elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Dissabte comença la sega del blat tradicional sembrat a Jesús Pobre

Dissabte comença la sega del blat tradicional sembrat a Jesús Pobre
    MÉS FOTOS
    Dissabte comença la sega del blat tradicional sembrat a Jesús Pobre - (foto 2)
    Dissabte comença la sega del blat tradicional sembrat a Jesús Pobre - (foto 3)

    Només quedaven vestigis en la parla popular i tradicional. El refrany Al juny, la falç al puny" es farà realitat de nou a la Marina Alta aquest dissabte, 16 de juny, quan a Jesús Pobre, de bon matí, comencen a segar el blat en unes terres que, dècades arrere, eren el graner de la comarca. La recuperació del cultiu és un projecte que impulsa l'Associació del Mercat del Riurau, compta amb la col·laboració de diversos col·lectius i entitats, i està emparat en el Pla d'Acció Dénia & Marina Alta #Tastinglife de la Ciutat Creativa de la Gastronomia.

    El refrany recorda que aquesta era la temporada de la sega del blat, que era després portat als molins de vent pròxims per a ser molt. El blat i les vinyes de moscatell constituïen l'essència del paisatge agrícola de la Marina Alta i han deixat un llegat arquitectònic que encara hui és visible. Part del blat que se segarà, serà batut i ventat en la Festa del Batre que se celebrarà al Riurau de Jesús Pobre el pròxim 14 de juliol. Allí es mostraran les varietats que s'han cultivat.

    L'Associació del Mercat del Riurau ja va traure una reduïda producció de blat l'any passat, amb caràcter experimental, i amb el projecte que ara posa marxa es fixa l'objectiu de fer farina pròpia en els pròxims tres anys. La recuperació del cultiu del blat a la Marina Alta té com a base cinc premisses i objectius, que en aquestes primeres passes van complint-se:

    1. Reproduir llavors de les tres varietats tradicionals de la comarca: Assolacambres, Rojal i Fartó. Unes varietats que van fer del baix Montgó el graner de la Marina. La intenció és elaborar farines en el termini de tres anys.

    2. Donar-li un ús a terres ermes. Hi ha molts bancals abandonats en esta zona que, paradoxalment, són de bona terra i bon sòl.

    3. Fer difusió del cultiu del blat tradicional. Enguany ja s'ha comptat amb la visita de col·legis i el projecte ha aparegut en diferents documentals i programes de televisió.

    4. Dinamitzar l'economia agrícola de la comarca i estimular la creativitat en les futures elaboracions gastronòmiques amb el producte, tant amb el gra com amb la farina.

    5. Posar en funcionament un obrador on poder elaborar les farines i donar servei de moldre a tota la comarca.

    Pujar