elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Castelló en Moviment alerta del perill de desaparició del Pinar del Grau

Castelló en Moviment alerta del perill de desaparició del Pinar del Grau

    "Fa ja molts mesos que les nostres pinedes estan sent afectades per la plaga de Tomicus destruens, un cuc voraç que amenaça en deixar-nos sense pins i el Pinar del Grau comença a tindre simptomes. L’exemple més aprop que tenim a la ciutat de Castelló és el del paratge de la Magdalena, on la deixadesa de les autoritats municipals i autonòmiques han propiciat que a hores d’ara, el que abans era un frondós bosc de pins, haja perdut gran part dels arbres".

    “Sabent com se sap que una de les principals armes de lluita contra la plaga és la prevenció i vigilància per actuar amb immediatesa, no entenem com al Pinar del Grau, l’espai verd més emblemàtic de la ciutat, no s’hagen pres les mesures preventives adients per evitar la propagació de la plaga”, ha comentat Xavi del Señor. “Els pins del pinar comencen a engroguir, la qual cosa és el preludi d’una possible mort i posterior tala”, ha afegit el candidat a l’alcaldia per Castelló en Moviment.

    Les retallades també han afectat els equips de plagues i seguiment de l’estat sanitari dels nostres boscos i les conseqüències són cada cop més evidents. "Des de Castelló en Moviment exigim una resposta d’urgència enfront del risc de mort massiva de pins al nostre Pinar. Cal aplicar amb urgència un mètode de lluita eficaç que passa per tractaments fitosanitaris preventius dirigits a les branques i les soques, la col·locació de trampes per capturar-los i controlar així els nivells de presència d’adults i, arribat el cas, la retirada immediata dels troncs morts per evitar la propagació".

    “Recuperar el Pinar per al poble és una reivindicació històrica grauera”, afegeix Xavi del Señor. “Però recuperar el Pinar no és únicament replantar pins cada vegada que un temporal els tomba. Recuperar el Pinar és permetre al poble gaudir de tot l’espai verd, és impedir noves construccions i instal·lacions elitistes que únicament poden gaudir els més privilegiats. Recuperar el Pinar és recuperar el sotabosc, els matolls que viuen baix dels pins i que són el que els hi donen suport evitant que caiguen els dies de vent. Cal fer compatibles els espais d’esplai amb zones de pineda natural on les diferents espècies d’animals i plantes que l’habiten puguen continuar desenvolupant-se”. I a Castelló volem un Pinar per al poble en les millors condicions naturals posibles.

    Subir