elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Gandia recupera part de la seua història amb el I Memorial Marcel·lí Pérez

Gandia recupera part de la seua història amb el I Memorial Marcel·lí Pérez
    MÁS FOTOS
    Gandia recupera part de la seua història amb el I Memorial Marcel·lí Pérez - (foto 2)
    Gandia recupera part de la seua història amb el I Memorial Marcel·lí Pérez - (foto 3)

    Rescatar de l’oblit la figura de Marcel·lí Pérez i donar-li la dimensió històrica que se mereix són els màxims objectius del I Memorial Marcel·lí Pérez que es realitzarà a Gandia en la segona quinzena del mes de gener. S’han programat dos espais que ajudaran a descobrir el personatge històric, un concert en la seua memòria i 3 conferències a càrrec de tres reconeguts experts en la nostra història. La programació ha estat organitzada per l’Ajuntament de Gandia, l’Associació Republicana de la Safor i l’Associació d’Amics de l’Ensenyament de la Universitat Popular de Gandia. Han comptat amb la total ajuda i col·laboració de la família de Marcel·lí Pérez en l’aportació de dades i documentació escrita i gràfica sobre aquest personatge. Cal recordar que era alcalde de Gandia quan esclatà la Guerra Civil. Va viure en un moment històric conflictiu i amarg on va lluitar per posar-se al costat dels perseguits i evitar morts injustes. Va ser obrer portuari i sindicalista molt actiu. Culturitzar el poble i lluitar per la dignitat i els drets dels treballadors van ser una obsessió per ell. Va ser detingut i traslladat a València, i el 19 de desembre de 1939 afusellat a Paterna.

    Aquest és el primer Memorial que pretén continuar en el temps com ha explicat el regidor de Cultura, Joan Muñoz, “aquest és un memorial cultural, la idea es que cada any es faça. Aquest primer anirà dedicat a descobrir el personatge de Marcel·lí Pérez i a partir de l’any que ve anirem desgranant altres aspectes que envoltaren la seua vida i el seu temps. Així els pròxims memorials poden versar sobre el tema del sindicalisme, anarquisme, la Guerra Civil, la Universitat Popular o les missions pedagògiques que es feien en aquest moment històric per tal d’alfabetitzar la gent”.

    Podem descobrir la figura de Marcel·lí Pérez en dos espais claus que estaran en actiu del 16 al 31 de gener. El primer es el Centre Social Marcel·lí Pérez on hi haurà una exposició fotogràfica sobre la figura d’aquest personatge i el seu entorn. Es podran veure llistes amb els noms de les moltes persones represaliades, afusellades o deportades pel règim franquista. També es projectarà un documental fet per Gandia Televisió i es recrearà un espai perquè el visitant puga descobrir una de les gran preocupacions de Marcel·lí Pérez com era la formació i culturització de les persones del seu temps.

    La comissària de l’exposició Adriana Serlik, ha explicat altres aspecte de l’exposició com que “hem pensat l’exposició per donar a conèixer l’època de Marcel·lí, el personatge i la seua mort, va ser afusellat a Paterna quan només tenia 30 anys. Volem posar nom i cara a les víctimes, a tots aquells que van patir aquesta situació. Hi haurà fotos de Marcel·lí i la seua fitxa. També farem un escenari homenatge al treball de Marcel·lí en l’alfabetització de la gent del Grau, ell va ser qui va portar la primera màquina d’escriure a Gandia”.

    El segon espai serà tot el centre històric de la ciutat. Es penjaran teles realitzades per diversos artistes en alguns punts de Gandia. Seran 13 els artistes que confeccionen aquestes obres efímeres, que tindran una grandària de 2’5 metres per 2, i que recordaran la figura de Marcel·lí pels carrers de la seua ciutat. Als artistes se’ls ha demanat que expressen artísticament el que senten davant d’aquesta figura històrica. Alguns dels artistes són molt joves i desconeixien qui era Marcel·lí Pérez. En el seu treball de descobriment del personatge s’han trobat moltes sorpreses. Per exemple, l’artista Cristina Jordà, ha sabut que el seu avi va conèixer personalment Marcel·lí i que amb només 9 anys escrigué un diari sobre el dia a dia dels bombardejos al Grau i al Port. Aquests escrits, de l’avi de Cristina, han servit a molts historiadors com a testimonis claus a l’hora d’escriure les seues obres.

    I de la imatge a la paraula. La casa de Cultura és l’escenari escollit per a un cicle de 3 conferències que dibuixaran al personatge dins de la seua societat i el temps històric que li tocà viure. El president de l’Associació Republicana de la Safor, Salvador Sanchis, ha afirmat que “la missió de la nostra Associació és recuperar a memòria història i aquest personatge és perfecte per començar. La història no se sap sinó se trauen totes les realitats. Marcel·lí representa milers de persones de la seua època. Estava molt preocupat per cultivar i ensenyar el seu poble. Una de les seues frases ho resumeix tot, deia ‘cultiveu el vostre esperit, estudieu i no sereu fanàtics d’allò que no coneixeu’. Era un home de progrés, va protegir religiosos, podria haver fugit i no ho va fer i al final ho va pagar injustament amb la seua vida”.

    El 18 de gener, Lluís Sevilla, oferirà una interessant conferència que serà un apassionant viatge per la Gandia republicana de Marcel·lí Pérez. Sevilla és un reconegut historiador que ha basat part del seu treball en la Gandia del primer terç del segle XX des de molts aspectes, com són els polítics i econòmics.

    El 19 de gener, la conferència anirà a càrrec de Benjamín Prado sota el títol ‘Si no quieren que la cuentes es que es una buena historia’. Prado és un escriptor molt prolífic que compta amb una llarga llista de llibres publicats de novel·la, assaig i poesia. Parlarà de les llibertats individuals de les persones i el dret fonamental de poder expressar-se.

    El 20 de gener, serà l’hora d’escoltar Antonio Calzado, amb la conferència ‘Els jocs perversos de la (des)memòria: Marcelino Pérez, alcalde de Gandia i anarcosindicalista’. Calzado és doctor en geografia i història i especialista en la Segona República, la Guerra Civil i el primer Franquisme.

    Per últim la música també serà protagonista en el I Memorial Marcel·lí Pérez. El 16 de gener al Saló d’Actes del Grau de Gandia es farà un concert a càrrec de Llevant Ensemble.

    Subir