elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

L’Arxiu Històric de la Ciutat compra un llibre únic i valuós sobre el districte notarial de Gandia

    L’Arxiu Històric de la Ciutat de Gandia, acaba d’aquirir, pel preu simbòlic de 99 euros, un valuosíssim llibre manuscrit sobre el districte notarial de Gandia entre els anys 1862 i 1880, escrit pel que fou notari-arxiver i cronista de Gandia Pasqual Sanz i Forés, el germà del cardenal Benito.

    Aquest llibre és el testimoni dels inicis del funcionament del primer arxiu notarial del districte judicial de Gandia, el qual agrupava protocols dels notaris d’Oliva, La Font d’En Carròs, Ròtova, Ador, Vilallonga, Beniarjó, Xeresa i Gandia. Això va ser arran de la promulgació de la llei orgànica del notariat del mateix 1862, gràcies a la qual començava a posar-se ordre en un gran desgavell, dispersió i pèrdua de les recopilacions d’escriptures notarials, els efectes de la qual encara es deixen sentir a hores d’ara. Afortunadament, en l’actualitat, l’Ajuntament de Gandia acull la major part dels documents notarials produïts entre 1707 i 1939, que formen un fons de més de mil volums que donen testimoni d’una gran varietat d’actes privats: compres i vendes, arrendaments de drets i terres, testaments…que ens mostren la vessant més personal i familiar de la història.

    El llibre adquirit, entre molts altres aspectes, mostra el caràcter meticulós i cronístic de don Pasqual i conté la correspondència amb el Col•legi Notarial de València així com detallats informes que va realitzar el notari-arxiver sobre el funcionament de les notaries i les vies per reformar la seua organització. Sanz i Forés no hi amaga comentaris i observacions colpidores sobre la pobreza del país, i denúncia el fet que se vende por necesidad y se toman préstamos por necesidad. Així mateix, tractava de reflectir una situació social dels notaris poc envejable, raó per la qual proposava la disminució de la quantitat de notaries per tal d’evitar vergonzosos agentes y regateos així com promoure el decoro que a la clase corresponde.

    En resum, una altra autèntica joia més, incorporada al patrimoni dels gandians i és un fruit més de l’acció pacient i discreta de l’Arxiu Municipal. El llibre, se suma a una llarga llista d’obres fonamentals per a la història de la nostra ciutat, procedents de subhastes, llibreries de vell o particulars i que, des de fa més de trenta anys, van entrant al patrimoni públic.

    Subir