elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Esquerra Unida demanarà amb una declaració institucional la celebració d'un referèndum entre monarquia i república

    La portaveu municipal d'Esquerra Unida a l'Ajuntament de Castelló ha volgut avui, l'endemà de l'abdicació del rei, presentar una declaració institucional per a què des del consistori es demane un referèndum: “En una societat democràtica totes les institucions s'haurien d'elegir per voluntat popular. Aquest és un principi bàsic de les societats basades en la sobirania popular, on la font última de tot poder i autoritat és exclusivament la ciutadania. Per aquest motiu no pot existir cap autoritat ni cap poder per damunt del poble, el qual justifica sobradament la demanda d'un referèndum popular entre monarquia i república”.

    La regidora va voler insistir en els motius democràtics que sustenten la seua proposta: “La Constitució Espanyola de 1978 va ser aprovada en referèndum sense deixar opció a elegir la forma d'Estat, entre monarquia o república. Per aquests motius, la institució monàrquica mai es va sotmetre al sufragi popular, sinó que formava part d'un tot com era la constitució que posava fi a 40 anys de dictadura. A la transició ja ens van colar la monarquia sense dret a opinar, i ens neguem a què ara, 34 anys després, es done la mateixa situació”.

    A més, la representant d'esquerres va incidir en la qüestió de la legitimitat de la monarquia: “més del 60% de la població no va votar en aquell referèndum, ja que no havien complit la majoria d'edat i molts ni tan sols havien nascut. A més, el suport de la ciutadania a la institució monàrquica ha anat reduint-se segons es manifesta en tots els estudis d'opinió, procés que s'ha accelerat en l'últim any en conéixer l'opinió pública diversos fets que vinculaven a la casa reial amb cassos de corrupció, dels quals el més notori és l'anomenat com a cas Noos”.

    Per últim, Carmen Carreras va voler acabar amb la seua aposta per la república: “A Esquerra Unida creiem que la monarquia és incompatible amb la democràcia, ja que el fet que al cap d'Estat se'l trie per raons dinàstiques és completament antidemocràtic. Açò constitueix una anomalia i un anacronisme amb el qual cal acabar. Per això, el que demanem amb la nostra institucional és clar: convocar un referèndum perquè la ciutadania decidisca entre monarquia i república i, si en el referèndum guanya democràticament l'opció republicana, posar en marxa el procediment de reforma constitucional per a què l'estat espanyol torne a ser una república. No només creiem que és necessari, sinó que això possibilitaria trencar finalment amb la transició i la dictadura, recuperant la legitimitat republicana”.

    Subir