elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Xavier Macià i Lucia Pietrelli guanyen els Premis Literaris Ciutat de Gandia 2015

Xavier Macià i Lucia Pietrelli guanyen els Premis Literaris Ciutat de Gandia 2015
    MÁS FOTOS
    Xavier Macià i Lucia Pietrelli guanyen els Premis Literaris Ciutat de Gandia 2015 - (foto 2)
    Xavier Macià i Lucia Pietrelli guanyen els Premis Literaris Ciutat de Gandia 2015 - (foto 3)
    Xavier Macià i Lucia Pietrelli guanyen els Premis Literaris Ciutat de Gandia 2015 - (foto 4)
    Xavier Macià i Lucia Pietrelli guanyen els Premis Literaris Ciutat de Gandia 2015 - (foto 5)
    Xavier Macià i Lucia Pietrelli guanyen els Premis Literaris Ciutat de Gandia 2015 - (foto 6)
    Xavier Macià i Lucia Pietrelli guanyen els Premis Literaris Ciutat de Gandia 2015 - (foto 7)

    La Casa de Cultura Marqués González Quirós de Gandia, ‘bressol del clàssics’, ha acollit esta vesprada el lliurament dels prestigiosos Premis Literaris Ciutat de Gandia 2015: el LIII Premi de Poesia Ausiàs March i el XXXVII Premi de Narrativa Joanot Martorell.

    L’acte ha comptat amb la presència destacada del Conseller d’Educació, Innovació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, el President de les Corts Valencianes, Enric Morera, el director General d’Esports, Josep Miquel Moya i el president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer. En representació de l’Ajuntament de Gandia, l’alcaldessa, Diana Morant, la vicealcaldessa, Lorena Milvaques, el regidor de Cultura, Joan Muñoz i altres membres corporatius.

    Obres les Mans, de Xavier Macià i Cadenes, de Lucia Pietrelli s’han fet amb els guardons de poesia i narrativa, respectivament.

    Obre les Mans

    El llibre Obre les mans, és un llibre que impacta per la seva sensibilitat i veritat. Poema rere poema, amb una veu propera i humana, Macià sedueix i atrau al lector poderosament. Tal com explica Sam Abrams al pròleg: “La poesia ha estat l’instrument que ha fet possible la vertebració, la formalització i la universalització del discurs de Macià”

    Pel que fa a l’autor, Xavier Macià (Tremp, 1961) és professor i poeta. Ha escrit diversos treballs sobre autors contemporanis, ha dirigit la Biblioteca Literària de Ponent i ha tingut cura de l'edició d'obres de Concepció G. Maluquer, Anton Navarro i Joan Vinyoli (Obra poètica completa, 2001). Ha participat en diversos reculls col·lectius i ha publicat les obres de creació La carretera i el mur (Premi Les Talúries de Teatre, 2003), Amb el temps a favor (2003), Del cel i de la terra (Premi Sant Celoni de Poesia, 2003), Rip (en col·laboració amb Ermengol, 2005), «Haikús de la posta» (Premi Joan Teixidor d'Haikús On Line, dins L'àncora i l'instant, 2006), Autoretrat (2007), La nit del caragol (amb il·lustracions d'Ermengol i música de J. Prenafeta, 2008) i Matèria elemental (Premi de poesia Maria Mercè Marçal, 2009). Amb Obre les mans ha obtingut el LIII Premi de Poesia Ausiàs March de Gandia

    Cadenes

    Andrea, Joan i Sergi són amics. La seva manera extrema d’estimar els porta a jugar-se la vida. En el triangle també hi entra Miquel i, d’alguna manera, Albert.
    La mort d’Andrea en circumstàncies sospitoses engendra una espiral de dubtes en tots els personatges i fa que qualsevol gest o paraula tingui tentacles. Tots cerquen la veritat, junts i per separat, però les cadenes que els ancoren a la realitat diària els impedeixen descobrir allò que Andrea servava a dins. Allò que no es pot arribar a tocar mai, però que, justament per això, és pur i fonamental.

    Cadenes és una obra narrativa que viu als llimbs, entre el realisme i el surrealisme, entre el gènere de la novel·la negra i el de la novel·la psicològica. Una composició polifònica que explora els límits tèrbols i fràgils entre veritat i mentida: què roman d’una vida desdoblada i sense pau? Com perviu un pensament que fa massa mal?

    Lucia Pietrelli (Candelara, Itàlia, 1984) va estudiar literatura entre Pisa, Madrid i Barcelona i fa tres anys que resideix a Mallorca. Ha publicat els poemaris Fúria (2010), Violacions (2011), Verticale (2011), Esquelet (2013), Mort d’un Aviador Tartamut (2013) i Ortigues (2015); i les novel·les Nissaga (2013) i Qui ens defensarà (2014).És rapsoda, col·labora en diferents mitjans literaris, i, com a traductora, conjuntament amb Jaume C. Pons i Pau Vadell, ha publicat Blues en setze, de Stefano Benni, i Parasceve, de Blai Bonet.

    Veredicte de l’Ausiàs March

    El Jurat del LIII Premi Ausiàs March de Poesia està format per: Jordi Cornudella, Jaume Pont, Maria Josep Escrivà i presidit per Marc Granell. De secretari hi va actuar el director de l’Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques de l’Ajuntament de Gandia, l’IMAB, Àlvar Garcia. Es va reunir a València el 26 de juny de 2015 i va destacar la qualitat i l’alt nivell literari, en general, de les 50 obres presentades en aquesta edició, circumstància que ha fet especialment difícil enguany també la seua tasca de tria i selecció. Amb tot, amb la primera valoració, el jurat selecciona les següents obres:

    - ERA, de Jaume Pons.
    - PASSAT FESTES, de Ferran Sàez.
    - TAVERNÀRIES, de Manel Marí.
    - OBRE LES MANS, de Xavier Macià.
    - LA CIUTAT CANSADA, de Maria Cabrera.
    Avançada la deliberació, en una votació posterior, el jurat destaca les obres: TAVERNÀRIA, OBRES LES MANS i LA CIUTAT CANSADA.
    Finalment, el jurat, per unanimitat declara guanyadora del LIII Premi de poesia Ausiàs March 2015 l’obra OBRE LES MANS de qual és autor Xavier Macià Costa.

    Veredicte del Joanot Martorell

    Ignasi Mora, Pilar Beltrán, Miquel de Palol i Adolf Beltrán, actuar el director de l’Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques de l’Ajuntament de Gandia, l’IMAB, Àlvar Garcia de secretari, es van reunir a la seu d’Edicions 62, a Barcelona, el 30 de juny passat. Oberta la sessió i analitzades les obres presentades, el jurat va considerar interessants dos originals inicialment:

    - CADENES de Lucia Pietrelli.
    - LA BELLA EUROPA de Marc Masdeu.

    Avançada la deliberació, el jurat declara guanyadora l’obra CADENES de la qual és autora Lucia Pietrelli.

    Les obres guanyadores es publicaran a Edicions 62 i començaran a distribuir-se a partir del pròxim 25 novembre.

    Subir