elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Enric Nomdedéu: “És una vergonya que el PP menyspree les Normes de Castelló com ho fa, i demanarem que es retracte”

    Enric Nomdedéu ha anunciat que el seu Grup presenta una declaració institucional al proper plenari en la qual demana al Grup del PP en les Corts que retire la ILP sobre la suposada 'prehistoricitat' del valencià, per anar en contra dels criteris científics universalment admesos i de les resolucions del màxim òrgan normatiu de la nostra llengua, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.

    El portaveu de Compromís per Castelló a l'Ajuntament, Enric Nomdedéu, ha manifestat que “una vegada més, la voluntat de fer servir el valencià per atiar conflictes identitaris i per distraure la societat valenciana dels veritables problemes, ha tornat a aparéixer. El Grup Popular a les Corts Valencianes ha presentat una ILP en la qual es parla d'uns orígens fantàstics del valencià, suposadament 'prehistòrics'. Es parla de la nostra llengua -en unes normes que ni tan sols són les aprovades per l'AVL, en una mostra més de menyspreu envers la normativització de la nostra llengua per la qual tant van fer els signants de les Normes de Castelló – com un fenomen alié a la llengua que compartim amb catalans i balears, i es pretén, en el súmmum de l'esperpent, que la RAE modifique la definició de valencià i que ho faça en contra d'allò que diu l'ens normatiu del valencià, l'AVL”.

    Enric Nomdedéu ha recordat que “aquesta realitat científica ha estat reconeguda pel conjunt de la romanística internacional, per reiterades sentències dels Tribunal Suprem homologant títols de valencià i català o reconeixent el dret de la UJI d'identificar valencià i català, i també per la pròpia AVL, qui diu que “[...]la consciència de posseir una llengua compartida amb altres territoris de l’antiga Corona d’Aragó s’ha mantingut constant fins a època contemporània. Per això, la denominació històrica de valencià ha coexistit amb la de català [...]”.

    El portaveu de Compromís ha explicat que “la signatura, a l'any 1932, de les Normes de Castelló, va significar la normativització del valencià dins de la unitat de la llengua catalana. En aquest sentit, l'Ajuntament de Castelló, que al novembre de 2010 va aprovar per unanimitat sol·licitar la declaració de Bé d'Interés Cultural per a les Normes de Castelló (declaració que ha rebut el suport de la UJI, del Consell Valencià de Cultura i de l'AVL), ha de pronunciar-se davant d'aquest atac, l'enèsim, a la nostra llengua, un atac que busca la confusió i el descrèdit del valencià, quan la prioritat de qualsevol govern valencià hauria de ser justament el contrari, prestigiar la llengua pròpia, i no menysprear-la. Per tot açò presentem una declaració per tal que el Grup Popular a les Corts faça marxa enrere en el que és un menyspreu al valencià, a l'AVL i a les Normes de Castelló”.

    Subir