elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Arenes tenyides al claustre de la biblioteca

Arenes tenyides al claustre de la biblioteca

    Des del 6 i fins el 28 de març, al claustre de la biblioteca, es podrà visitar l’exposició Con unos granos de arena..., una exposició d’obres pictòriques de Maribel G. Matran, realitzades amb arenes tenyides.

    Es tracta d’una tècnica pictòrica molt antiga, que s’ha emprat en moltes cultures Així, podem trobar exemples en les mandales tibetanes o fins i tot, en les macrodibuixos populars en la decoració de carrers en festes a la Mediterrània. I encara que va estar molt en boga entre les arts plàstiques fins el segle XIX, actualment s’utilitzava en la formació artística en educació infantil, bàsicament.

    Va ser cap a la dècada dels 60, del segle XX, quan Brien Pike va revolucionar està tècnica amb quadres de gran qualitat, principalment paisatges, marines però també retrats, que retornaren les obres fetes amb arena al nivell d’art. Al segle XXI, es comercialitzen per primera vegada arenes tenyides artificials. Si fins ara, els artistes s’havien limitat a les varietats cromàtiques que oferia la natura, ara s’obria el camp cromàtic de forma quasi il•limitada, la qual cosa obri noves possibilitat a la creació artística.

    A l’Estat Espanyol, la màxima exponent d’este corrent artístic és Maribel G. Matran, que des de 2006, ha centrat la seua creativitat artística en les arenes de colors, per a la realització de paisatges, interiors, flors, retrats, intercalant de forma ocasional treballs no figuratius. La pintora ha creat una tècnica pròpia, amb la qual les obres passen de ser dibuixos a autèntics quadres.

    Per a Maribel G. Matran, “la pintura amb arenes de colors precisa d’una visió de conjunt, ja que el treball en arena es semblant a certs estils impressionistes. Són obres que necessiten ser observades amb una certa distància, en les quals la brillantor natural de l’arena, que el tenyit no elimina totalment, confereix una il•luminació pròpia que fa molt agradable la seua visió sense llum artificial addicional”.

    L’exposició que podem veure ara al claustre, presenta més de 50 obres que l’artista ha creat en estos pràcticament 10 anys de carrera artística i en elles es pot apreciar la millora tècnica i cromàtica que Maribel Matran ha experimentat al llarg dels anys.

    Esta és la segona exposició que Maribel G. Matran fa a la Comunitat Valenciana, després de la que va fer a Dènia, l’any 2013. La seua obra s’ha exposat en sales de tota Espanya, com ara Cuenca, Bilbao, Loiola, Ávila, la Rioja, Valladolid, Madrid,…

    La inauguració de l’exposició serà el divendres 6 de març a les 19.00 hores, al claustre de la biblioteca central de Gandia.

    Subir