elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

L'Esquerra de Castelló exposa mesures per a lluitar contra l'atur juvenil

    Andrés Martínez, candidat a l'alcaldia de l'Esquerra de Castelló, ha volgut avui exposar les seues propostes per a lluitar contra la pèssima situació de l'atur juvenil: “Des d’un punt de vista material, és evident que ser jove significa afrontar dificultats quasi infranquejables per a aconseguir el dret a l’autonomia econòmica necessària per a l'emancipació. Quan parlem d'una ciutat amb més de 20.000 aturats i aturades i amb una taxa d'atur juvenil que supera el 50% sembla evident que els i les joves no poden emancipar-se i tindre un pla de vida”.

    A més a més, el candidat de l'Esquerra de Castelló ha volgut abundar en altres de les qüestions que afecten directament als i les joves: “Per als i les joves, temporalitat, rotació, baixos salaris i accidents de treball dibuixen un panorama laboral marcat per la precarietat, realitat que aconseguix cotes alarmants en el nostre país, a la cua del conjunt de l’Estat espanyol en tots els indicadors que tenen les persones joves com a referència. Així, la temporalitat afecta al 52% dels joves i el salari mitjà per als menos de 25 anys apenes supera els 900 euros mensuals, front als 2.180 euros del sou mitjà de la població de l'estat espanyol. La diferència no admet massa interpretacions, estem condemnant a la precarietat a tota una generació”.

    En aquest sentit, per a l'alcaldable de l'Esquerra de Castelló, la precarietat és la situació que millor descriu el moment al qual es troben tants i tantes joves: “La precarietat laboral dels i les joves es demostra de moltes formes. La subocupació, les trampes dels contractes i beques de pràctiques, la menor remuneració i la temporalitat continuen sent els problemes econòmics diaris a què els i les joves s’enfronten. Igual que en el cas d’altres col·lectius socials, la joventut està en una situació de desavantatge clar dins del sistema social i el sistema laboral. En aquest sentit, analitzant les dades de la EPA del IV trimestre del 2014 feta per l'Instit de la Joventut, tenim 6.663.800 joves d'entre 16 i 29 anys a l'estat espanyol. D'aquests, són actius 3.861.600 i d'entre aquests tenen treball 2.366.000. Si reduim una mica més, finalment tenim que només 1.022.300 tenen un contracte indefinit. Per tant, tenim que només el 15% dels i les joves tenen un contracte que podriem qualificar d'estable i que permet una emancipació, tot i que, com hem vist, amb un sou prou més baix que la mitja”.

    Per últim, Andrés Martínez ha volgut exposar les seues propostes per lluitar contra la precarietat que viuen els i les joves avui dia: “A banda de la nostra proposta de treball garantit, que incidiria fonamentalment en els i les joves, instarem eliminar les ETTs que exploten principalment a les persones joves, demanarem la desaparició de la figura dels becaris a l'Ajuntament, substituint-los per personal laboral. Continuarem defensant un transport públic gratuit i potenciarem la xarxa d’economia alternativa i solidària, que és un sector predominantment jove. Apostem per la creació de serveis i programes d’orientació vocacional dirigits als i les joves en els centres educatius i establirem bonificacions per a empreses i entitats que mantinguen altes taxes d’empleabilitat juvenil estable, paritària i sense discriminació salarial. Per últim, i com a forma de denunciar la precarietat laboral, farem campanyes de foment entre les persones joves treballadores de la participació sindical, per a que sapiguen que els sindicats són la ferramenta per a lluitar contra l'explotació laboral de tantes i tantes empreses”.

    Subir