elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

S'ha presentat el Centre de Documentació del Museu Faller de Gandia

S'ha presentat el Centre de Documentació del Museu Faller de Gandia

    Dijous es presentava el Centre de Documentació del Museu Faller de Gandia. Els primers en conéixer el seu funcionament van ser el membres de la Junta de Govern de les 23 falles.

    Dilluns al web del Museu Faller es posarà en marxa un dels objectius més importants de la Junta Local Fallera: l’arxiu de les falles de Gandia està ja a l’abast de tots. L’arxiu de la Junta Local Fallera, és a dir, l’arxiu de totes les falles de la ciutat ha estat catalogat i referenciat físicament al llarg de quasi 7 anys. Aquesta tasca que continua en el temps, ara es completa totalment amb la contínua digitalització del material físic el qual es penjarà progressivament en la xarxa, així qualsevol persona interessada podrà fer ús dels documents digitalitzats registrant-se prèviament d’una manera molt senzilla.

    El control de l’arxiu, la catalogació, i el seu procés cap a una digitalització total, tasca de llarga duració però indispensable, és una aposta vital per a la salut de la festa. Amb aquesta actuació es conserva la memòria de les falles, que ja té més d’un segle d’antiguitat, i tot el fons arxivístic queda registrat la qual cosa fa impossible que desapareguen documents de gran valor històric com ha estat ocorrent al llarg del temps per falta de control.

    Aquesta tasca que està sota la responsabilitat d’un professional, té com a objectiu bàsic la conservació dels documents i la difusió per a tots els interessats. Cal dir que la cerca de material que està en mans privades és una de les metes que ens hem proposats, la col·laboració de persones particulars serà fonamental de la mateixa manera que la de les 23 falles de la ciutat que, al cap i a la fi, són les propietàries de tot allò que està a l’arxiu.

    El president de la Federació, Josep Llloret, va agrair un per un els que han fet possible aquest projecte que s'encetava al 2006 i recordava com “eixes persones que amb tanta paciència i estima s'ho guardeu tot als arxius de la falla o als personals, des del taller del lGerman Colomina fins les coleccions particuulars de Cantero o Pepe valls, per cinar només les darreres,, o bé aquells que ens ajudaren a compilar el documents i fotos del CIFES (centre d'interpretació de la festa): Suso Monrabal, Xavier Aura, Aljandro Bañils, Tomàs Micó i Paco Alberola, Manolo Picazo, Pepe Tarrsó, Josep Lloret i Pepe Romaguera, Paco Gea, Suso Orengo , i els axius de les falles Grau, Corea, Mercat Màrtirs, Lluís Belda, crist Rei, Plaça Prado, Bniopa, Carrer Major, Sant Josep Raal i Vilanova, són en suma la raó per la qual hui podem inaugurar el Cdoc”.

    A més, en paraules de Llort, aquest treball laboriós posa en valor la tasca de les persones concretes “Pere Cremades, que enllesteix el sistema informàtic, o Alberto Bou, l'actual director del Cdoc, mv Josep Lluís Mendieta, vicepresident del Museu. Perquè ells cregueren en el Cdoc i la seua voluntat a la fi ha sigut decisiva, i perquè ho hem fet tot sols, sense cap ajuda municipal ni autonòmica”.

    En definitiva, el Cdoc del Museu Faller de Gandia pretén ser una eina de tots els fallers i per a tots, un lloc on tota la documentació de la festa es puga ordenar, catalogar i guardar per a la seua durada en el temps. I es convertirà així en la memòria d’una tradició que ha perdut durant un temps una gran quantitat de documents i de memòria. En resum, ja ha arribat el moment en què les falles es facen càrrec de la seua història, per cuidar-la i respectar-la i d’aquesta manera saber d’on venim i on anem, que és la necessitat bàsica de qualsevol col·lectiu que es respecte a si mateix. 

    Subir