elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Bandera de la UE a mig pal a l’Ajuntament de Catarroja

Bandera de la UE a mig pal a l’Ajuntament de Catarroja

    L’Ajuntament de Catarroja Catarroja ha col.locat la bandera de la Unió Europea a mig pal com a mesura de rebuig a la política comunitària en relació a la crisi dels refugiats.

    El consistori mostra la seua disconformitat amb l’acord signat per la UE amb Turquia que suposa  l’expulsió massiva de desenes de milers de persones que fugen de la guerra de Síria. Així mateix, es mostra a favor que els estats membres acullen als refugiats que es troben en una situació extrema i que sobreviuen en unes condicions infrahumanes. 

    També dóna suport a les recomanacions de les organitzacions no governamentals especialitzades que treballen a la frontera de Grècia i a les demandes de l’Agència de la ONU per als Refugiats (ACNUR) que reclamen un compromís ferm d’Europa per a resoldre la major crisi d’estes característiques des de la segona guerra mundial.

    Segons ACNUR, en cinc anys el conflicte de Síria ha generat 4’8 milions de refugiats en els països veïns i centenars de milers a Europa, així com 6’6 milions de persones desplaçades en l’interior de Síria.

    Intermón OXFAM afegeix que al voltant de 35.000 persones no poden eixir de Grècia com a conseqüència del tancament de fronteres dels països veïns, mentre que cada dia vora 3000 persones tracten de creuar la Mediterrània des de Turquia a Grècia. A Serbia hi ha al voltant de 2500 persones i a Macedònia 2000. La desesperació, la falta d’informació i la vulneració dels drets humans formen part de la seua realitat quotidiana. Tan sols a Idomeni, a la frontera entre Grècia i Macedònia, continuen atrapades al voltant de 13.000 persones, moltes d’elles dones i xiquets que sobreviuen en condicions precàries. 

    L’Ajuntament de Catarroja creu que no es pot continuar mirant cap a un altre costat. No es tracta d’un debat econòmic perquè la vida no és una moneda negociable, per això el consistori exigeix a les institucions europees que aborden des del compromís i la solidaritat el drama que estan vivint centenars de milers de persones que intenten arribar a Europa jugant-se la vida.

    Legislació internacional

    L’Ajuntament de Catarroja recorda que la legislació internacional protegeix els drets dels refugiats, tal i com especifica l’ONU. L’expulsió col.lectiva està prohibida per la Convenció Europea de Drets Humans i per l’Estatut del Refugiat de la Convenció de Ginebra. A més la Declaració Universal dels Drets Humans puntualitza que en cas de persecució, totes les persones tenen dret a buscar asil i a gaudir d’ell en altres països, una potestat que restringeix l’acord signat amb Turquia.

    Catarroja se solidaritza amb els més vulnerables i per això es va declarar Ciutat Refugi amb la intenció de col.laborar amb les autoritats autonòmiques i estatals per acollir els refugiats que  arriben al nostre territori.

    Subir