elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

El deute a proveïdors, principal obstacle per a l’aprovació del Pla d’ajust econòmic

El deute a proveïdors, principal obstacle per a l’aprovació del Pla d’ajust econòmic
    MÁS FOTOS
    El deute a proveïdors, principal obstacle per a l’aprovació del Pla d’ajust econòmic - (foto 2)

    El Ministeri d’Economia e Hisenda no té prou amb el Pla d’Ajust que està elaborant l’Ajuntament de Gandia i li ha demanat encara més esforços per a què el document continue endavant. El Pla elaborat per Intervenció Municipal contempla pujades d’impostos i retallades de despeses, però s’ha trobat amb un obstacle extra que és la petició per part dels tècnics del Ministeri de la inclusió del deute a proveïdors que té Gandia i que ja s’eleva a més de 60 milions d’euros.

    L’alcaldessa de Gandia, Diana Morant qui ha comparegut en roda de premsa, acompanyada de la vicealcaldessa Lorena Milvaques i el portaveu del Govern, José Manuel Prieto, ha fet un resum de la situació actual: “Fa unes setmanes tinguérem una reunió amb el Ministeri d’Economia a la qual férem una radiografia de la dramàtica situació econòmica per la qual passa l’Ajuntament de Gandia i expressarem la nostra voluntat de donar una solució per a fer viable aquest ajuntament. L’anterior govern va presentar fins a tres plans d’ajust al ministeri que van ser rebutjats, uns plans que estaven manipulats pel personal de confiança del Partit Popular. Ara per primera vegada s’ha fet un pla totalment tècnic, sense ideologia, i hem acceptat el document que ha eixit, sense cap variació, de la intervenció municipal.”

    Aquest mateix pla, continua Morant, “estava a l’abast de l’anterior govern. La diferència és la responsabilitat i la voluntat política d’aquest nou executiu, que vol deixar de costat la demagògia i el populisme”. No obstant això, les mesures d’aquest document “encara no són suficients i des del Ministeri d’Economia ens demanen més esforços”. El principal problema que posen els tècnics ministerials és la inclusió del deute a proveïdors que ja s’ha conegut que puja a més de 60 milions d’euros.

    La primera edil ha assenyalat que aquesta “és una situació que no ens agrada gens, que és injusta, sobretot amb els ciutadans, que hauran de fer esforços que no li pertoquen i que ens farà prendre mesures molt impopulars. Però no tenim cap altre remei”.

    La vicealcaldessa Lorena Milvaques ha reforçat aquesta idea i ha indicat que la situació en la qual es troba l’Ajuntament és realment duríssima. “Cada dia tenim dificultats per a fer front a pagaments. Els que tenien la responsabilitat els darrers quatre anys eren coneixedors de la situació i no han fet res més que polítiques d’aparador i festes sense pensar en les conseqüències. Ara cal tindre la responsabilitat que li ha faltat al Partit Popular per a reconduir la situació pel benefici futur de la ciutadania que, per desgràcia, hauran d’assumir una part de responsabilitat d’un problema del qual no tenen cap culpa. Per desgràcia hi haurà més impostos, mesures restrictives, etc, però no hi cap altra opció per a la viabilitat d’aquest ajuntament”.

    El Pla d’Ajust contempla mesures fins a 2032

    L’alcaldessa Diana Morant ha explicat amb més detall el que suposa aquest pla d’ajust que tracta de presentar l’Ajuntament de Gandia. “Es tracta d’un document que entraria en el que és la coherència d’una economia familiar. Ha de preveure uns ingressos que cobrisquen les despeses que genera l’Ajuntament. Així, les despeses que cal contemplar són el pagament a bancs i el pagament a proveïdors mentre que els principals ingressos que té l’ajuntament són els impostos que recauda Diputació, que suposen uns 2’5 milions d’euros a l’any i el fons nacional, que és la part dels impostos generals de l’estat que retornen als municipis. Aquest fons suposa un ingrés d'1,4 milions d’euros al mes, el problema és que ara només ingressem 200.000 euros per dos motius: perquè no es va invertir la subvenció de l’edifici Innova i perquè Arturo Torró va demanar un avançament de quatre milions d’euros i va deixar aquesta partida sense recursos. Amb aquests ingressos no hi ha cap pressupost que puga igualar el nivell de despesa. Més encara si cal incloure els 60 milions de deute a proveïdors”.

    Morant ha assenyalat que aquesta situació encara és més sagnant si tenim en compte que l’anterior govern municipal es va acollir per dues vegades al Pla de Pagament a Proveïdors pel que va deixar per dues vegades el comptador a zero. “Si hagueren sigut responsables en el seu dia, ara no estaríem en aquesta situació tan delicada. Torró va ser del tot irresponsable i va multiplicar per tres el deute que es va trobar quan va arribar a l’Ajuntament”.

    Pròximes mesures a adoptar

    El govern municipal ha explicat que ara el que cal fer es tractar de solucionar amb el Ministeri la discrepància que existeix amb el Pla d’Ajust, concretament amb l’apartat de la inclusió al deute a proveïdors en aquest pla o si cap la possibilitat que aquest deute es puga contemplar al pròxim Pla de Pagament a Proveïdors. Si arriba a un acord probablement, es faça un plenari el pròxim dimecres per a anunciar aquest Pla d’Ajust.

    D’altra banda, també s’ha anunciat que s’informarà amb detall a tots els agents implicats en aquesta situació econòmica que pateix l’ajuntament: “Tenim pensat fer unes jornades per explicar el problema del deute als ciutadans, amb tota la documentació, i amb la possibilitat inclús de què participen els tècnics municipals. A més tindrem reunions amb els proveïdors i amb els bancs. En tot moment, serem transparents i donarem la cara”, ha explicat Morant.

    Acords de la Junta de Govern Local

    La roda de premsa ha servit també per a donar a conéixer els acords de la Junta de Govern Local. Respecte d'això s’ha donat dació de comptes del període mitjà de pagament a proveïdors que es situa en els 321 dies. Segons, el portaveu José Manuel Prieto, presentar aquesta dada era molt important, perquè “estar al corrent dels informes possibilita accedir als Plans de Pagament”: “l’anterior executiu ocultava les dades per interessos polítics. Aquesta circumstància ja no es donarà més”.

    Finalment, s’ha aprovat la creació de dues places de Coordinació que són les de l'àrea d’Economia que correspondrà a Salvador Gregori i la d’Urbanisme que serà responsabilitat de Vicent Mascarell.

    Subir