elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Gandia presenta el Pla d’Ombres amb l’objectiu de recuperar espais verds a la ciutat

Gandia presenta el Pla d’Ombres amb l’objectiu de recuperar espais verds a la ciutat

    L’àrea de Gestió Responsable del Territori de l’Ajuntament de Gandia ha presentat l’anomenat Pla d’Ombres de Gandia. Un projecte dividit en 3 fases a dur a terme en els pròxims 6 mesos i que consisteix a rehabilitar, regenerar i crear espais verds a la ciutat.

    Aquest matí s’ha explicat la primera fase que consistirà en la plantació de 146 arbres que ompliran buits i reemplaçaran arbres morts. El regidor de Gestió responsable del Territori, Xavier Ródenas, ha dit que “es tracta d’anar convertint la ciutat en un espai de jardins i ombres que és a més una forma de combatre el canvi climàtic. Anem a recuperar l’estratègia d’apostar pel verd i plantar en compte d’eliminar, així incrementarem els espais verds. La primera fase és de reposició d’arbres”.

    Aquesta iniciativa es beneficia d’ajudes públiques i dels recursos de l’Ajuntament com ha assenyalat el regidor “per a la primera fase comptem amb 6.000 euros d’una ajuda de la Generalitat. La resta de projecte la farem possible gràcies a les ajudes de la Diputació de València. També aprofitarem els recursos que ja té l’Ajuntament i comptarem amb la gent que participa a l’escola taller”.

    La segona fase del Pla d’Ombres s’ha marcat com a objectiu plantar arbres a punts claus de la ciutat com són: la carretera del Grau, on molta gent practica esport, en aquesta zona seran arbres caducifolis perquè facen ombra a l’estiu i no es perda el sol a l’hivern, la zona de l’Institut Maria Enríquez, la rampa de baixada al Riu Serpis al costat del Palau i la Plaça Espanya. També estan previstes actuacions als patis escolars i les entrades d’alguns col·legis. En total es plantaran un centenar d’arbres. La mateixa quantia està pensada per a la tercera fase que abarcarà zones com l’ermita de Sant Antoni, el riu Serpis, l’Alqueria Martorell, el camí del Cementeri i els voltants del Col.legi Los Naranjos.

    El Pla d’Ombres de Gandia té una adreça de correu electrònica per tal de demanar i facilitar la participació ciutadana. Mitjançant aquesta eina tots poden aportar noves idees, avisar de zones degradades o fer peticions. Totes seran estudiades i considerades a l’hora de dissenyar els espais verds de la ciutat. L’adreça és pladombres@gandia.org.

    Les iniciatives de la regidoria de Gestió Responsable del Territori no acaben ací. Xavier Ródenas ha avançat el projecte en què ara treballen “estem preparant un altre projecte que serà el Jardinet Botànic de Gandia. Tenim una gran varietat d’espècies a la nostra ciutat i al nostre entorn i volem donar difusió a tot aquest patrimoni natural”.

    Respecte al greu problema que ocasiona la plaga del picudo roig a les palmeres de Gandia. Ródenas ha explicat que aquest problema ocasiona una gran despesa per al municipi i ha afegit que “les palmeres no són autòctones, no fan ombra, són per a espais xicotets i no grans. Moltes voltes s’han plantat atenent criteris polítics i no tècnics. No obstant a Gandia, per exemple, les que hi ha a la República Argentina són ja part de la nostra història, apostem per la seua conservació, anirem adequant-les i alternant-les amb altres arbres”.

    Subir