benedicció de tots els animals. Al migdia se celebrarà el tradicional dinar popular de cassoles d’arròs al forn i ja de vesprada els carrers s’ompliran de nou de música amb una actuació de Grup de Danses i Cabuts de Daimús i un cercavila de la Colla de Dolçainers i Tabalets de la Safor.

    La programació és complementa amb altres tipus d’activitats. Així el dijous dia 14 de gener, quedarà inaugurada l’exposició del Col·lectiu de Pintura de la Safor Ulls de Mussol. Per al divendres 22, hi ha programada una projecció d’un curiós i interessant documental titulat ‘Del Montgó a Manhattan’. Un llarg metratge on es conta l’emigració de centenars de valencians cap als Estats Units, entre ells 56 veïns de Benirredrà. Es tracta d’un homenatge a tota una generació, de principis del segle XX, que s’atreví a creuar l’Atlàntic en busca d’una vida millor per als seus. Tanca el programa festiu de Sant Antoni la IX Volta a Peu de Benirredrà, una carrera popular de 9 quilòmetres de recorregut que es farà el diumenge 24 de gener. S’espera superar l’èxit de l’any passat ja que van participar més de 600 corredors.

    El pressupost en què s’ha comptat ha sigut de 4.000 euros, un pressupost “molt humil” segons l’alcaldessa Loles Cardona. El porrat de Sant Antoni de Gandia i Benirredrà és possible gràcies al treball conjunt dels dos ajuntaments que l’organitzen i a l’esforç de totes les associacions i col·lectius de Benirredrà que s’han implicat. En són 11, que aglutinen mons diversos com el de les falles, la festa, la música, l’esport, els joves, els jubilats, les ames de casa, les germandats i els campaners.

    Subir